Μια πλούσια ταφή, η οποία ανήκει σε έφηβο κορίτσι, ήρθε στο φως στο Ντρα Αμπού Ελ Νάγκα της Αιγύπτου από την ισπανοαιγυπτιακή αποστολή που εργάστηκε στη θέση τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια της 19ης ερευνητικής περιόδου του προγράμματος Proyecto Djehuty.

Η ταφή αποτελεί μόνο ένα τμήμα από τα ευρήματα της φετινής έρευνας, καθώς σε άλλα σημεία του χώρου αποκαλύφθηκαν σημαντικά αντικείμενα, μεταξύ των οποίων, ένα αγαλμάτιο ουσάμπτι που ανήκει σε κάποιον Τζεχουτί -αρχαιότερο συνονόματο του υψηλού αξιωματούχου της βασίλισσας Χατσεψούτ και κατόχου του μεγαλύτερου ταφικού μνημείου στην περιοχή της ανασκαφής.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον συντονιστή του προγράμματος, Χοσέ Μανουέλ Γκαλάν, εντόπισε τη σαρκοφάγο της έφηβης ένα μέτρο έξω από την ανοιχτή αυλή του ταφικού παρεκκλησίου του μνημείου του Τζεχουτί, και σε κοντινή απόσταση από ένα άλλο μικρό παρεκκλήσιο από τούβλα, που χρονολογείται γύρω στο 1600 π.Χ.

Η σαρκοφάγος, ύψους 1,75 μ., είναι κατασκευασμένη από έναν ενιαίο κορμό δέντρου, πιθανότατα συκομουριάς, και έχει χρώμα λευκό εξωτερικά και κόκκινο εσωτερικά. Χρονολογικά ανάγεται στην εποχή της 17ης φαραωνικής δυναστείας, περίπου 3.600 χρόνια πριν από σήμερα.

Η τομογραφία που πραγματοποιήθηκε στη σαρκοφάγο έδειξε την παρουσία στο εσωτερικό της του -σε κακή κατάσταση διατηρημένου- σώματος έφηβου κοριτσιού ηλικίας 15 ή 16 ετών, με ύψος 1,59. Στο στήθος του νεκρού κοριτσιού υπήρχαν τέσσερα περιδέραια που συνδέονταν μεταξύ τους με ένα κεραμικό εξάρτημα.

Εκτός από τα περιδέραια, η νεκρή έφερε επίσης δύο σκουλαρίκια σε ένα από τα αυτιά της, καθώς και δύο δαχτυλίδια, ένα σε κάθε χέρι. Τα σκουλαρίκια είναι σπειροειδούς σχήματος και επικαλύπτονται με λεπτό μεταλλικό φύλλο, πιθανώς από χαλκό. Από τα δαχτυλίδια της, το ένα είναι οστέινο και το άλλο αποτελείται από μια μπλε γυάλινη χάντρα σε μεταλλική βάση δεμένη με κορδόνι.

Πέρα από την ταφή του κοριτσιού, η ισπανοαιγυπτιακή αποστολή έφερε στο φως κι άλλα σημαντικά ευρήματα. Στην αντίθετη πλευρά του πλίνθινου παρεκκλησίου από όπου βρέθηκε η έφηβη, οι αρχαιολόγοι βρήκαν μια μικροσκοπική σαρκοφάγο από ωμό πηλό, κλειστή, με το κάλυμμα και το σώμα δεμένα μαζί με κορδόνι. Η σαρκοφάγος αυτή περιείχε ένα ουσάμπτι τυλιγμένο σε επιδέσμους σαν μούμια. Ιερατικές επιγραφές που βρέθηκαν στο ίδιο το ουσάμπτι και σε έναν από τους επιδέσμους ονομάζουν τον νεκρό στον οποίον ανήκε ως «ο Όσιρης Τζεχουτί».

Η ανασκαφή στον χώρο του τάφου του Τζεχουτί έχει δώσει, μέχρι στιγμής, εξαιρετικά ευρήματα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Αρέσει σε %d bloggers: