Το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου ανακοίνωσε μια σπουδαία ανακάλυψη που συμπεριλαμβάνει τουλάχιστον 100 σαρκοφάγους και 40 επιχρυσωμένα αγαλματίδια που χρονολογούνται από την αρχαιότητα.

Τα αντικείμενα ανακαλύφθηκαν στην νεκρόπολη Σακάρα, που βρίσκεται νότια του Καΐρου, και αποτελούσε το νεκροταφείο για την αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα, Μέμφιδα.

Οι περίτεχνες σαρκοφάγοι και τα αγάλματα εντοπίστηκαν κοντά στη διάσημη κλιμακωτής Πυραμίδας του Τζοζέρ.

Σε συνέντευξη Τύπου για τα ευρήματα, ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Κάλεντ ελ-Ανανί, αποκάλυψε ότι τα αντικείμενα χρονολογούνται πως είναι πάνω από 2.500 χρόνια και ανήκουν στην δυναστεία των Πτολεμαίων και την Ύστερη Περίοδο. Η πρώτη κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου 300 χρόνια, από το 320 π.Χ. έως περίπου το 30 π.Χ., ενώ η δεύτερη εκτείνεται από το 664 π.Χ έως το 332 π.Χ.

On camera οι αρχαιολόγοι άνοιξαν ένα φέρετρο για να αποκαλύψουν μια καλά συντηρημένη μούμια τυλιγμένη σε ύφασμα μέσα, ενώ εξέτασαν με ακτίνες τη μούμια για να δείξουν πώς διατηρήθηκε το σώμα.


Τα ευρήματα θα διανεμηθούν σε τουλάχιστον τρία μουσεία, συμπεριλαμβανομένου του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου – GEM – που κατασκευάζει η Αίγυπτος κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας.

Ο ελ-Ανανί δήλωσε πως μια άλλη ανακάλυψη στη νεκρόπολη της Σακάρα θα ανακοινωθεί αργότερα φέτος.

Η τοποθεσία Σακάρα περιλαμβάνει περισσότερες από δώδεκα πυραμίδες, αρχαία μοναστήρια καθώς και αρχαίους χώρους ταφής ζώων. Η περιοχή όπου βρίσκονται τα ερείπια έχουν καθοριστεί από την UNESCO ως περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς.

Αρέσει σε %d bloggers: