Τετ α τετ συνάντηση είχε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Σάμεχ Σούκρι σε ταξίδι αστραπή που πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής 22 Δεκεμβρίου 2019 στο Κάιρο.


Ρεπορτάζ Κάτια Τσιμπλάκη

Ο κ. Δένδιας επιστρέφοντας από τη Λιβύη όπου συναντήθηκε με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, έκανε έναν σταθμό στο Κάιρο πριν ολοκληρώσει την ημέρα των συναντήσεών του στην Κύπρο για τη Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.


H συνάντηση με τον Σάμεχ Σούκρι διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Διπλωματικές πηγές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο το προσεχές διάστημα να υπάρξει και νέα συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Σούκρι.

Στη συναντήσεις, τόσο τη Λιβύη όσο και στην Αίγυπτο συμμετείχε και ένας γνώριμος διπλωμάτης, στην Ελληνική παροικία του Καϊρου. Πρόκειται για τον έμπειρο διπλωμάτη τον Πρέσβη Χ. Λάζαρη που είχε διατελέσει Πρέσβης το Κάιρο την περίοδο της Αραβικής Άνοιξης και σήμερα είναι ο Ειδικός Απεσταλμένος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τη Λιβύη, .


«Είχα σήμερα τη χαρά να επισκεφθώ τη Βεγγάζη και να συναντηθώ με τον Στρατάρχη Khalifa Haftar, τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), με τον οποίο είχαμε μια συζήτηση για τα ευρύτερα θέματα, αλλά και για τα θέματα των δύο memoranda που υπέγραψε η κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία.


Με ιδιαίτερη χαρά άκουσα τις θέσεις του, οι οποίες συμπίπτουν στο ζήτημα αυτό με τις δικές μας, δηλαδή την απόλυτη ακυρότητα των συγκεκριμένων μνημονίων και το πόσο επιβλαβή είναι και για τον λαό και την κοινωνία της Λιβύης, και βεβαίως, για τη σταθερότητα στην περιοχή.


Αμέσως μετά, ήρθα εδώ, στο Κάιρο, όπου είδα τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, τον κ. Sameh Shoukry, με τον οποίο συζητήσαμε αφενός μεν τα αποτελέσματα της πρωινής μου επίσκεψης στη Λιβύη, αλλά και γενικά τον ενημέρωσα και για τις επαφές μου στον Κόλπο την προηγούμενη εβδομάδα, με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μετά, με την Ιορδανία. Θα ήθελα επίσης να σας πω ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Λιβύη, υπήρξε επικοινωνία με τον Πρόεδρο του λιβυκού Κοινοβουλίου, τον κ. Aguilah Saleh Eissa, ο οποίος μας είχε επισκεφθεί πρόσφατα στην Αθήνα»,
δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας από το Κάιρο.

Η συνάντηση στη Βεγγάζη της Λιβύης

Το πρωί ο κ. Δένδιας ταξίδεψε στη Βεγγάζη της Λιβύης, όπου συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Στρατάρχη Κhalifa Haftar.

Η συζήτηση εστιάσθηκε στην κατάσταση στη Λιβύη και στις προοπτικές επίλυσης της κρίσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Δένδιας εξέθεσε το θέμα των δύο ανυπόστατων συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, αναλύοντας τις ελληνικές θέσεις και αναδεικνύοντας το γεγονός ότι το περιεχόμενο των εν λόγω κειμένων είναι απολύτως αντίθετο στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Περαιτέρω, τόνισε την ανάγκη πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση στο πλαίσιο των προσπαθειών του Ειδικού Εκπροσώπου του ΓΓΗΕ για τη Λιβύη, Gh. Salame, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο.

Η Ελλάδα προσβλέπει σε μια συμπεριληπτική διαδικασία που θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συνόλου του λιβυκού λαού.

Αρέσει σε %d bloggers: