Η είδηση για την απώλεια του Ανδρέα Μαυρομάτη ξάφνιασε όλους μας! Ο υγιέστατος και προσεκτικός Ανδρέας, ήταν για όλους μας μακριά από τους πιθανούς στόχους του κορονοϊού, ως και εμείς οι λίγοι που γνωρίζαμε εδώ και λίγες ημέρες πως υπήρξε θετικός στον ιό, πιστεύαμε πως θα τα καταφέρει και θα το ξεπεράσει. Άλλα σχέδια όμως επιφύλαξε η μοίρα για τον πάντα ήρεμο και ευγενικό Ανδρέα, που αφήνει πίσω του μια αγαπημένη και όμορφη οικογένεια, μια οργανωμένη επιχείρηση, αλλά και μια παρακαταθήκη μοναδικής αξίας. Ο Ανδρέας Μαυρομάτης  ήταν ένα πρόσωπο που αριθμούσε μόνο φίλους. Σπάνιο φαινόμενο την εποχή μας και ειδικά σε μικρού αριθμού κοινωνίες όπως η δική μας.

Κι όμως ο Ανδρέας το κατάφερνε, με τη έμφυτη στωικότητα με την οποία έκρινε τα πράγματα, μπορούσε πάντα να διαβάζει και την άλλη πλευρά του νομίσματος και να δικαιολογεί και τις πιο παράξενες συμπεριφορές, συμβάλλοντας έτσι στην διασπορά της ηρεμίας και της αξιοπρέπειας. Με τον Ανδρέα είχα την τιμή και την χαρά να συνεργαστώ στο Δ.Σ της Ελληνικής Κοινότητας για τέσσερα περίπου χρόνια. Δεν διεκδίκησε ποτέ οφίκια, ούτε τίτλους αν και θα μπορούσε και άξιζε να έχει, αλλά προτίμησε την ανθρώπινη σχέση από την πολυπόθητη για κάποιους καρέκλα. Δεν ήθελε την προβολή, εργαζόταν αθόρυβα και μεθοδικά και κατάφερνε πάντα τους στόχους που αναλάμβανε, χωρίς πολλά πολλά.

Είναι γεγονός πως στα 4 χρόνια της προσφοράς του στο Δ.Σ της Ε.Κ.Κ  δεν τον άκουσα ποτέ να λέει την παραμικρή κατηγορία για κανέναν, δεν τον είδα ποτέ να χάνει την ψυχραιμία του, ούτε ποτέ να ξεφύγει από τους κανόνες της άρτιας συμπεριφοράς που χαρακτηρίζουν με μια λέξη έναν τζέντελμαν. Οι Αιγυπτιώτικες ρίζες του, η κοσμοπολίτικη ανατροφή που έλαβε από την οικογένεια του, μια από τις πολύ σεβαστές οικογένειες του Καΐρου, η φλογερή του αγάπη για τις τρεις πατρίδες του την Αίγυπτο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και η ανώτατη παιδεία του, αποτελούσαν την στερεή βάση των αρχών του καθιστώντας τον έναν τζέντελμαν του 21 αιώνα. Δυστυχώς όμως έφυγε νωρίς!  Είχε ακόμα πολλά να προσφέρει, τόσο στην οικογένεια του όσο και σε όλους εμάς.

Στην παροικία του Καΐρου γενικά και στην Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου που προήδρευε ειδικά αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο ποιοτικό κενό. Ασύγκριτο όμως είναι το κενό που αφήνει στην οικογένεια του, που τους ευχόμαστε δύναμη και αντοχή και τους παρακαλούμε να δεχτούν τα θερμότατα συλλυπητήρια της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου τόσο τα δικά μου προσωπικά όσο και όλου του Δ.Σ και των οικείων μας αλλά και των στελεχών της και των εργαζομένων της, που όλοι μας τρέφουμε τον βαθύτατο σεβασμό και εκτίμηση στον εκλιπόντα.

Η φοβερή μάστιγα του 21ου αιώνα όχι απλά μας στέρησε τον Ανδρέα, αλλά ούτε μας επέτρεψε να τον αποχαιρετίσουμε από κοντά στο ταξίδι της αλήθειας που ξεκίνησε σήμερα, με τον τρόπο που θα άρμοζε σε έναν τέτοιο άνθρωπο, κρατάμε όμως το παράδειγμα του στην μνήμη μας και την παρακαταθήκη αυτού του αξέχαστου τζέντλεμαν του Καΐρου.

Αιωνία του η μνήμη…
Χ. Θ Καβαλής
Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη απώλεια για τον Ελληνισμό του Καΐρου ο θάνατος του Ανδρέα Μαυρομάτη – Συλλυπητήρια και Ψηφίσματα

Συλλυπητήρια του Πατριάρχη Θεόδωρου για την απώλεια του Προέδρου των Κυπρίων του Καΐρου Ανδρέα Μαυρομάτη

Ψήφισμα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου για την απώλεια του Ανδρέα Μαυρομάτη

Ψήφισμα της Κυπριακής Αδελφότητας Επιτροπής Καΐρου για το θάνατο του Ανδρέα Μαυρομάτη

Αρέσει σε %d bloggers: