Εξοπλισμένα με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα και με υποδομές υψηλής λειτουργικότητας και αισθητικής εγκαινιάσθηκαν την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, τα εξωτερικά ιατρεία του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου.

Τα εγκαίνια τέλεσε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, πλαισιούμενος από τους ιερείς πατ. Στέφανο και πατ. Ιωακείμ.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, σχεδόν σύσσωμη η Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Κ.Κ και εκπρόσωποι από όλα τα παροικιακά σωματεία.

Τα εύσημα απέσπασε ο Ταμίας της Ε.Κ.Κ και Προϊστάμενος του Νοσοκομείου κ. Αντώνης Ιορδανίδης, ο άνθρωπος που εξυγίανε της Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου και όχι μόνο το οδήγησε σε κερδοφόρα τροχιά αλλά και προχώρησε σε εκ βάθρων ανακαίνιση των υποδομών του.

Ο κ. Ιορδανίδης, φανερά συγκινημένος, ευχαρίστησε έναν προς έναν τους παρεβρισκομένους, κάνοντας και μια προσωπική… εξομολόγηση, ότι τα εγκαίνια της ανακαινισμένης πτέρυγας έγιναν ανήμερα των γενεθλίων του και ήταν το καλύτερο δώρο.

Την γαλάζια κορδέλα στα ανακαινισμένα εξωτερικά ιατρεία έκοψαν από κοινού ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής και ο Ταμίας της Ε.Κ.Κ και επικεφαλής του ΕΝΚ κ. Αντώνης Ιορδανίδης.

Τα εγκαίνια των εξωτερικών ιατρείων Ελληνικού Νοσοκομείου προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον του Αιγυπτιακού Τύπου και ιδιαίτερα της εφημερίδας Al Ahram.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος αμέσως μετά τον αγιασμό, μετέφερε τις ευχές και τις ευλογίες του Πατριάρχη Θεόδωρου. Χαρακτήρισε τα έργα που γίνονται θαύμα. «… Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα θαύμα, το οποίο προσπαθεί να φέρει το ελληνικό νοσοκομείο στην παλιά του αίγλη. Σήμερα γίνεται ένας τιτάνιος αγώνας ώστε να επανέλθει αυτή η αίγλη.

Ξεκινώντας από αυτά τα εξωτερικά ιατρεία, τα οποία είναι ένα κόσμημα, να συνεχίσετε τον αγώνα και εντός του νοσοκομείου και να καλυτερεύετε τις υπηρεσίες και να κρούετε τις κλειστές πόρτες των υπευθύνων ώστε να ανοίξουν και να δώσουν τη δέουσα προσοχή και βοήθεια…

Ξέρω τι προσπάθειες έχετε κάνει με πολλούς υπουργούς ώστε να καταφέρετε να νοσηλεύονται οι Έλληνες και το Ελληνικό κράτος να πληρώνει τα νοσήλεια. Δεν φταίτε εσείς αλλά κάποιοι που κωφεύουν . Να συνεχίσετε τον αγώνα γιατί η Ελληνική Πολιτεία πρέπει να ρίξει και σε εμάς τους εκτός Ελλάδος Έλληνες, το βλέμμα της», είπε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Μέμφιδος.

Απευθυνόμενος στον κ. Ιορδανίδης του είπε: «Δώσατε αίμα και ψυχή, ώστε να καμαρώνουμε τα καινούργια εξωτερικά ιατρεία».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, είπε ότι από το 1995 μόλις εξελέγη στη Δ.Ε της Ε.Κ.Κ μπήκε υπεύθυνος στο νοσοκομείο και ανέλαβε να διαχειριστεί την επί σειρά ετών «μαύρη τρύπα» της Κοινότητας.

«Έπρεπε να μπουν οι βάσεις για να αλλάξει αυτή η κατάσταση», είπε ο κ. Καβαλής και τόνισε ότι η διαδικασία προς την εξυγίανση διήρκεσε περισσότερο από δεκαπέντε χρόνια. Ο κ. Καβαλής, είπε ότι η εξυγίανση του Νοσοκομείου δεν ήταν μόνο θέμα βούλησης της Ε.Κ.Κ αλλά ήταν αποτέλεσμα των ενεργειών συγκεκριμένων ανθρώπων που το οδήγησαν σε αυτή την ανοδική πορεία. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κ. Ιορδανίδη αλλά και στον Dr Σαμουήλ Λούις και την ιατρό κ. Ειρήνη Μαυρουδή.

«Σήμερα το κτήριο αυτό που χρονολογείται από το 1920 – 1925 παίρνει ανάσα. Μπήκε μια βάση για το νοσοκομείο για να ζήσει άλλα 107 χρόνια. Θέλω να εκφράσω δημόσια εκ μέρους των συναδέλφων μου της Κοινοτικής Επιτροπής εκ μέρους όλων μας της παροικίας, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντώνη Ιορδανίδη προς όλα όσα έχει κάνει».

Ο κ. Αντώνης Ιορδανίδης στο χαιρετισμό του που έγινε κατά τη διάρκεια κεράσματος στην τραπεζαρία του Ελληνικού Γηροκομείου είπε ότι πρώτη φορά είδε τόσους εκπροσώπους σωματείων και παροίκους συγκεντρωμένους. Σε ότι αφορά το πλάνο του για το νοσοκομείο, είπε ότι το μέχρι το 2021 φιλοδοξεί να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες ανακαίνισης. Στόχος του, τόνισε είναι να δημιουργηθούν τρία νέα τμήματα.

Στα εγκαίνια των ανακαινισμένων εξωτερικών ιατρείων παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Ταμίας και Προϊστάμενος του Νοσοκομείου κ. Αντώνης Ιορδανίδης, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Κοινοτικοί Επίτροποι κ. Ανδρέας Γιόσρι και Στέλιος Χαλκιάς. Παραβρέθηκε ο επιστημονικός διευθυντής κ. Σαμουήλ Λιούις, η διευθύντρια κ. Ειρήνη Μαυρουδή.

Επίσης, παραβρέθηκε η Διευθύντρια της Ε.Κ.Κ κ. Γιάννα Καρδάση, o Οικονομικός Διευθυντής της Ε.Κ.Κ κ. Εμάντ Φάουζι, ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργος Ψάνης, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αμπετείου κ.Νικόλας Βαδής, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος και η οικονομική διευθύντρια αυτού κ. Κωνσταντίνα Γεδεών.

Επίσης παραβρέθηκε η διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου κ. Αγγέλα Χαραλαμποπούλου και η αναπληρώτρια κ. Μάχα, εκπρόσωποι από όλα τα παροικιακά σωματεία, όπως τον ΕΝΟΚ, τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα, το παράρτημα Καΐρου της Κυπριακής Αδελφότητας, τη «Μαρία Αιγυπτία», τη Χιακή Αδελφότητα ο “Όμηρος”.

Νωρίς το πρωί τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα χοροστατούντος του Μητροπολίτη Μέμφιδος κ.Νικόδημου.

Ο μητροπολίτης Μέμφιδος προσέφερε ως δώρο στο παρεκκλήσι έναν καινούργιο Επιτάφιο για την Μεγάλη Παρασκευή.

Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου αναβαθμίζει συνεχώς το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει στον τομέα της Υγείας όχι μόνο για τους παροίκους αλλά και για τους Αιγύπτιους. Στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου, έγιναν γίνονται έργα πνοής με στόχο την ριζική ανακαίνιση μονάδων υγείας.

Εμπνευστής τους, ο κ. Αντώνης Ιορδανίδης, ο Ταμίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και Προϊστάμενος της Εφορείας Υγείας, ο οποίος έχει καταφέρει να μετατρέψει τον Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου σε έναν οικονομικά ισχυρό φορέα και έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης των οικονομικών της Ε.Κ.Κ.

Οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου εκτείνονται σε 15.400 τετραγωνικά μέτρα.

Στα εξωτερικά ιατρεία οι τοίχοι εσωτερικά και εξωτερικά γκρεμίστηκαν. Νέα τοιχοποιία, ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις τοποθετούνται ενώ παράλληλα αλλάζει και η διαρρύθμιση του χώρου. Επίσης, δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες υποδομές ώστε να είναι πιο εύκολα προσβάσιμο.


Ριζική ανακαίνιση έγινε και στο παλιό κτήριο του πλυντηρίου. Δάπεδα, πλακάκια, επιχρίσματα, εγκαταστάσεις, εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας για το πλύσιμο, το σιδέρωμα, την απολύμανση των κλινοσκεπασμάτων και των σεντονιών αλλά και των ενδυμάτων των γιατρών.

Δίπλα ακριβώς βρίσκεται ένας χώρος, ο οποίος αλλάζει ριζικά και αυτός όψη. Πρόκειται για το τμήμα αποστείρωσης των ιατρικών εργαλείων. Η ανακαίνιση έγινε και εκεί εκ βάθρων και με υψηλές προδιαγραφές.

Ο νέος στόχος που έχει θέσει η Ε.Κ.Κ για το μέλλον, είναι να ανεγείρουμε και άλλα κτήρια τα οποία θα στεγάσουν παροχές οι οποίες θα είναι προσοδοφόρες (όπως καρδιοχειρουργική κλινική όπου θα γίνονται και επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς και οφθαλμολογική κλινική όπου θα γίνονται και επεμβάσεις με λέιζερ).

Υπεραιωνόβια ιστορία

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου για την εξυπηρέτηση των παροίκων ίδρυσε το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου (ΕΝΚ) το 1912 στην περιοχή της Αμπασίας. Από τότε μέχρι σήμερα το Ε.Ν.Κ λειτουργεί ανελλιπώς και είναι το μοναδικό μη ιδιωτικό Ελληνικό νοσοκομείο της διασποράς. Το Ε.Ν.Κ παραχωρήθηκε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελληνική Αεροπορία, ενώ εκατομμύρια ασθενείς εξυπηρετήθηκαν στα εξωτερικά και εσωτερικά του τμήματα κατά την υπεραιωνόβια ιστορία του. Το Ε.Ν.Κ συνεχίζει την διαχρονική του πορεία και στις μέρες μας.

Το νοσοκομείο έχει περισσότερες από 110 κλίνες και υπηρεσίες που εξυπηρετούν όλες τις ειδικότητες. Πρόκειται για ένα γενικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί την Ελληνική Παροικία και Αιγύπτιους.

Η παροχή περίθαλψης είναι δωρεάν για τους Αιγυπτιώτες οι οποίοι καταβάλλουν μόνο το αντίτιμο των φαρμάκων. Στους απόρους η Κοινότητα προσφέρει δωρεάν και τα φάρμακα. Στο Ε.Ν.Κ στεγάζεται και το Ελληνικό Γηροκομείο το οποίο έχει ανακαινιστεί και έχει μια πτέρυγα για τους Έλληνες και μια πτέρυγα για τους Αιγύπτιους.

Αρέσει σε %d bloggers: