Εκτενές ρεπορτάζ για τα Ελληνικά σχολεία στο Κάιρο, με τίτλο: «Σπετσεροπούλειο: Εκεί που χτυπά η καρδιά της ελληνικής παιδείας στην Αίγυπτο», ετοίμασε το cnn.gr και ο απεσταλμένος του κ. Κώστας Πλιάκος.

Στο cnn.gr για τον Ελληνισμό του Καϊρου, μιλά ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκουνστέιν.

Το ρεπορτάζ του CNN για τα Ελληνικά σχολεία στο Κάιρο

Σε ένα εμβληματικό κτίριο σε ένα από τα πιο όμορφα προάστια του Καΐρου, στεγάζονται τα σχολεία της ελληνικής παροικίας. Στο Σπετσεροπούλειο μέγαρο, με ιστορία 180 ετών, λειτουργούν σήμερα τα δύο σχολεία της ελληνικής κοινότητας το Αχιλλοπούλειο και η Αμπέτειος σχολή από τα οποία αποφοίτησαν χιλιάδες μαθητές που στο πέρασμα των χρόνων σφυρηλάτησαν τις πάντα καλές σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου.

Όπως είπε στο CNN Greece o αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν στο σχολείο φοιτούν σήμερα 50 παιδιά στο δημοτικό, 10 παιδιά στο προνήπιο και νηπιαγωγείο και 53 παιδιά στο γυμνάσιο και λύκειο. Τα παιδιά διδάσκονται ελληνικά, αγγλικά και αραβικά και από το γυμνάσιο ξεκινούν να διδάσκονται και γαλλικά.

Το σχολείο ακολουθεί το ελληνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα και, όπως λέει ο κ. Γκρουνστέιν, σήμερα έχει όχι μόνο ελληνόπουλα αλλά και αιγυπτιόπουλα που είτε έχουν ένα ελληνικό διαβατήριο είτε επιθυμούν να φοιτήσουν σε ελληνικό σχολείο.

Πηγή φωτογραφιών: cnn.gr / Kώστας Πλιάκος

Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Γκρουνστέιν, είναι σημαντικό το σχολείο να διατηρήσει ένα επίπεδο και να μην υπάρχουν τέτοια προβλήματα γιατί χάνει την αξιοπιστία του σε μια εποχή που θέλει να προσελκύσει περισσότερους μαθητές, οι οποίοι θα γίνουν φορείς του ελληνικού πολιτισμού.

Τα ελληνικά σχολεία του Καΐρου λειτουργούν αδιάλειπτα από το 1856 εκφράζοντας την ανάγκη και το ενδιαφέρον των Αιγυπτιωτών Ελλήνων να διατηρήσουν τη γλώσσα, τη θρησκεία και τον πολιτισμό τους. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου που στηρίζει οικονομικά και με δράσεις τα σχολεία.

Αρέσει σε %d bloggers: