Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, τίμησε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, τελώντας την Ακολουθία των Α’ Χαιρετισμών στο παρεκκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρίσκεται στα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια.

Τους Α’ Χαιρετισμούς παρακολούθησε ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ. Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς καθώς και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως κ. Ζαχαρίας Φούμελης.

Επίσης παραβρέθηκε ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Αναστάσιος Αναστασίου, η Υποδιευθύντρια της Αμπετείου κ. Μαρία Λιάκου καθώς και εκπαιδευτικοί και από τα δύο σχολεία.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος μίλησε για την ταπεινότητα, την αφοσίωση και την υπακοή της Παναγίας στο Θεό.

Το κήρυγμα του Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημου

«Αποφασίσαμε να έρθουμε εδώ απόψε να κάνουμε αυτή την όμορφη Ακολουθία των Α΄ Χαιρετισμών πρώτον για να τιμήσουμε την Εκπαιδευτική μας κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς, τα παιδιά, τους γονείς γιατί πιστεύουμε ότι πραγματικά χρήζουν τιμής, όλοι αυτοί που αγωνίζονται κάτω από δύσκολες πολλές φορές συνθήκες να μεταλαμπαδεύσουν ότι πολύτιμο έχει η ανθρωπότητα, τη γνώση στα παιδιά μας. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο, διότι πιστεύουμε ότι όπως όλοι οι άνθρωποι, έτσι και η εκπαιδευτική κοινότητα έχει ανάγκη, από τις προσευχές μας, από τη βοήθεια, τη φροντίδα και από τη σκέπη της Παναγίας μας. Η Παναγία μας έζησε τόσο απλά, δεν έγραψε ποτέ της τίποτα, δεν δίδαξε ποτέ, δεν κήρυξε ποτέ, αλλά άφησε τόσα πολλά με το παράδειγμα της ζωής της.

Μπορεί από πλευράς κοσμικής γνώσης η Παναγίας μας να ήξερε ελάχιστα αλλά ήταν πολύ μορφωμένη, περισσότερο από όσο ήταν οι άνθρωποι σε ό,τι αφορά τη Θεία πραγματικότητα. Για αυτό και ο Θεός την αξίωσε να γίνει η δημοφιλέστερη γυναίκα όχι μόνο της εποχής της, αλλά όλων των εποχών μέχρι της συντελείας του αιώνος αλλά και μετά τη συντέλεια των αιώνων. Η Παναγία μας εδίδαξε με την υπακοή της στο Θεό, διότι έβαλε επάνω από το νου και τη λογική, την πίστη της στο Θεό. Όταν της ανακοινώθηκε από τον άγγελο ότι θα φέρει στον κόσμο Αυτόν που περίμεναν ως Σωτήρα,  δεν κάθισε να δουλέψει με το μυαλό της πώς θα γίνει αυτό, αλλά απάντησε: «Ιδού ἡ δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά τό ρῆμά σου!».

… Εμείς οι Χριστιανοί κάνουμε μια διαλογή στο θέλημα του Θεού, τι είναι αυτό που μας συμφέρει, το κρατούμε. Τι είναι αυτό που δεν μας συμφέρει, το αφήνουμε ή το απορρίπτουμε… Βάζουμε πρώτα τη λογική και μετά την πίστη. Αλλά η πίστη δεν αναφέρεται στο επίπεδο της λογικής αλλά του υπέρνομου. Αυτό που δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε με το μυαλό μας. Η Παναγία μας με αυτή της την πίστη και με αυτή την υπακοή κατόρθωσε να γίνει Πλατυτέρα των ουρανών και να είναι το πρόσωπό της τόσο σεβαστό τόσο τίμιο όχι μόνο από εμάς τους Χριστιανούς αλλά από άλλα θρησκεύματα την οποία την παραδέχονται ότι είναι η μητέρα του Χριστού μας. Για αυτό και η Εκκλησία μας ορίζει να εορτάζουμε την Τιμή της με τους όμορφους Χαιρετισμούς που της απαγγέλλουμε με τους οποίους θα προσευχηθούμε στη Χάρη Της. Θα προσευχηθούμε να μας δίδει πίστη και υπακοή στο θέλημα του Θεού. Άλλωστε δεν ζητά τίποτα από εμάς. Θέλει να υπακούμε σε ότι ο υιός Της θέλει. Όπως και η ίδια έγινε υπάκουη στο θέλημα του Θεού Της και στο θέλημα του Υιού Της. Αυτό το παράδειγμα ας έχουμε στη ζωή μας και να είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε τη Σκέπη, τη φροντίδα Της και προπάντων τις προσευχές Της…», είπε ο Μητροπολίτης Μέμδιφος.

Video και φωτογραφίες: Γιάννης Φουρτούνας

Αρέσει σε %d bloggers: