Η Αιγύπτια συγγραφέας Reem Bassiouney είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε το βραβείο “Naguib Mahfouz” για το μυθιστόρημά της με τίτλο “Sons Of the People: The Mamluk Trilogy ”. Ή Bassiouney απέσπασε το βραβείο για το καλύτερο αιγυπτιακό μυθιστόρημα της χρονιάς.

Την επιλογή έκανε το Ανώτατο Συμβούλιο Πολιτισμού της Αιγύπτου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, ανακοίνωσε τα ονόματα των νικητών του βραβείου “Naguib Mahfouz” για το 2019/2020

Επίσης, απένειμε το βραβείο του καλύτερου αραβικού μυθιστορήματος στον Μαυριτανό συγγραφέα Mohamed Fadel Ibrahim για το βιβλίο του «Το βιβλίο της αποστασίας».

Το best seller μυθιστόρημα «Sons Of the People: The Mamluk Trilogy» προσεγγίζει την ιστορία των Μαμελούκων μέσα από ανθρώπινες ιστορίες.
Οι Μαμελούκοι ήρθαν στην Αίγυπτο ως σκλάβοι, από αυτούς δημιουργήθηκε ένα τάγμα στρατιωτών και στη συνέχεια κυβέρνησαν την Αίγυπτο για περίπου 267 χρόνια. Η συγγραφέας δήλωσε ότι ήθελε να διερευνήσει την ανθρώπινη πλευρά των Μαμελούκων οι οποίοι παρουσιάζονται ως καταπιεστές. “Το να ξεκινήσεις ως σκλάβος και να αναλάβεις τα ηνία της εξουσίας είναι σχεδόν ακατόρθωτο”, δήλωσε.

«Το πιο ενδιαφέρον μέρος του μυθιστορήματος είναι η διερεύνηση πως εκείνοι έβλεπαν τους εαυτούς τους», λέει η Bassiouney. «Θέλω οι αναγνώστες να κατανοήσουν την ιστορία και να σκεφτούν με διαφορετικό τρόπο τα ιστορικά και κοινωνικά ζητήματα και πώς κρίνουν και αντιλαμβάνονται τους άλλους. Θέλω επίσης να κατανοήσουν βαθιά την ανθρώπινη εμπειρία και να σκεφτούν από όλες τις διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτό είναι ένα θέμα που θέτω σε όλα τα μυθιστορήματά μου», καταλήγει. Η Reem Bassiouney είναι καθηγήτρια κοινωνιογλωσσολογίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου και έχει γράψει αρκετά μυθιστορήματα τα οποία έχουν μεταφραστεί σε διαφορετικές γλώσσες.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει επίσης ένα άλλο βραβείο στην Αίγυπτο που φέρει το όνομα του διάσημου μυθιστοριογράφου “Naguib Mahfouz” και απονέμεται από τον εκδοτικό οίκο του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Καΐρου.

Αρέσει σε %d bloggers: