Το newsbomb.gr σε αποστολή στο Κάιρο, κατέγραψε τον παλμό της Ε.Κ.Κ. Σε ένα από τα ρεπορτάζ της η Ευδοκία Μύτιλη, επισκέφθηκε την Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου.

Το ρεπορτάζ του newsbomb.gr για την Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου

Το Newsbomb.gr στο Κάιρο – Επισκεφθήκαμε την Αχιλλοπούλειο σχολή- Ένα ιστορικό σχολείο που αποφοίτησαν μεγάλες προσωπικότητες.

Αν χαρακτηρίζει κάτι τον ελληνισμό της Αιγύπτου, αυτό είναι η προσφορά. Η βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά κυρίως η δοτικότητα που όλα τα μέλη της Κοινότητας διοχετεύουν προς το σύνολο. Νοσοκομεία, σχολεία, Εκκλησίες, συντηρούνται και λειτουργούν, λόγω και της δικής τους προσφοράς.
Οι «Αιγυπτιώτες» αποτελούν αυτοδικαίως μοναδικό φαινόμενο μεταξύ των Ελλήνων της Διασποράς.


Ακούγοντας τις παιδικές φωνές έξω από το προαύλιο χώρο της εκκλησίας αισθανθήκαμε μια γλυκιά νοσταλγία.

Όταν όμως ακούσαμε δεκάδες παιδιά να μιλούν ελληνικά και να κρατάνε με τόση υπερηφάνεια την ελληνική σημαία τότε νιώσαμε δέος. Επισκεφθήκαμε το ιστορικό σχολείο, την Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου. Στο σχολείο όπου η νέα γενιά – το νέο αίμα συνεχίζει να γράφει την ένδοξη ιστορία των Αιγυπτιωτών.

Τα παιδιά που φοιτούν στο σχολείο αυτό είναι το μέλλον των Ελλήνων της Αιγύπτου. Διαχρονικά, το ενδιαφέρον των Αιγυπτιωτών Ελλήνων είναι να διατηρήσουν την ελληνική γλώσσα και παράδοση, τη θρησκεία αλλά και τον πολιτισμό τους. Ένας τρόπος για να τα διασφαλίσουν όλα αυτά ήταν η παρεχόμενη παιδεία προς τους ομογενείς να χαρακτηρίζεται από οργάνωση και σωστές υποδομές. Και το κατάφεραν.

Πηγή: Newsbomb.gr

Εστία ελπίδας και βήμα παιδείας των Ελλήνων της χώρας του Νείλου αποτελεί η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (από το 1904) για όσους αποφάσισαν να ζήσουν στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Ο πληθυσμός και η αίγλη της κοινότητας αποκορυφώθηκε το 1940, όποτε και αριθμούσε γύρω στα 250.000 άτομα. Με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στην Αίγυπτο μειώθηκε σημαντικά. Η ελληνική κοινότητα σήμερα αριθμεί περίπου 2.000 άτομα.

Η Ε.Κ.Κ. συνεχίζει να έχει ενεργή παρουσία σε όλους τους τομείς της ζωής στην Αίγυπτο. Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου δίνει έμφαση στην Παιδεία και αναβαθμίζει συνεχώς το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχει στον τομέα αυτό. Ωστόσο η Ε.Κ.Κ. υποστηρίζει πως το ελληνικό κράτος δεν στηρίζει την προσπάθεια της.

Πηγή: Newsbomb.gr

Οι Έλληνες της Αιγύπτου πάντα απέδιδαν ιδιαίτερη σημασία στην παιδεία και τον πολιτισμό.

Δημιούργησαν πρότυπα σχολεία στα οποία μαθήτευσαν εκατοντάδες μαθητές, πολλοί από τους οποίους ακολούθησαν ακαδημαϊκές σπουδές και διέπρεψαν στα γράμματα και τις επιστήμες.

Το ιστορικό σχολείο, ως κτήριο αλλά και ως θεσμός, αποτελεί τον πιο ζωντανό πυρήνα μια μικρής αριθμητικά αλλά με πλούσιο παρελθόν κοινότητας, της Ελληνικής.

Η Ε.Κ.Κ υπήρξε αδιαμφισβήτητος αρωγός στην προσπάθεια των Ελλήνων Αιγυπτιωτών να διατηρήσουν την ελληνικότητα τους και την ιστορική τους ταυτότητα, στηρίζοντας από την αρχή της ιδρύσεως της τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που συγκροτούνταν.

Πηγή: Newsbomb.gr

Τα ελληνικά εκπαιδευτήρια της Αχιλλοπουλείου Σχολής βρίσκονται σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο από άποψη υποδομών, εξοπλισμού και ποιότητας παρεχόμενης εκπαίδευσης.

«Τα σχολεία ξεκίνησαν στις 11 Σεπτεμβρίου, όπως και στην Ελλάδα. Όμως η Αχιλλοπούλειος που είναι εξαθέσιο δημοτικό σχολείο έχει μόνο έναν δάσκαλο» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Newsbomb.gr ο Μιχάλης Γκρουνστέιν, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και πρόεδρος του σχολείου.

Μία γραφειοκρατική… αβλεψία έχει στερήσει την Αχιλλοπούλειο Σχολή από τρεις δασκάλους, η απόσπαση των οποίων εκκρεμεί ακόμη, αν και όπως όλα δείχνουν μέσα στις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί με την υπογραφή της σχετικής υπουργικής.

Πηγή: Newsbomb.gr

«Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε τα παιδιά στο ελληνικό σχολείο, διότι θέλουμε να αποκτήσουν ελληνική παιδεία και αγωγή. Σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε την στήριξη της ελληνικής πολιτείας» τόνισε ο κ. Γκρουνστέιν.

«Ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους έχουμε μόνο έναν δάσκαλο, πρέπει άμεσα να βρεθεί μία λύση» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του σχολείου.
Ωστόσο, τα στοιχεία, αν εξαιρέσουμε την Αχιλλοπούλειο Σχολή Καΐρου, αποτυπώνουν τη συρρίκνωση του Ελληνισμού στην Αίγυπτο που όμως δίνει μάχη να διατηρηθεί.

Η Αχιλλοπούλειος Σχολή Καΐρου υποδέχθηκε 54 παιδιά στις τάξεις του δημοτικού και του νηπιαγωγείου, έναντι 50 πέρυσι. Αυτό δείχνει πως η δύναμη των μαθητών του αμιγώς ελληνικού δημοτικού σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στο κοσμοπολίτικο προάστιο της Ηλιούπολης, όχι μόνον διατηρείται αλλά αυξάνεται.

Στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου, το πρώτο κουδούνι χτύπησε για 53 μαθητές, έναντι 59 πέρυσι. Στην Αλεξάνδρεια, η Τοσιτσαία Σχολή έχει 17 μαθητές, έναντι 18 πέρυσι, ενώ το Αβερώφειο έκανε αγιασμό για 29 μαθητές, έναντι 32 πέρυσι.

Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει το χρόνιο πρόβλημα και σημειώνει πως η έγκαιρη κάλυψη των κενών θέσεων μονίμων εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Αρέσει σε %d bloggers: