Την  31η Ιανουαρίου ήμέρα της μνήμης και της πανήγυρης των αγίων Κύρου και Ιωάννου εκδόθηκε στο Κάιρο εργασία με τίτλο «Ο βίος και τα θαύματα των Αγίων Κύρου και Ιωάννου». Πρόκειται για μία καλαίσθητη έκδοση με  τη σφραγίδα του Δρ Άτεφ Νάχλα που ανέλαβε το ντιζάιν και το εξώφυλλο του βιβλίου με τετραχρωμία πλούσιο φωτογραφικό υλικό και ένα κείμενο που στηρίχθηκε στη επιστημονική έρευνα των συγγραφέων Δρ. Ειρήνης Μαυρουδή Διευθύντριας του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου και του καθηγητή κοπτολόγου Γιάννη Φουρτούνα καθηγητή του πανεπιστημίου Αλ Αζχαρ. Αξίζει να τονιστεί δε ότι είναι η πρώτη έκδοση του βίου και των θαυμάτων των αγίων και θαυματουργών μαρτύρων Κύρου και Ιωάννου στην αραβική.

Ο άγιος Κύρος ήταν ιατρός και είχε το ιατρείο του στην Αλεξάνδρεια, όταν όμως επί Διοκλητιανού ξέσπασαν οι μεγάλοι διωγμοί κατέφυγε στην περιοχή του Πηλουσίου και έζησε ασκητικά, ενώ τον ακολούθησε και ο αξιωματικός κατά κόσμον Ιωάννης από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Όταν συνελήφθησαν πλήθος κόσμου και θα τους οδηγούσαν στο μαρτύριο, οι άγιοι Κύρος και Ιωάννης επέστρεψαν στην Αλεξάνδρεια για να τονώσουν το φρόνημα των συληφθέντων χριστιανών, συνελήφθησαν και οι ίδιοι και μαρτύρησαν με αποτομή της κεφαλής τους.

Στην περιοχή του σημερινού Αμπουκίρ τα παλιά χρόνια υπήρχε το τέμενος τους με τα άφθαρτα λείψανά τους που επιτελούσαν μεγάλα και παράδοξα θαύματα. Από το όνομα του Κύρου προέρχεται και η ονομασία Αμπουκίρ =ο τόπος, η πόλη του Κύρου. Εκεί υπάρχει αι ο ναός τους όπου κα΄θε χρόνο στην εορτή τους γίνεται πανήγυρη χοροστατούντος του εκάστοτε Πατριάρχου Αλεξανδρείας ή τινός επισκόπου. Αξίζει επίσης να υπογραμμίσουμε ότι στο Κάιρο υπήρχε και ναός των αγίων Κύρου και Ιωάννου στην οδό Γκουμχουρίγια επί της πλατείας Ramsis.