Τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Μάρκου ως δείγμα Αποστολικής Ευλογίας απένειμε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ στον καθηγητή – μεταξύ άλλων – του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Γιάννη Φουρτούνα και συνεργάτη του «Νέου Φωτός».

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μίλησε με τα πλέον θερμά λόγια για το ερευνητικό έργο του κ. Φουρτούνα, ο οποίος με την έρευνά του αναδεικνύει ξεχασμένες πτυχές της Ελληνικής ιστορίας και του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Το Πατριαρχικό γράμμα διάβασε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος.

«Αγαπητέ Ιωάννη είσαι ένας άνθρωπος του πνεύματος. Είσαι ένας διαπρεπής ιστορικός φιλότιμος ιστοριοδίφης και πάντοτε σαν τη μέλισσα την εργατική, ώρες ολόκληρες αφιερώνεις στις βιβλιοθήκες. Ευχαριστώ Ιωάννη μου διότι ανέδειξες παραδόσεις, ιστορίες ξεχασμένες. Όλα σου τα έργα είναι γεμάτα με αγάπη για την παροικία μας για την Ορθοδοξία μας. Εξαιρέτως δε το έργο σου για τους Αγίους Αναργύρους και για τη γλώσσα την εκκλησιαστική, που όταν η αδελφή μας κοπτική Εκκλησία Λειτουργεί, συ ανέδειξες τους Ελληνικούς φθόγγους και την Ελληνική λαλιά. Είσαι κοντά στην παροικία, την Κοινότητά μας, την Εκκλησία μας. Προσωπικά Ιωάννη μου σε γνωρίζω χρόνια και χρόνια από όταν και εγώ ξεκινούσα τη διακονία μου στο Πατριαρχείο για αυτό και με τον Άγιο Μέμφιδος που ιδιαιτέρως σε εκτιμά παρουσία του Πρέσβεως και του Προέδρου θα ήθελα να σε ευχαριστήσω, να συνεχίσεις να ερευνάς, να αναδεικνύεις τη φυλή μας. Μην ξεχνάς ότι του χρόνου 200 από την Ελληνική Επανάσταση … η ελευθερία κερδίζεται μόνο με των Αγίων τα αίματα και της πίστεως τα ιερά», είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Θεόδωρος απονέμοντας το Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου στον κ. Γιάννη Φουρτούνα.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και το «Νέο Φως» εκφράζουν τα συγχαρητήριά τους στον κ. Φουρτούνα.   

Αρέσει σε %d bloggers: