Ξενάγηση στην ιστορία των Αιγυπτιωτών και ειδικότερα των Ελλήνων του Καΐρου έκανε η νεολαία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων.

Τις ημέρες των Χριστουγέννων οι νέοι του ΣΑΕ, επισκέφθηκαν το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια προκειμένου να γνωρίσουν την γη των προγόνων τους αλλά και να δουν από κοντά τις σημερινές συνθήκες ζωής στη χώρα του Νείλου. Της αποστολής ηγείτω η Εφορεία Νεολαίας. Ειδικότερα, η Έφορος Επιτροπής Nέας Γενιάς κ. Μαρία Μιχαηλίδου,  και οι συνέφοροι Δημητρίου και Ζουές.

Εντυπωσιάσθηκαν από το ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης ο οποίος ανακαινίστηκε πρόσφατα με τις από κοινού δαπάνες της Ε.Κ.Κ και της Μεγάλης Ευεργέτιδας Αικατερίνης Σοφιανού Μπελεφάντη.


Την ξενάγηση έκανε η Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ.Κ κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, η οποία είναι και η συγγραφέας του λευκώματος που αποτυπώνει την ιστορία του εμβληματικού ναού της Ε.Κ.Κ.


Το επόμενο ταξίδι στην ιστορία έγινε στο αρχείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Εκεί τους υποδέχθηκε η κυρία Ζουέ η οποία ήταν εκείνη η οποία έθεσε το θεμέλιο λίγο για την ταξινόμηση και οργάνωση του Αρχείου της Ε.Κ.Κ μετά από παρότρυνση του Προέδρου κ. Χρήστου Καβαλή. Πολύτιμη ήταν η συνεργασία της υπεύθυνης κ. Χάιδως Ζώτου, η οπαία παρουσίασε ιστορικά κειμήλια φωτογραφίες, ντοκουμέντα, έγγραφα, το καταστατικό ίδρυση της Ε.Κ.Κ αλλά και η κ. Ράνια Άττα η οποία ασχολείται με την ψηφιοποίηση του αρχείου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι νέοι του ΣΑΕ είδαν παλαιά φύλλα της ιστορικής εφημερίδας του Καΐρου, «Φως», αλλά και της διάδοχης εφημερίδας το «Νέο Φως» που εκδίδεται ανελλιπώς τα τελευταία 20χρονια και είναι η μοναδική εβδομαδιαία ελληνική εφημερίδα στην Αφρική.


Το βράδυ η Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Κ.Κ επεφύλαξε μια μοναδική βραδιά στους νέους. Τους έκανε το τραπέζι εν πλω σε ποταμόπλοιο. Ξεναγοί ήταν η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η οποία είναι και Προϊσταμένη Νεολαίας, ο Ταμίας κ. Αντώνης Ιορδανίδης, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ και ο Κοινοτικός Επίτροπος Ανδρέας Γιόσρι.


Στο Κάιρο η νεολαία του ΣΑΕ όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε εκτενές ρεπορτάζ μας παρακολούθησε τη Χριστουγεννιάτικη γιορτή των λιλιπούτειων μαθητών της Αχιλλοπουλείου και ξεναγήθηκε στην Αμπέτειο Σχολή Καΐρου.

Επίσης, οι νέοι έκαναν τις αγορές τους από το Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ και παρακάθισαν σε εκλεκτό γεύμα στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως.

Αρέσει σε %d bloggers: