Η ψήφος των αποδήμων και το σχετικό σχέδιο νόμου της Κυβέρνησης βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του κ. Στέφανου Ταμβάκη, επίτιμου προέδρου της ΕΚΑ και μέλους του Δ.Σ του Ιδρύματος Ωνάση στο τμήμα ICARUS HJ36 της ελληνοαμερικανικής οργάνωσης A.H.E.P.A (American Hellenic Educational Progressive Association ).

Στο μεταξύ ο κ. Ταμβάκης πριν από λίγες μέρες ήταν ένας από τους βασικούς προσκεκλημένους της εκπομπής “Europe” της κ. Εύας Μπούρας στην ΕΡΤ. Καλεσμένοι της εκπομπής εκτός από τον κ. Ταμβάκης ήταν οι Σάββας Αναστασιάδης (πρόεδρος της επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο), Γιάννης Αμανατίδης (πρώην υφυπουργός Εξωτερικών – βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Μποτόπουλος (συνταγματολόγος– πρώην ευρωβουλευτής), Γιάννης Γκιόκας (βουλευτής ΚΚΕ).

Tην εκπομπή “Europe” μπορείτε να την παρακολουθήσετε ΕΔΩ.

Το θέμα της ψήφου των Αποδήμων βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο κ. Ταμβάκης και στην εκπομπή “Hellenic Dna”.

Στην ομιλία του ο κ. Ταμβάκης, που έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα στο New York College αναφέρθηκε στη σχετική πρόταση για την ψήφο των Αποδήμων που είχε επεξεργαστεί το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, επί προεδρία τους.

Ιδιαίτερη όμως αναφορά έκανε και στα τρωτά σημεία της σχετικής πρότασης της Διακοματικής που ήρθε πρόσφατα στο φως, στην οποία αντιδρούν οι απόδημοι.

Ο κ. Ταμβάκης στην ομιλία του καταγράφει τις αντιδράσεις των ανά τον κόσμο αποδήμων.

Επίσης καταγράφει τις αναφορές του Συντάγματος στο θέμα και επισημαίνει την ανάγκη να γίνει καταγραφή στους Αποδήμους.

Αποσπάσματα από την ομιλία του Στ. Ταμβάκη στην A.H.E.P.A

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή η απογραφή είναι απολύτως αναγκαία και γι’ αυτό απευθύνομαι στην κυβέρνηση να αρχίσει άμεσα αυτή τη διαδικασία για να μπορέσουμε να έχουμε μια σαφή εικόνα για τον πραγματικό αριθμό του ελληνισμού στα πέρατα της οικουμένης. Μπορεί να ζητηθεί η βοήθεια και η συνεισφορά της κυπριακής κυβέρνησης και των κυπριακών οργανώσεων, που έχουν μεγαλύτερη εξοικείωση με το θέμα αυτό.

Ο κάθε Ομογενής έχει βέβαια τα δικά του πιστεύω, τις δίκες του απόψεις, μεγαλωμένος στο δικό του περιβάλλον, όμως η ψήφος του δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να διχάσει την ομογένεια γιατί θα οδηγηθούμε σε επικίνδυνες ατραπούς και αυτό δεν είναι το ζητούμενο.

Για να αποφύγουμε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, θα πρέπει η εκπροσώπηση του Απανταχού Ελληνισμού στην Βουλή να είναι ουσιαστική, στέλνοντας Βουλευτές από τις προαναφερόμενες Περιφέρειες σε αναλογία βεβαίως που ο νομοθέτης θα ορίσει, για να υποδείξουν πόσο χρήσιμοι μπορούν να γίνουν στη στήριξη των Εθνικών μας θεμάτων καθώς στην επίλυση και νομοθέτηση των θέσεων μας γιατί θα προέρχονται από την ομογένεια και θα γνωρίζουν τα προβλήματα «εν τω γεννάσθαι».

…Και ερχόμαστε στο σημείο έκπληξη της απόφασης της πρόσφατης συνεδρίασης της «Διακομματικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού» που αφορά το αναμενόμενο σχέδιο νόμου προς ψήφιση.

Αναφέρει λοιπόν η συμβιβαστική των κομμάτων συμφωνία, ότι θα μπορούν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον χώρο διαμονής τους, ποιοι όμως Έλληνες του Εξωτερικού θα είναι αυτοί που θα μπορούν να ψηφίζουν;

Ποιο είναι λοιπόν το επίμαχο σημείο; «οι Έλληνες του εξωτερικού που θα ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους θα είναι αυτοί που έχουν παρουσία στην Ελλάδα τουλάχιστον 2 χρόνια τα τελευταία 35 χρόνια της απουσίας τους….».

Επιεικώς θα την ανέφερα δυσάρεστη έκπληξη, για να μην την χαρακτηρίσω απαράδεκτη και διαιρετική για τον Απανταχού Ελληνισμό.

«Ασφαλώς διαφωνώ με τα 35 χρόνια, το ίδιο διαφωνεί και ο Πρωθυπουργός. Εφόσον χρειαζόμαστε 200 ψήφους και δεν τις έχουμε τις 200 ψήφους, ας κάνουμε μία αρχή έστω με αυτούς τους κακούς όρους και αργότερα το ξαναβλέπουμε το θέμα…» δήλωσε ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Αντώνης Διαματάρης.
«Οι αποκλεισμοί θα δημιουργήσουν πικρίες στους Απόδημους. Έτσι διαιρούμε ένα μεγάλο Κεφάλαιο Εθνικό. Ακόμα χειρότερα που δεν προβλέπουν υποχρεωτικό αριθμό ή ποσοστό εκλογής Αποδήμων Βουλευτών, όπως αποκαλύπτω» αναφέρει σε σχόλιο του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην Υφυπουργός Αποδήμων και άριστος γνώστης των προβλημάτων μας Γρηγόρης Νιώτης.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κοινοτήτων Γερμανίας κ. Κώστας Δημητρίου σε δήλωση του αναφέρει: «Αγανάκτηση και θυμό εκφράζουν οι διατάξεις αυτές, διχάζουν στην ουσία τον απόδημο ελληνισμό, τον οποίο μοιράζουν σ΄αυτούς που θα μπορούν να ψηφίζουν και σ΄αυτούς που δεν θα μπορούν. Η πράξη αυτή είναι αυθαίρετη».

Ο Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, κ. Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, μεταξύ άλλων αναφέρει στον τύπο: « Ας μην πανηγυρίζουν και μην τολμήσουν να μας περάσουν αυτόν τον συμβιβασμό σαν επιτυχία και προσφορά προς την Διασπορά. Οι μάσκες έπεσαν! Διότι με τον συμβιβασμό αυτό επαληθεύθηκαν οι Κασσάνδρες που προφήτευαν ότι ποτέ μα ποτέ το ελλαδικό πολιτικό σύστημα δεν θα δώσει πλήρη δικαιώματα στην Διασπορά, εφόσον δεν έχει τα μέσα να την ελέγχει….»

Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν και πολλές άλλες του ιδίου μήκους κύματος, από την Ομογένεια δηλώσεις.

Αρχικά μας προκαλεί θλιβερή εντύπωση το γεγονός ότι απορρίπτεται συλλήβδην και χωρίς πολλές αιτιολογίες η προβλεπόμενη από το ισχύον Σύνταγμα ρητή αναφορά στην επιστολική ψήφο.

Το θεωρούμε άδικο να μην υλοποιηθεί τώρα, η από 18 χρόνια συνταγματική αυτή επιταγή. Πραγματικά λυπάμαι για αυτή την εξέλιξη.

Επίσης δεν πρέπει να επαναληφθεί και πάλι η απρέπεια του νομοσχεδίου του 2009, που δεν είχε ευτυχώς τότε ψηφιστεί από 200 βουλευτές και δεν είχε καμία αναφορά σε εκλογή Βουλευτών από την Ομογένεια. Στο σημείο αυτό είμαστε κάθετοι όπως και τότε. Δεν κάνουμε πίσω.

Είναι αδιανόητο να διακηρύσσεται ότι δίνεται το δικαίωμα του «εκλέγειν» στους εκτός Ελλάδας ψηφοφόρους να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, με πολλούς αποκλεισμούς βέβαια, να λέγεται ότι αυτή η ψήφος θα προσμετράτε στο σύνολο της Επικράτειας και θα επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα, αλλά για το υπόλοιπο του δικαιώματος δηλαδή το «εκλέγεσθαι», ούτε ψίθυρος.

Αφήνουν να διαρρεύσει ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15 ώστε αν θέλουν τα κόμματα μπορεί να προτείνουν σε όποια θέση αυτά προκρίνουν, κάποιους υποψήφιους από τους εκτός Ελλάδας ψηφοφόρους.

Αυτό δεν αποτελεί λύση, επιτρέψτε μου να το αναφέρω ως κοροϊδία…

Εμείς συνεχίζουμε να επιμένουμε σε ξεχωριστές περιφέρειες εκτός Ελλάδας και εκλογή βουλευτών από αυτές τις Περιφέρειες, που θα προέρχονται από την ομογένεια. Τελεία και παύλα.

Όλοι αναρωτιόμαστε, πώς είναι δυνατόν να βάζουν τέτοιες προϋποθέσεις για την συμμετοχή Ελλήνων πολιτών που διαμένουν εκτός Ελλάδος, όταν αυτοί οι ίδιοι που αποκλείονται, αν ταξιδέψουν και βρεθούν την ημέρα των εκλογών στην Ελλάδα θα μπορούν να ψηφίσουν , ανεξάρτητα από το αν έλειπαν πάνω από 35 χρόνια, δεν δούλεψαν ποτέ στην Ελλάδα και δεν έχουν ΑΦΜ.

Κατάμεστο το Νew York College

Στην ομιλία του κ. Ταμβάκη, παραβρέθηκαν οι πρώην υφυπουργοί Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Νιώτης και Μάρκος Μπόλαρης, ο Κυβερνήτης της ΑΗΕPA Ελλάδος κ. Στάθης Κεφαλίδης και μέλη του Δ.Σ της ΑΗΕΠΑ (Περιφέρειας 25), ο πρώην Ύπατος Κυβερνήτης κ. Νίκος Παπαδόπουλος καθώς και Πρόεδροι των τμημάτων ΑΗΕΠΑ και Αδελφών Σωματείων ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος του τμήματος «ΙΚΑΡΟΣ» κ. Κοσμάς Πεντάκαλος.

Την ομιλία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο δικηγόρος κ. Βασίλης Ζουές και ο συγγραφέας κ. Μαριαντώνης Πολίτης, αμφότεροι Αιγυπτιώτες.

Ο κ. Ταμβάκης αφιέρωσε την ομιλία του στην μητέρα του η οποία στις 5 Νοεμβρίου συμπλήρωσε 101 χρόνια ζωής.

Αρέσει σε %d bloggers: