Το χθες, το σήμερα και το αύριο. Ο αόρατος κίνδυνος του ιού και οι συνέπειες του που θα παραμείνουν έκδηλες για καιρό. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν και το μήνυμα ενότητας για την επόμενη ημέρα.

Γράφει ο Κώστας Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων

«Καραντίνα, ιατρικές ενημερώσεις, μονάδες εντατικής θεραπείας, συμπτώματα, αντισώματα κλπ», λέξεις κι έννοιες που τον τελευταίο καιρό τις ακούσαμε και τις νιώσαμε αντίστοιχα πολλάκις εξαιτίας της εξάπλωσης της νόσου COVID-19, η οποία άλλαξε ριζικά την καθημερινότητά μας και αναμένεται να την επηρεάσει και μελλοντικά. Η ανθρωπότητα δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από την εξάπλωση του ιού και στη «μάχη», με το μερίδιο που μας αναλογεί, ριχτήκαμε και οι Αιγυπτιώτες ανά την υφήλιο.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης κρίνοντας με μοναδικό γνώμονα την προστασία των υπαλλήλων του, των μελών του και της κοινωνίας. Η λειτουργία του εντευκτηρίου μας, του τόπου συνάντησης των Αιγυπτιωτών στην Αθήνα, σταμάτησε προσωρινά. Το γεγονός αυτό φυσικά είχε ως αποτέλεσμα την αναβολή πολλών προγραμματισμένων πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων και την προσωρινή παύση λειτουργίας του εστιατορίου μας, ενώ μεταξύ άλλων ακυρώσαμε την πασχαλινή εκδρομή στην Αίγυπτο και δεν καταφέραμε να κάνουμε Ανάσταση μαζί με τους αδελφούς μας στη δεύτερη πατρίδα μας. Το οικονομικό τίμημα ήταν μεγάλο, αλλά δεν μπήκαμε καν στην διαδικασία να το… ζυγίσουμε, καθώς μέλημα μας ήταν η ασφάλεια των μελών και των φίλων του Συνδέσμου μας.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων παρά τις τεράστιες δυσκολίες συνέχισε να παράγει φιλανθρωπικό – και όχι μόνο – έργο. Κατά την διάρκεια της κρίσης συνεχίσαμε να παρέχουμε μηνιαία οικονομικά επιδόματα στους απόρους συμπατριώτες μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η διανομή τροφίμων δεν σταμάτησε και τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής Πρόνοιας παρέμειναν σε επικοινωνία μαζί τους, ώστε να τους παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη και να τους υπενθυμίζουν πως δεν είναι μόνοι.

Το διάστημα της… καραντίνας δεν συνδυάστηκε με απομόνωση για εμάς τους Αιγυπτιώτες, καθώς οι ισχυροί δεσμοί που μας ενώνουν και η κληρονομιά που περήφανα κουβαλάμε, προστάζουν κάτι το διαφορετικό. Σε αυτό το σημείο μάλιστα εντοπίζεται και το «στοίχημα» για την επόμενη ημέρα. Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές, καθώς το φορτίο στους ώμους μας είναι βαρύ. Η επιστροφή στην κανονικότητα και στους συνηθισμένους ρυθμούς ζωής δεν θα έρθουν από τη μία στιγμή στην άλλη και οι προκλήσεις που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε δεν θα είναι μόνο μεγάλες, αλλά ίσως και πρωτόγνωρες.

Τα… δάχτυλα του Αιγυπτιωτισμού πρέπει να σφίξουν σαν μια γροθιά για να συντρίψουμε τις επιπτώσεις που αφήνει ο ιός σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε χείρα βοηθείας σε όποιον έχει ανάγκη. Αυτή την δύσκολη περίοδο πρέπει να είμαστε περισσότερο ενωμένοι από ποτέ, καθώς οι συνέπειες της νόσου γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς σε όλους τους τομείς. Τα προβλήματα μάλιστα που θα κληθούμε να επιλύσουμε ίσως είναι μεγαλύτερα και από αυτά που δημιουργήθηκαν και μας ταλαιπώρησαν κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η ανάγκη πλέον να είμαστε περισσότερο κοντά είναι τεράστια, όπως άλλωστε και η διαμόρφωση μίας κοινής γραμμής πλεύσης. Οι βάσεις υπάρχουν ήδη, καθώς ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων και οι Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο συμπορεύονται καιρό έχοντας άριστη επικοινωνία. 

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας είναι εδώ και χρόνια οι θεματοφύλακες του Αιγυπτιωτισμού. Αυτή την περίοδο καλούμαστε να λειτουργήσουμε σαν ένα «ισόπλευρο τρίγωνο», ώστε να αντεπεξέλθουμε στις προκλήσεις των καιρών και να διασφαλίσουμε το «αύριο» του Αιγυπτιωτισμού. Οι Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο παρέχουν ασφάλεια και είναι πάντα δίπλα στους συμπατριώτες μας στη Νειλοχώρα, ενώ ο Σύνδεσμος είναι το δεύτερο «σπίτι» των εν Ελλάδι Αιγυπτιωτών.

Δεν είμαστε ένα σωματείο «σφραγίδα» ή ένας απρόσωπος φορέας. Δεν έχουμε μάθει να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο και ούτε το θέλουμε. Είμαστε ένας ανθρώπινος οργανισμός που «μάχεται» καθημερινά και δεν λυγίζει παρά τα μεγάλα προβλήματα που καλείται να επιλύσει. Αυτά και οι αξίες του Αιγυπτιωτισμού είναι που μας ξεχωρίζουν. Οι Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Για αυτό και οι συνέπειες σε όλα τα επίπεδα λόγω των καταστάσεων που διαμορφώνονται από την εξάπλωση της νόσου COVID-19, ίσως να είναι πιο έντονες σε εμάς.

Μην ξεχνάτε, όμως, πως ενωμένοι είμαστε οι πιο δυνατοί και, δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι. Για αυτό τον λόγο οι δύο μεγάλες Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο και ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων πρέπει να γίνουν οι τρεις αλληλένδετοι άξονες στήριξης του Αιγυπτιωτισμού. Χρειάζεται η στήριξη και η βοήθεια όλων μας, ώστε αυτό να συμβεί. Σεβόμαστε και τιμούμε την διαφορετικότητα. Είμαστε Αλεξανδρινοί, Καϊριανοί, Μανσουριανοί, Σουεζιανοί, Πορτ Σαϊντιανοί κ.ο.κ, αλλά πάνω απ’ όλα είμαστε Αιγυπτιώτες. Αυτό μας ενώνει και αυτό θα είναι η λύση για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν και η βάση για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που ίσως ακόμα να μην μπορούμε καν να τις φανταστούμε.

Αρέσει σε %d bloggers: