Με κατάνυξη γιόρτασαν οι Έλληνες του Καΐρου, την Κυριακή της Ορθοδοξίας και την αναστήλωση των εικόνων. Επίκεντρο ήταν ο Κοινοτικός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού – Μπελεφάντη η οποία από κοινού με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, αποκατέστησαν τον μοναδικής αισθητικής ναό που βρίσκεται στο Κέντρο του Καΐρου.

Την Ε.Κ.Κ εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας και Προϊσταμένη της Εφορείας Ναών και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.

Ο εφημέριος του ναού Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στη σημασία της Αναστήλωσης των Εικόνων για την Ορθοδοξία και παράλληλα με δάκρυα στα μάτια έστειλε μήνυμα υποστήριξης προς τους Έλληνες ακρίτες οι οποίοι αυτές τις μέρες προασπίζονται τα σύνορα της Ελλάδας:

«Παρακαλούμε (ενν. την Παναγία) να προστατεύει την μητέρα πατρίδα μας, την Ελλάδα η οποία βρίσκεται σε δύσκολες καταστάσεις. Nα ενισχύει τα παλικάρια μας που φυλάνε Θερμοπύλες, εκεί επάνω στον Έβρο. Ακόμη και οι νεοσύλλεκτοι βγαίνουν σε περιπολίες για να μην εισέλθουν εκείνοι οι οποίοι θέλουν να αλλοιώσουν τα πάντα και να αμαυρώσουν την πατρίδα μας. Όλους τους αγαπάμε και για ολους προσευχόμαστε αλλά θα πρέπει και εκείνοι να σέβονται και να εκτιμούν αυτό το οποίο εμείς τους προσφέρουμε και το οποίο εμείς ζητάμε. Και όλα είναι επί ίσοις όροις».

Ο πατ. Στέφανος είπε και από καρδιάς λόγια το σπουδαίο έργο και την προσφορά της κ. Σοφιανού – Μπελεφάντη στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Ε.Κ.Κ. Εξήρε παράλληλα και την προσφορά της κ. Σκουφαρίδου στους ναούς του Καΐρου.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές κατά το τυπικό του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας οι πιστοί πήραν από μία εικόνα και μαζί με τον ιερέα έκαναν την περιφορά τους μέσα στο ναό.


Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο πατ. Στέφανος προσέφερε στην κ. Σοφιανού – Μπελεφάντη εκ μέρους της Κοινότητας μια εικόνα των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκαν και Έλληνες που διαμένουν μόνιμα στη Ζυρίχη, οι οποίοι ενέταξαν στο ταξίδι τους στο Κάιρο και την επίσκεψη στον Αγ. Κωνσταντίνο προκειμένου να θαυμάσουν από κοντά τον μοναδικής αισθητικής ναό που έχει ανεγερθεί σε Ελληνοβυζαντινό ρυθμό. Επίσης, παραβρέθηκε και η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Αμπετείου κ. Σ. Μπέτα.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε ελαφρύ γεύμα με σαρακοστιανά εδέσματα και γλυκά στο εντευκτήριο των Προσκόπων που βρίσκεται στο προαύλιο του ναού.

Αρέσει σε %d bloggers: