Σύμμαχος στην καταπολέμηση του κορονοϊού στην Αίγυπτο είναι η Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού.

Γέννημα θρέμμα  Καϊρινή η κ. Σοφιανού μιλά με συγκίνηση και αγάπη για τις δυο τις πατρίδες την Ελλάδα και την Αίγυπτο αλλά και για τους στενούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς. Αλληλέγγυοι στις δύσκολες στιγμές, όπως τον Αύγουστο του 2018, όταν δύο Αιγύπτιοι ψαράδες αυτοβούλως έσωσαν από την πύρινη λαίλαπα στο Μάτι εκατοντάδες Έλληνες. Η σημερινή απειλή, ο κορονοϊός, είναι κοινή σε όλο τον πλανήτη. Αλλά και πάλι Έλληνες και Αιγύπτιοι μαζί τον αντιμετωπίζουν.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Πρωταγωνίστριες αυτή τη φορά στη μάχη κατά του COVID -19 είναι δύο σπουδαίες κυρίες της πολιτικής και του επιχειρείν. Η υπουργός Διασποράς και Μετανάστευσης της Αιγύπτου κ. Ναμπίλα Μάκραμ και η Αικατερίνη Μπελεφάντη  – Σοφιανού,  Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ, Πρόεδρος του Ομίλου SOFMEDICA, Αρχόντισσα και Πρέσβειρα Αποδήμου Ελληνισμού του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής.

Τον Μάρτιο του 2020 η Υπουργός Διασποράς της Αιγύπτου, στο περιθώριο 

Women Economic Forum (WEF) επισκέφθηκε μαζί με ηγέτιδες γυναίκες επιχειρηματίες από όλο τον κόσμο τον Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι συναντήσεις που είχε με την κ. Σοφιανού αλλεπάλληλες. Σε μια από αυτές, η Υπουργός Διασποράς και Μετανάστευσης της Αιγύπτου κ. Ναμπίλα Μάκραμ απεύθυνε έκκληση στην κ. Σοφιανού προκειμένου να συνεισφέρει με όποιο τρόπο μπορεί στην καταπολέμηση του κορονοϊού στην Αίγυπτο.

Η ανταπόκριση της κ. Σοφιανού ήταν άμεση. Και σε επιστολή της προς την Εθνική Τράπεζα έδωσε εντολή προκειμένου τα χρήματα του προσωπικού της λογαριασμού στην Αίγυπτο να διατεθούν προς το Ταμείο Αρωγής της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης για την καταπολέμηση του covid-19 .

«…Επιπλέον, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαι πάντα δίπλα σας και θα υποστηρίζω πάντα την Αίγυπτο στην οποία γεννήθηκα και προσεύχομαι ο Θεός να μας βοηθήσει σύντομα να ξεπεράσουμε αυτήν την αόρατη απειλή του κορονοϊού, που πλήττει όλο τον κόσμο», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η κ. Σοφιανού προς τη Ναμπίλα Μάκραμ.

Σε επιστολή της η κ. Μάρκαμ προς την κ. Σοφιανού την ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά της και ευχήθηκε ο Θεός να την έχει πάντα καλά.

Aγ. Κωνσταντίνος: Σπουδαίο μνημείο πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς – Ιερός χώρος όπου άνθρωποι όλων των θρησκειών δηλώνουν την ειρηνική συνύπαρξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι κ. Μάρκαμ είχε επισκεφθεί στον Αγ. Κωνσταντίνο στις 7 Μαρτίου 2020. Εκεί την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ. Μέσα στο ναό την κ. Ναμπίλα Μάκραμ καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, ο οποίος είπε ότι είναι τιμή για την Ελληνική Κοινότητα που παρευρίσκεται στο σπουδαίο αυτό μνημείο που έχει συνδέσει την ιστορία του με την Ελληνική Κοινότητα στο Κάιρο. Παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία του ναού και έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία των έργων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αποκατάσταση του ναού, που έγινε με δαπάνες της Ε.Κ.Κ και της Μεγάλης Ευεργέτιδας κ. Αικατερίνης  Μπελεφάντη – Σοφιανού. Μίλησε για την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και παρουσίασε τους ευεργέτες οι οποίοι συνέβαλαν στην αποκατάσταση του ναού.

Η Υπουργός στην Ομιλία της εξέφρασε τη χαρά της και την υπερηφάνεια της για το γεγονός ότι βρίσκεται στον. Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Μίλησε όμως με από καρδιάς λόγια για την κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού, η οποία γεννήθηκε στο Κάιρο και έχει προσφέρει τόσα πολλά στην Αίγυπτο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μάκραμ είχε μιλήσει και για την παρουσία των Ελλήνων στην Αίγυπτο λέγοντας ότι «είμαστε εδώ στο ναό της Ελληνικής Κοινότητας, τον οποίο μια Ελληνοαιγύπτια, επέστρεψε και ανακαίνισε. Είμαι πολύ υπερήφανη για εσάς», πρόσθεσε απευθυνόμενη στη κ. Σοφιανού.

Αλλά και η Πρόεδρος του Women Economic Forum Dr. Harbeen Arora εξέφρασε το θαυμασμό της για τον Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Διαβάστε επίσης: