Με μια λαμπρή και συγκινητική τελετή, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, εορτάστηκε η επέτειος των δέκα χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών – Τιμώμενο πρόσωπο και η κυρία Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη, η οποία προχώρησε στην ίδρυση δύο νέων σωματείων φίλων Αλεξάνδρειας, του Αιγυπτιοκυπριακού και του Αιγυπτιορουμανικού.

Το μεγαλείο των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων αναδείχθηκε, μέσα από μία μεγάλη εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, αφιερωμένης στα δέκα χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, καθώς επίσης και στην πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, για την τεράστια προσφορά της στον παγκόσμιο αυτό πολιτιστικό οργανισμό.Η κυρία Βαρδινογιάννη είναι μέλος του Advisory Board της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και ιδρύτρια του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης».

Την κυρία Βαρδινογιάννη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, «ένα μεγάλο φίλο της Βιβλιοθήκης» όπως τον χαρακτήρισε, και τους υψηλούς επισκέπτες, υποδέχτηκε θερμά ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι, τονίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε η κυρία Βαρδινογιάννη στην ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι πανάρχαιες», τόνισε ο κ. Φέκι, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, όταν τον συνάντησε πρόσφατα στην Αθήνα, ότι «η Αλεξάνδρεια ήταν η πιο σημαντική πόλη στην αρχαία Ελλάδα».

Για αυτό «κάθε φορά που συναντιόμαστε στην Αλεξάνδρεια, αυτό αποτελεί έναν μεγάλο εορτασμό των πανάρχαιων σχέσεών μας», προσέθεσε ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.Ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας Dr. Mostafa ElFeki, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο κύριος Ανδρέας Ζαΐμης. Σε ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης της προσφοράς και του πολύχρονου έργου της στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης απένειμε τιμητική διάκριση στην κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία είναι Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και μέλος του Advisory Board. Την κυρία Βαρδινογιάννη πλαισίωσαν απόφοιτοι του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών που της πρόσφεραν λουλούδια και την ευχαρίστησαν για την υποστήριξή της σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της τελετής.

Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, εμφανώς συγκινημένη για τη συμπλήρωση, δέκα χρόνων του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, ενός οργανισμού που έγινε με δική της πρωτοβουλία, μία ημερομηνία που -όπως είπε- έχει μείνει πάντοτε στην καρδιά της και αποτελεί ένα έργο για τις επόμενες γενεές.«Σαν Ελληνίδα, αλλά και σαν πολίτης του κόσμου, νιώθω περήφανη για την ελληνιστική Αλεξάνδρεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις πολύτιμες γνώσεις και τα πτυχία που το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξανδρείας παρείχε σε νέους από όλον τον κόσμο, που εντρύφησαν στον ελληνιστικό πολιτισμό.

«Σαν Ελληνίδα, αλλά και σαν πολίτης του κόσμου, νιώθω περήφανη για την ελληνιστική Αλεξάνδρεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη. Παραλαμβάνοντας το βραβείο και συγχαίροντας τους φοιτητές, η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε βαθιά συγκινημένη τόσο για την ιδιαίτερη τιμή, όσο και για το γεγονός πως βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια, μια πόλη που αισθάνεται «σαν δεύτερη πατρίδα της», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό της Βιβλιοθήκης δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς νέους και νέες να σπουδάσουν εκεί. Η ίδια, ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, καθώς και την αντιπρόεδρο του Τμήματος, την Αιγυπτιώτισσα, Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, η οποία είναι εκείνη που κράτα… ψηλά για δεκαετίες την ελληνική σημαία στην Αίγυπτο, με την πολύτιμη προσφορά της στον ελληνισμό.

Η μεγάλη ευεργέτιδα και αρχόντισσα του Πατριαρχείου, κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, δημιούργησε δύο νέα σωματεία φίλων Αλεξάνδρειας, το αιγυπτιορουμανικό και το αιγυπτιοκυπριακό, συνεχίζοντας το σπάνιο έργο της, για το οποίο και ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της συγκινητικής εκδήλωσης στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας. Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε θερμά την αντιπρόεδρο του Τμήματος, Αιγυπτιώτισσα κυρία Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελαφάντη. Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Dr. Mostafa ElFeki επεσήμανε τη σημασία της Βιβλιοθήκης και του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών» για τη συνύπαρξη των πολιτισμών σε ένα κλίμα αρμονίας και υπογράμμισε τη συμβολή της κυρίας Βαρδινογιάννη για να αναδειχθούν οι κοινές αρχές και οι αξίες που συνδέουν τη Βιβλιοθήκη με τις Ελληνιστικές Σπουδές.

Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας ανέφερε ότι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας έχει ετησίως περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ενώ το site της Βιβλιοθήκης δέχεται καθημερινά δύο εκατομμύρια επισκέψεις. Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β΄, χαιρέτισε τα δέκα χρόνια από την ίδρυση του σπουδαίου αυτού πολιτιστικού φορέα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας που ενώνει Ελλάδα και  Αίγυπτο, με τη σημαντική υποστήριξη του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του Ιδρύματος Ωνάση και του πανεπιστημίου της πόλης.

«Μέσα στα δέκα χρόνια που λειτουργεί, το μοναδικό αυτό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους και νέες από όλη την υφήλιο, από την Αίγυπτο, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, να μελετήσουν τα επιτεύγματα της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Ο Πατριάρχης, τόνισε ότι «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αγκαλιάζει τη δεκαετή πρωτοβουλία, διότι το ίδιο συνδέεται με τον αλεξανδρινό χώρο και την ιστορία που αυτός φέρει, αφού αποτελεί τον μοναδικό θεσμό ο οποίος λειτουργεί αδιάκοπα και συνδέει την ελληνιστική Αλεξάνδρεια με το παρόν», τιμώντας τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι με το παράσημο του Χρυσού Λέοντος του Τάγματος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Προηγήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο που παρουσίαζε το σημαντικό έργο της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, ενώ ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης την παρασημοφόρησε και της εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλου του διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού, προσφέροντάς της ένα αναμνηστικό με τεράστια σημασία, για να της θυμίζει τη δική της προσφορά στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, φοίτησαν στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, 135 μεταπτυχιακοί σπουδαστές, ενώ την τελευταία δέχτηκε 91 σπουδαστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, 22 σπουδαστές πήραν το πτυχίο τους και 23 σπουδαστές ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στον ελληνιστικό τομέα. Στο έργο του Κέντρου περιλαμβάνονται τουλάχιστον πενήντα εκδηλώσεις, συνεργασίες με περισσότερα από 20 πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα περισσότερα ευρωπαϊκά, για την προώθηση σε παγκόσμιο επίπεδο των ελληνιστικών σπουδών.

Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, φοίτησαν στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, 135 μεταπτυχιακοί σπουδαστές, ενώ την τελευταία δέχτηκε 91 σπουδαστές. Τέλος, ανακοινώθηκε ότι από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, θα πραγματοποιούνται προγράμματα σπουδών για να παρέχονται τίτλοι phd.

Στη μεγάλη αυτή εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, έδωσαν το «παρών» επίσημοι από πολλές χώρες όπως η κυρία Δέσπoινα Γιαννακοπούλου. Την τεράστια προσφορά της κυρίας Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη τίμησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (21/10/2019) στο ξενοδοχείο Four Seasons, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για την μεγάλη ευεργέτιδα και Πρέσβειρα του Πατριαρχικού Θρόνου.

«Η βραδιά είναι αφιερωμένη στην κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού και την κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου. Τα κορίτσια μας» είπε με ενθουσιασμό ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄και πρόσθεσε «οι δύο κυρίες ξεκίνησαν από το Κάιρο με τόσα όνειρα και έφθασαν τόσο ψηλά χωρίς όμως να ξεχάσουν τη πατρίδα τους, την Αίγυπτο» τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β’. Ο Μακαριώτατος θέλοντας να ευχαριστήσει τις δύο κυρίες για τις ανεξάντλητες προσπάθειες τους στην Αίγυπτο, τους προσέφερε από ένα συμβολικό δώρο, τονίζοντας το πόσο σπουδαίο είναι το έργο τους. «Στην κυρία Σοφιανού, χάρισα ένα αφρικάνικο ξύλο που παιδιά ορφανά σκάλισαν επάνω το Μυστικό Δείπνο. Ενώ στην κυρία Γιαννακοπούλου χάρισα τον Άγνωστο Μετανάστη. Τον άνδρα, την γυναίκα, τα παιδιά που διανύουν δρόμους για να φτάσουν σε ένα παράδεισο που ίσως ποτέ δεν θα δούνε» είπε ο Μακαριώτατος.


Μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr o Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος μίλησε με θερμά λόγια για τις κυρίες Δέσποινα Γιαννακοπούλου και Αικατερίνη Σοφιανού και τη μεγάλη προσφορά τους στον ελληνισμό της Αιγύπτου. Από την πλευρά τους οι δύο κυρίες εμφανώς συγκινημένες ευχαρίστησαν τον Πατριάρχη και δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν με κάθε μέσο και τρόπο την γενέτειρα πατρίδα τους την Αίγυπτο. Στην ίδια εκδήλωση, η κυρία Σοφιανού τιμήθηκε από τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας με «Το μετάλλιο των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας». «Αυτό που μετράει δεν είναι τα λόγια αλλά οι πράξεις» τόνισαν οι δύο σπουδαίες Αιγυπτιώτισσες.

Πηγή ρεπορτάζ και φωτογραφιών: Newsbomb.gr – Ευδοκία Μύτιλη

Αρέσει σε %d bloggers: