Mέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης τελέσθηκε την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021 στο Πορτ Σάιντ μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του αείμνηστου μητροπολίτη Πηλουσίου κυρού Νήφωνος.

Το μνημόσυνο τέλεσε έντονα συγκινημένος ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ στο ναό του Αγίου Νικολάου.

Αποστολή στο Πορτ Σάιντ / Φωτογραφίες και video: Γιάννης Φουρτούνας

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος αναφέρθηκε στο πένθος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μετά την απώλεια του μητροπολίτη Πηλουσίου κυρού Νήφωνος για τον οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά αφιέρωσε τη ζωή του στο Χριστό.

Μίλησε για την πρώτη φορά που τον γνώρισε στην Κρήτη πριν από 40 χρόνια – νέοι ιερείς και οι δύο – και εκ τότε τους συνέδεε μια βαθιά πνευματική φιλία.

«Γιατί έφυγε τόσο γρήγορα; Την απάντηση την έχει μόνο ο Χριστός. Ένα μυστήριο ο Κύριος γνωρίζει. Σήμερα όμως όλοι είμαστε παρόντες… Σαν παρακαταθήκη αφήνει πίσω το χαμόγελό του», είπε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

«Ο Νήφων αγάπησε την εκκλησία … για όλους είχε ένα δώρο όταν ήταν στην Ι.Μ του Αγίου Γεωργίου και σε όλους είχε έναν λόγο καλό για να ξεκουράσει την καρδιά τους, τις στεναχώριες τους. Είμαι βέβαιος ότι σε κάποια γωνιά τα Εκκλησίας είναι παρόν και σας λέγει ένα μεγάλο ευχαριστώ που σήμερα τον τιμάτε με την παρουσία σας», πρόσθεσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

«…Μην τον αφήσετε στη λησμονιά. Θα τον θυμόμαστε. Νήφων καλό σου ταξίδι. Καλή ανάπαυση να έχεις».

Αμέσως μετά το μνημόσυνο ο Πατριάρχης Θεόδωρος προσέφερε σε όλους τους πιστούς από ένα ημερολόγιο αφιερωμένο στη μνήμη του μακαριστού ιεράρχη.  Τον Πατριάρχη Θεόδωρο πλαισίωσε ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως (Τάντας) κ. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, ο Μητροπολίτης Άκκρας και Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας κ. Νάρκισσος, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ του Αγίου Γεωργίου Αρχιμ. Δαμασκηνός Αλαζράι, ο Μ. Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης.  

Το μνημόσυνο παρακολούθησαν ο Ναυτιλιακός Ακόλουθος στο Πορτ Σαϊντ Βασίλειος Μπικάκης, η Προεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σάιντ κ. Χρυσούλα Θεοχάρους, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ισμαηλίας κ. Γιάννης Μισρέκης.

Επίσης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των αραβόφωνων κοινοτήτων της Αιγύπτου, της Κοπτικής Εκκλησίας και της πολιτικής ηγεσίας της πόλης.

Σημειώνεται ότι ο μακαριστός ιεράρχης ετάφη στην Ελλάδα και τα λειψανά του, όπως είπε  ο Πατριάρχης Θεόοδωρος θα μεταφερθούν στην Ι.Μ του Αγίου Γεωργίου.

Αρέσει σε %d bloggers: