Την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 η Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και περιχώρων προσκάλεσε τον Αλέξανδρο Κιτροέφ για μια ομιλία σχετική με την Ελληνική παροικία της Αιγύπτου, τη ζωή και τη δράση της σε κάθε τομέα, στη χρονική περίοδο 1800-1960. Με τον προσδιορισμό: Μια διασπορά με δύο πατρίδες, Ελλάδα και Αίγυπτο.

Επ’ ευκαιρία του νέου βιβλίου του, The Greeks and the Making of Modern Egypt. Οι Έλληνες και η δημιουργία της σύγχρονης Αιγύπτου, Κάιρο: Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο, 2019.

Ο Αλέξανδρος Κιτροέφ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Μετά την απονομή του διδακτορικού του διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δίδαξε Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία στο «Queens College» της Νέας Υόρκης και στο Ωνάσειο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (ΝΥU). Από το 1996, είναι καθηγητής Ιστορίας και διευθυντής του Κέντρου Ειρήνης και Παγκοσμιοποίησης του «Haverford College» στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Μια σύντομη αναφορά στο πολύπτυχο συγγραφικό έργο του Αλέξανδρου Κιτροέφ επέτρεψε στο κοινό να ενημερωθεί για το ενδιαφέρον και τις έρευνές του σε θέματα ταυτότητας, εθνικής συνείδησης, κοινωνικής ιστορίας, πολιτιστικής ιστορίας της Ευρώπης και δη της Μεσογείου, ιδιαίτερα σε κάθε τι που αφορά την σύγχρονη ελληνική διασπορά… Τα ενδιαφέροντά του είναι ιστορικά και όχι μόνο, κινηματογραφικά, αθλητικά, θρησκευτικά, από ό,τι διαφαίνεται από την θεματική των βιβλίων του, τις συμμετοχές του σε συλλογικά έργα και σε ντοκιμαντέρ.

Σχετικά με το θέμα της ημέρας, ο Αλέξανδρος Κιτροέφ τόνισε (και ας σημειώσουμε εδώ ότι ο γνωστός ιστορικός έχει μια οικογενειακή σχέση με την Αίγυπτο) ότι η επιλογή του οφείλεται στη σημασία της ελληνικής παρουσίας στην Αίγυπτο που υπήρξε αξιόλογη από πολιτιστική, οικονομική, κοινωνική και κοσμοπολίτικη πλευρά.

Η ομιλία του κ. Κιτροέφ ξεκινά στο 20.41′

Οι Έλληνες, σαν πολίτες μιας άλλης χώρας, θεώρησαν πάντα την Αίγυπτο πατρίδα τους, ελίχθηκαν, πήγαν παντού, εξάσκησαν κάθε επάγγελμα, έγιναν σκαπανείς ιδεών και πολιτισμού, αφομοιώθηκαν και προσαρμόστηκαν, ταυτίστηκαν με τούτο τον τόπο.

Ο Αλέξανδρος Κιτροέφ, μελέτησε την ιστορία και την πορεία τους ακολουθώντας τρεις χρονικές περιόδους:

Από το 1800, όλη η περίοδος πριν την «άφιξη» των Άγγλων

Το 1919, όταν αρχίζει η άνοδος του εθνικισμού

Το 1952, εποχή/άνοδος του Νάσερ (αντιαποικιακή αιγυπτιακή επανάσταση)

Ονόματα όπως Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Πορτ-Σάιντ, Σουέζ– γεωγραφικά ελληνικοί πόλοι– la légion grecque από την εποχή του Ναπολέοντα, η διώρυγα του Σουέζ, γνωστά και σύγχρονα νοσοκομεία και σχολεία, πασίγνωστα ονόματα λογοτεχνών και οικογένειες ευεργετών, βιομηχανίες βαμβακιού, καπνού και τσιγάρων, ακόμα και οινοποιία, την ιστορία τους μας διηγήθηκε γλαφυρά ο Αλέξανδρος Κιτροέφ και την ζωντάνεψε με τα πολυπληθή φωτογραφικά ντοκουμέντα που παρέθεσε.

Οι Έλληνες αποτέλεσαν ένα «αναπόσπαστο κομμάτι» της ιστορίας της Αιγύπτου, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον εκσυγχρονισμό και την εκκοσμίκευση της χώρας. Αυτή η ιδέα, ανάκατη με εμφανή έντονη συγκίνηση, διέτρεξε το πολυπληθές ακροατήριο – αστείρευτο σε ερωτήσεις αλλά και σε μνήμες προσωπικών γεγονότων που παρέτειναν αυτή την ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αλέξανδρο Κιτροέφ.

Πηγή: Ελληνική Κοινότητα Παρισιού.

Αρέσει σε %d bloggers: