Με την ευχή και ευλογία της Α.Θ.Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεοδώρου του Β! τελέσαμε στις 15 Ιανουαρίου 2020 τον Όρθρο και την Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαμζάουι. Είναι η ημέρα που συνέβησαν πολλά γεγονότα στην ζωή του Αγίου μας Νεκταρίου. Του «Παππού μας» όπως τον ονομάζει με πολύ ευλάβεια ο Μακαριώτατός μας.

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος Σουλιμιώτης


Σαν σήμερα (ενν. στις 15 Ιανουαρίου) έλαβε το Βάπτισμα στην πατρίδα Του, την Σηλυβρία της Θράκης και ονομάσθηκε Αναστάσιος.

Σαν σήμερα το 1877 από τα χέρια του Μητροπολίτου Χίου Γρηγορίου του Βυζαντίου χειροτονήθηκε Διάκονος λαμβάνοντας το όνομα Νεκτάριος, στον Ιερό Ναό των Αγίων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου της Χίου.

Σαν σήμερα το 1889 έκλινε γόνυ σώματος και ψυχής μπροστά στην Αγία Τράπεζα του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Χάμζαουϊ και από τα χέρια του πολιού Γέροντος Πάπα και Πατριάρχου Σωφρονίου (+1899), συλλειτουργούντων του Αρχιεπισκόπου Σιναίου Πορφυρίου του Α! και του Μητροπολίτου πρ. Κερκύρας Αντωνίου χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Πενταπόλεως.

Πέρασαν πολλά χρόνια από την άδικο απομάκρυνση του από το Παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας . Μια πράξη αδικαιολόγητη…

Ήλθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και ο αείμνηστος Πατριάρχης Πέτρος ο Ζ! (+2004) μαζί με την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου ζήτησε ταπεινά συγγνώμη από τον Άγιο για την εκδίωξη Του. Το γεγονός αυτό κατεγράφει στον επίσημο κώδικα του Πατριαρχείου και το υπέγραψαν Ο Πατριάρχης και όλοι οι Αλεξανδρινοί Ιεράρχες μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Προκαθημενός μας Θεόδωρος ως Μητροπολίτης Καμερούν. Όπως διηγείται ο Μακαριώτατος όταν ολοκληρώθηκε η τελετή τότε πρόσεξαν ότι το ημερολόγιο έγραφε 15 Ιανουαρίου 1998!

Η κατάνυξη όλων των εκκλησιαζομένων ήταν έντονη. Η παρουσία τμήματος εκ των Ιερών Λειψάνων αποτελεί μία μεγάλη ευλογία για την πόλη του Καΐρου. Παρακαλέσαμε τον «Παππού» μας και τον άλλον μεγάλο εκκλησιαστικό συγγραφέα και θαυματουργό Άγιο Γεράσιμο τον Παλλαδά (+1714 ), “της νήσου Κρήτης το βλάστημα και της των Αλεξανδρέων Εκκλησίας ποιμένα άριστον” που σήμερα εορτάζει, να υψώσουν την δεξιάν Τους, να μας ευλογήσουν και όλους τους χριστιανούς της Αφρικανικής Ηπείρου.

Αρέσει σε %d bloggers: