Με μεγαλοπρέπεια γιόρτασε η Ελληνική Παροικία στο Κάιρο τα ονομαστήρια του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρου Β’.

Το πρωί τελέσθηκε Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Αγ. Γεώργιο, τη Ροτόντα της Ανατολής, την οποία παρακολούθησε σύσσωμη η παροικία του Καΐρου, για να δώσει τις ευχές της στον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές κατά τις οποίες οι μαθητές από την Ορθόδοξη Ακαδημία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας τραγούδησαν στον Πατριάρχη Θεόδωρο ελληνικά τραγούδια. Ενώ όπως σημείωσε στο λόγο του για πρώτη φορά εορτάζει τα ονομαστήριά του στο Κάιρο, καθώς τα προηγούμενα χρόνια ταξίδευε στα βάθη της Αφρικής και ήταν μαζί με τα ταπεινά παιδιά και τους πονεμένους ανθρώπους. Θυμήθηκε όμως και τα έτη στο Καμαρούν και στη Ζιμπάμπουε κατά τα οποία εόρτασε ολομόναχος χωρίς να έχει την παρηγοριά έστω και ενός ατόμου, χωρίς να τους ευχηθεί κάποιος έτη πολλά.

«Σήμερα σε αυτά τα χρόνια της πανδημίας, γυρίζω το βλέμμα μου δεξιά και αριστερά γιατί δεν είμαι μόνος, έχω εσάς παιδιά μου και αδελφοί μου». Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τους Πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου οι οποίοι ήταν και εκείνοι εκεί για να τους ευχηθούν.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε και τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή, το οποίο όπως είπε γνωρίζει από παλιά, για τον οποίο όπως είπε αγαπά το έργο του Πατριαρχειου Αλεξανδρείας. «Είστε πάντα κοντά μας, σας ευλογώ. Εύχομαι στις Κοινότητες, Ελληνόφωνες και Αραβόφωνες να τις σκεπάζει πάντα η Χάρις του Θεού».

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε ο Πατριάρχης Θεόδωρος και στον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ευχήθηκε να τον έχει ο Θεός καλά. «Η πόρτα της Αφρικής η Αίγυπτος να είναι πάντα ανοιχτή και ευλογημένη».

Τον Πατριάρχη Θεόδωρο πλαισίωσαν σεπτοί ιεράρχες του Πατριαρχικού Θρόνου , ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως (Τάντας) Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, ο Μητροπολίτης Ναυκράτιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας κ. Νάρκισσος, ο Επίσκοπος Ταμιαθέως Γερμανός.

Επίσης,  το λόγο με τις ευχές προς τον Πατριάρχη Θεόδωρο διάβασε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου, Αρχιμ. Δαμασκηνός Αλαζράι ενώ παραβρέθηκε και ο Μ. Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης, οι πατέρες της Μονής Ιωακείμ και Παϊσιος. Επίσης, παραβρέθηκαν και επίσκοποι της Κοπτικής Εκκλησίας. Τους ύμνους έψαλλε ο Πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ κ. Ιωάννης Κούντριας.

«Αποτελεί, προς τούτοις, ξεχωριστή ευλογία, ιδιαίτερη τιμή και φωτεινό σημείο στη σύγχρονη ιστορία της Ιεράς Πατριαρχικής και θεοβαδίστου Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, η επιλογή της Υμετέρας Θειοτάτης Μακαριότητος να εορτάσετε τα Σεπτά σας ονομαστήρια εδώ, στο Μοναστήρι που τόσο αγαπάτε και που σας αξίωσε η Χάρις του Θεού με την άοκνη φροντίδα, την εργατικότητα και το όραμά Σας να χαραχθεί το Σεπτό σας όνομα με χρυσά γράμματα στην χορεία των Κτητόρων της Ιεράς Μονής, ως ο Μέγας εκ βάθρων ανακαινιστής της Μεγάλης Ροτόντας της Ανατολής κατά τον εικοστό πρώτο αιώνα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Καθηγούμενος του μοναστηριού Αρχιμ. Δαμασκηνός.

Τις ευχές του έδωσε στον Προκαθήμενο της Εκκλησίας του Αποστόλου Μάρκου ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, η Γενική Πρόξενος κ. Μαρία Ζήση, ο Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Γιώργος Χατζής, ο Πρέσβης  της Κύπρου στο Κάιρο κ. Όμηρος Μαυρομάτης και ο Αναπληρωτής Κύπρίος Πρέσβης κ. Δημήτρης Χριστοφίδης.   

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής και η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου προσέφεραν εκ μέρους της Κοινότητας δώρα στον Πατριάρχη Θεόδωρο, ανάμεσά τους και δερματόδετους τόμους από το «Νέο Φως», την εφημερίδα της Ε.Κ.Κ. Ξεχωριστή όμως ήταν και η έκπληξη που επεφύλαξε η Ιερά Μονή του Αγ. Γεωργίου στον Πατριάρχη, ένα γλυκό με την εικόνα του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεία Λειτουργία παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος των ελληνορθοδόξων αραβοφώνων της Αιγύπτου κ. Κλωντ Νακάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τέθηκαν προς ευλογία των πιστών και προσκύνημα τμήμα των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου καθώς και των εν Αιγύπτω νεομαρτύρων Γαβριήλ και Κυρμιδώλη.

Κείμενο: Κάτια Τσιμπλάκη. Φωτογραφίες και Video: Γιάννης Φουρτούνας.

Αρέσει σε %d bloggers: