Η Αίγυπτος αναβιώνει το μονοπάτι της Αγίας Οικογένειας με στόχο να προάγει το θρησκευτικό τουρισμό και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Τις εργασίες που γίνονται σε όλα τα σημεία από τα οποία πέρασε η Αγία Οικογένεια κατά τη φυγή της στην Αίγυπτο, παρακολουθεί στενά ο Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Δρ. Χάλεντ Ελ Ανάνι. Τη Δευτέρα 24 Μάϊου 2021, επέβλεψε τις εργασίες συντήρησης του Δέντρου της Παναγίας το οποίο βρίσκεται στο προάστιο του Καϊρου, Ματαρίγια.

Γράφει η Κάτια Τσιμπλάκη

Ο κ. Ελ Ανάνι ζήτησε την αναβάθμιση των μονάδων φωτισμού προκειμένου να αναδειχθεί το θρησκευτικό προσκύνημα. Ζήτησε επίσης να τοποθετηθούν διαδραστικές οθόνες ώστε να ενημερώνεται ο επισκέπτης για τα βήματα της Αγίας Οικογένειας στην Αίγυπτο και πώς μπορεί να τα ακολουθήσει. Κοντά στο Δέντρο της Παναγίας, σε ειδική αιθουσα,θα τεθούν προς έκθεση λατρευτικά αντικείμενα της Κοπτικής Εκκλησίας.

Tο έργο ανάδειξης της πορείας της Αγίας Οικογένειας κατά τη φυγή της στην Αίγυπτο, που εκτείνεται από τη Ράφα μέχρι τη Νέα Φαράμα (Πηλούσι) ξεκίνησε από τις αρχές του 2020 η χώρα του Νείλου.

Ήδη δημιουργούνται δρόμοι και υποδομές προκειμένου να τονωθεί ο θρησκευτικός, αρχαιολογικός και ιστορικός τουρισμός. Πρόκειται συνολικά για 25 περιοχές από τις οποίες πέρασε η Αγία Οικογένεια.

Για το έργο συνεργάζονται τα Κυβερνεία του Σινά, του Καΐρου, της Μπεχέιρα, της Σαρκέια, του Κάφρ Ελ-Σέιχ, της Μίνιας, του Ασσιούτ και της Γκαρμπέια.

Που βρίσκεται το Δέντρο της Παναγίας

Το Δέντρο της Παναγίας είναι μια συκομουριά και βρίσκεται στο προάστιο του Καΐρου, Ματαρίγια. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ιωσήφ με τη Παναγία και τον Ιησού ήρθαν στην Αίγυπτο για να αποφύγουν τον Ηρώδη και τη σφαγή των νηπίων. Κατά την περιήγηση τους έφτασαν στη Ματαρίγια, που ήταν τότε ένα μικρό χωριό. Ξαποσταίνοντας κάτω από το δέντρο, ανάβλυσε μία πηγή με νερό στην οποία η Παναγία έπλυνε τον Ιησού.

Το δέντρο επί αιώνες αποτελεί τόπο προσκυνήματος για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, οι οποίοι αγγίζοντάς το προσεύχονται για θα θεραπευθούν από τις ασθένειες της ψυχής και του σώματος. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σε τουλάχιστον 700 αποσπάσματα της Βίβλου αναφέρεται η λέξη Αίγυπτος.

Αρέσει σε %d bloggers: