O εκπρόσωπος του YΠΕΞ σχετικά με την διαχείριση των υδάτων του Νείλου
02/04/2021
Παρέλαση Φαραώ: 22 μούμιες βασιλέων μετακομίζουν στο καινούργιο τους παλάτι (video / photos)
03/04/2021
Show all

Σε γιατρούς και νοσοκόμους που φροντίζουν τους ασθενείς με κορονοιό, αφιέρωσε ο Πατριάρχης Θεόδωρος τους Γ΄ Χαιρετισμούς (Video / Photos)

Τους Γ’ Χαιρετισμούς έψαλλε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, στην Παναγίτσα Ηλιουπόλεως, την έδρα του Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικόδημου.

Ημέρα ύμνων προς την Παναγία, την οποία ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου αφιέρωσε σε γιατρούς και νοσοκόμους που φροντίζουν τους ασθενείς με Covid 19 αλλά και σε εκείνους που έχασαν προσφιλή του πρόσωπα.

 «Θα ήθελα απόψε σε αυτή την όμορφη περιοχή του Καΐρου να αφιερώσουμε αυτή τη βραδιά σε όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από την πανδημία, στους ανθρώπους που κλαίνε για τα αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά και στους μεγάλους γιατρούς, στις αφανείς νοσοκόμες, που έχουν αφιερώσει όλο αυτό το διάστημα για τη φροντίδα των ασθενών. Θέλω να τους πω ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ευχαριστούμε γιατροί, ευχαριστούμε νοσοκόμες για τη μεγάλη σας προσφορά», είπε ο Πατριάρχης και τόνισε ότι σε λίγες μέρες αναχωρεί σε περιοδεια στην Αφρική προκειμένου να συναντήσει μεταξύ άλλων και ανθρώπους άρρωστους από την πανδημία του κορονοϊού.

Tον Προκαθήμενο του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, στην γραφική Ορθόδοξη Εκκλησία του Καϊρου, υποδέχθηκαν Πρόσκοποι παιανίζοντας με την μπάντα τους αλλά και εκατοντάδες πιστοί. Και εκείνος ύψωσε το χέρι του και τους ευλόγησε.

Η ατμόσφαιρα κατανυκτική. Ο Πατριάρχης στο κήρυγμά του είπε ότι από τα πρώτα χρόνια της Πατριαρχείας του με τη βοήθεια του πνευματικού του τέκνου, του Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικοδήμου καθιέρωσε η Γ΄Στάση των Χαιρετισμών να τελείται στο Ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη. Ευχήθηκε όμως και στον Μητροπολίτη Μέμφιδος υγεία και εξήρε την αγάπη που δείχνει αμέριστα προς το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. «Του χρόνου (σ.σ. ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος) κλείνει είκοσι ολόκληρα χρόνια που είναι κοντά μου. Ο άνθρωπος που με είδε τόσο φτωχό και τόσο ταλαιπωρημένο στη Ζιμπάμπουε και ποτέ δεν με άφησε στην πορεία προς τον Εσταυρωμένο Χριστό».

Ο Πατριάρχης Θεοδωρος μίλησε και για τους Χαιρετισμούς της Παναγίας οι οποίοι γράφθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και ψάλλονταν στην Αγία Σοφία. Σε ότι αφορά την Αφρική, είπε ότι ψάλλονται σε 260 γλώσσες.

 «Είναι μεγάλη ευλογία για όλους μας, με χαρά και με μεγάλο θαυμασμό παρακολουθώ πως όλοι και όλες έχετε τα βιβλία, για να μπορούμε να διαβάζουμε εμείς στα Ελληνικά, εσείς στα Αραβικά και όλοι μαζί μια οικογένεια να αναπέμπομε ευχές και ικεσίες στην Υπεραγία Θεοτόκο. Είναι η αγάπη του κάθε παιδιού που θέλει να ομιλεί στην Παναγία, στη δική του γλώσσα».

Αναφερόμενος ο Πατριάρχης Θεόδωρος στους Β΄ Χαιρετισμούς που εψάλλησαν προηγούμενη Παρασκευή, είπε στους πιστούς Ελληνόφωνους και Αραβόφωνους, ότι πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που γεννήθηκαν στη Θεοβάδιστη Αίγυπτο. Σε ό,τι αφορά στους Γ’ Χαιρετισμούς είπε ότι αναφέρονται στην Αθήνα, την πόλη που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος και θαύμασε όχι μόνο για το πνευματικό της μεγαλείο αλλά και για την αφοσίωση των κατοίκων στους θεούς τους. «Και όμως», είπε ο Πατριάρχης, «μπροστά στην αγάπη της Υπεραγίας Θεοτόκου μπροστά στο μυστήριο της Ενσαρκώσεως του Λόγου του Θεού, όλες οι φιλοσοφίες, όλες οι επιστήμες σιωπούν και μέσα στη σιωπή ψάλλουν Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε».

Ο Πατριάρχης είπε ότι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι αναφέρονται με ευλάβεια και θαυμασμό στην Παναγία.

Στους Γ΄ Χαιρετισμούς παραβρέθηκε ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής.

Αμέσως μετά ακολούθησε κέρασμα στο προαύλιο του ναού και ο Πατριάρχης Θεόδωρος  μαζί με τον Μητροπολίτη Μέμφιδος αλλά και δεκάδες πιστούς απαθανατίσθηκαν με κατάνυξη μπροστά από την προτομή του κτήτορα του ναού, του μακαριστού από Χαλεπίου Μητροπολίτου Μέμφιδος, Νεκτάριου Ιορδανίδη (1862-1924).

Video, Φωτογραφίες: Γιάννης Φουρτούνας

Αρέσει σε %d bloggers: