Συνάντηση πραγματοποίησε την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και στη συνεχεία με τον ομόλογό του Υπουργό Άμυνας, Στρατηγό κ. Μοχάμεντ Ζάκι. Σε όλες τις συναντήσεις του κ. Παναγιωτόπουλου ήταν παρών και ο Αιγυπτιώτης πρέσβης της Ελλάδος στη χώρα του Νείλου κ. Νικόλαος Γαριλίδης.

Κατά τις συνομιλίες επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών καθώς και η βούληση Ελλάδας και Αιγύπτου, για περαιτέρω ανάπτυξη της στρατηγικής τους συνεργασίας στον αμυντικό τομέα.

Επίσης, ο κ. Παναγιωτόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο αντήλαξε απόψεις σχετικά με τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις και τις αναδυόμενες προκλήσεις ασφαλείας και απειλές στην Ανατολική Μεσόγειο, από τις αποσταθεροποιητικές, παράνομες και  προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας.

«Εξετάσαμε τρόπους αντιμετώπισης αυτών των προκλήσεων και απειλών με γνώμονα την προσήλωση στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, προκειμένου τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών να διαφυλαχθούν με την ενδυνάμωση της αμοιβαίως επωφελούς στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ τους», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε:

«Με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου συζήτησα επίσης, θέματα εξοπλισμών και επίκαιρα ζητήματα συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικοτεχνικό τομέα.

Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι η διμερής αμυντική συνεργασία ευρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο με την πραγματοποίηση, σε ετήσια βάση, μεγάλου αριθμού στρατιωτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, κοινών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεων υψηλής επιχειρησιακής αξίας, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο».

Κορωνίδα αυτών των ασκήσεων, τόνισε αποτελεί βεβαίως η κοινή άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ», που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020,  ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας θα παρακολουθήσει την τελική φάση της άσκησης. Η διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ» αποτελεί διακλαδική άσκηση Ελλάδας και Αιγύπτου, με συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων και δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων από την Κύπρο και για πρώτη φορά φέτος, από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αρέσει σε %d bloggers: