Την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα του Ιδρύματος Θεοχαράκη η διάλεξη του ιστορικού ερευνητή του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού κ. Νίκου Νικηταρίδη με θέμα «Η συμβολή των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Εμπορική και Επιχειρηματική ανάπτυξη της Αιγύπτου», μία διάλεξη που με επιτυχία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνο – Αιγυπτιακής Φιλίας, Γενικός Γραμματέας του οποίου είναι ο ομιλητής.

Aρχικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Σπύρος Καμαλάκης εξήρε το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του κ. Νικηταρίδη ως συνεχιστή των αείμνηστων ιστορικών Μ. Γιαλουράκη, Ευθ. Σουλογιάννη και Ιω. Χατζηφώτη, ενώ στη ευνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε διεξοδικά και μέσω σπάνιων εικόνων στην Αιγυπτιώτικη Προσφορά σε κάθε έκφανση της εμπορικής και επιχειρηματικής πρακτικής στη Νειλοχώρα, από τη γεωργία στον κινηματογράφο, κι από την εργοληψία στον τουρισμό, σκιαγραφώντας και τονίζοντας σπάνιες στιγμές τούτης της προσφοράς που εξέπληξαν θετικά το ακροατήριο.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο πρώην υπουργός κ. Α. Ζαΐμης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουϊνέας κ. Γεώργιος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Κ. Μιχαηλίδης, ο ε.τ. Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων κ. Φ. Κοσσένας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αμπετείου Σχολής κ. Μίμης Πιερής, ο Πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Η Αποκατάστασις» του Άστεως Αιγυπτιωτών ναύαρχος ε.α. κ. Μάρκος Μάστρακας, ο Διευθυντής των Εκπαιδευτηρίων Δούκα κ. Α. Ψύρης, κ.ά.

Η διάλεξη εντάσσεται στα πλαίσια προώθησης και ενδυνάμωσης της Ελληνο-Αιγυπτιακής Φιλίας, που αποτελεί βασικό στόχο του ομώνυμου Συνδέσμου.

Αρέσει σε %d bloggers: