Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου τίμησε τους ευεργέτες και τους δωρητές που δεν βρίσκονται εν ζωή. Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, την Β΄ Κυριακή των Νηστειών, όπως ορίζει το κατασταστικό της τελέσθηκε στον Κοινοτικό Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, το ετήσιο Μνημόσυνο των Μεγάλων Ευεργετών, Ευεργετών, Μεγάλων Δωρητών, Δωρητών, Συνδρομητών καθώς και Κοινοτικών Επιτρόπων της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και των συγχωνευθεισών Κοινοτήτων. Παράλληλα, τελέσθηκε και το μνημόσυνο των ευεργετών της Φιλοπτώχου.

Ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος ο οποίος τέλεσε το μνημόσυνο στην ομιλία του  είπε:

«… Κάθε χρόνο την Β΄Κυριακή των Νηστειών τελούμε τα μνημόσυνα όλων εκείνων που δώρισαν από το περίσσευμα ή το υστέρημά τους στην παροικία, στην παροικία, στην κοινότητα στην Φιλόπτωχο, ότι μπορούσαν για να έχουν οι θεσμοί αυτοί συνέχεια και εν συνέχεια η παροικία να απολαμβάνει ότι αυτοί δώρισαν…

Η μνήμη τους γίνεται επίκαιρη όσο λιγοστεύουν δυστυχώς στις ημέρες μας οι άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι όχι μόνο να προσφέρουν αλλά για την Κοινότητα, τη Φιλόπτωχο και τους άλλους Συλλόγους, αλλά κυρίως για το συνάνθρωπο».

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ Xρήστος Καβαλής, στην ομιλία του ευχαρίστησε όλους όσοι – παρά την πανδημία του κορονοιού – προσήλθαν στο ναό και τίμησαν τους Μεγάλους Ευεργέτες και Δωρητές που δεν βρίσκονται εν ζωή. Μίλησε για τους εορτασμούς από τη συμπλήρωση 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία αλλά και για τους ανθρώπους που προσέφεραν στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου. «Ο ναός, το νοσοκομείο, τα σχολεία, όλα αυτά αποτελούν μεγάλα δείγματα του Ελληνισμού της Αιγύπτου αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν τεράστια ιδρύματα στην Ελλάδα τα οποία προήλθαν από αυτούς τους Αιγυπτιώτες. Τους μεγάλους ευεργέτες που πλέον είναι εθνικοί ευεργέτες».

Η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου και Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου μίλησε για την αξία της μεγάλης προσφοράς προς το συνάνθρωπο αλλά και για τη βοήθεια που προσφέρεται χωρίς να περιμένεις το ευχαριστώ. Τόνισε ότι στο μνημόσυνο αυτό τιμά η Φιλόπτωχος και η Ε.Κ.Κ «αυτούς που μας ευεργέτησαν προσφέροντας την περιουσία τους, κληροδοτήματα, μικρές ή μεγάλες δωρεές και κάνοντας πράξη την κοινωνική αλληλεγγύη».

Πρόσθεσε δε ότι όταν έχει δίπλα σου δωρητές και ευεργέτες να σε στηρίζουν, αισθάνεσαι ότι ενδυναμώνεσαι. «Αποτελούν κίνητρο για συνέχιση της προσπάθειάς μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας με υπευθυνότητα και σεβασμό στις αρχές και στις αξίες μας».

Στο μνημόσυνο των ευεργετών και δωρητών της Ε.Κ.Κ παραβρέθηκε ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ Χρήστος Καβαλής, η Γενική Γραμματέας Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου, η Επόπτρια Γραφείων και Ταμίας της Φιλοπτώχου κ. Βίλλυ Πολιτη Ζουέ. Επισης, παραβρέθηκε η Γενική Διευθύντρια της Ε.Κ.Κ κ. Γιάννα Καρδάση, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Αν. Αναστασίου, ο Διευθυντής του ΕΠΚΚ Κ. Χρ. Παπαδόπουλος και εκπαιδευτικοί.

Επίσης παραβρέθηκε η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου κ. Βάσω Γαζή,  η Πρόεδρος της Μαρίας Αιγυπτίας Ευαγγελία Θηραίου και Μέλη του ιδίου Φιλανθρωπικού Σωματείου Ηλιουπόλεως, ο Πρόεδρος της Χιακής κ. Λάμπρος Μπενοβίας και η σύζυγός του κ. Θεανώ, ο Πρόεδρος του ΣΕΑΑΣ κ. Αλέκος Καζαμίας, ο Αντιπρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτσίνης.

Φωτογραφίες και video: Γιάννης Φουρτούνας

Αρέσει σε %d bloggers: