Συνάντηση με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄ είχε το Σάββατο 3 Απριλίου 2021, ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος επισκέπτεται την Αίγυπτο, μετά από πρόσκληση του Αιγύπτιου ομολόγου του Dr, Κhaled El Anani.

Τον κ. Θεοχάρη μαζί με τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαο Γαριλιδη, υποδέχθηκε στην ροτόντα της Ανατολής, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου. Παρών ήταν και ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επιτροπος Καϊρου κ. Νικόδημος.

 Τον Υπουργό συνοδευσε στο Καθολικό ο Πατριάρχης Θεοδωρος. Ο κ. Θεοχάρης άναψε ένα κερί και γονάτισε μπροστά στην εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Αλαζράι, Καθηγούμενος της Ιστορικής Μονής, που αποτελεί πόλο έλξης για Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, ξενάγησε τον κ. Θεοχάρη στους Ναούς των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, των Αγίων Θεοδώρων, τους τάφους των Πατριαρχών, αλλά και το Σπήλαιο που έμεινε για δύο χρόνια η Παναγία με το Θείο Βρέφος κατά την φυγή στην Αίγυπτο. Ο Έλληνας υπουργός παρακολούθησε με ενδιαφέρον και τα έργα που υλοποιούνται στην Ιερά Μονή και εξέφρασε το θαυμασμό του.

Το θέμα του τουρισμού, απασχόλησε τη συνάντηση του Πατριάρχη Θεόδωρου με τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη. Άλλωστε και ο Πατριάρχης Θεόδωρος, ως Έλληνας αλλά και ως Αιγύπτιος, όπως είπε χαρακτηριστικά,  εξέφρασε την ανησυχία του και το αμέριστο ενδιαφέρον του για την επανεκκίνηση του τουρισμού και στις δύο χώρες, καθώς αποτελεί βασικό οικονομικό πυλώνα τους.

Από την συνάντηση, βγήκε και άλλη μια είδηση. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος μιλώντας για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σε λίγες ώρες στη Λιβύη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι ο Μητροπολίτης Τριπόλεως ετοιμάζεται να μεταβεί στην Τρίπολη και τη Βεγγάζη, ανοίγοντας εκ νέου τις εκκλησίες που είχαν κλείσει λόγω της τεταμένης κατάστασης.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος  Μητσοτάκης θα την επισκεφθεί την Λιβύη για να δώσει το μήνυμα της ειρήνης και σε πολλούς αποδέκτες, ότι η Μεσόγειος είναι και παραμείνει ένας χώρος ειρήνης και ευημερίας. Ο Μητροπολίτης ο Τριπόλεως, ετοιμάζεται για να μεταβεί εκεί και στο εκκλησίασμα, στην Τρίπολη και στην Βεγγάζη μαζί με την Πρεσβεία μας και τα Προξενεία μας, γιανα δώσουν μια δυναμική παρουσία σε αυτή τη χώρα που θα παίξει ένα μεγάλο ρόλο μελλοντικά για τη συμφιλίωση των λαών», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

 «… Ο Τουρισμός είναι ένας πνεύμονας ευημερίας, για τις δύο χώρες μας, για την Αίγυπτο και για την Ελλάδα μας. Προσωπικά αισθάνομαι ευγνωμοσύνη στον Υπουργό, γιατί η ιδιαιτέρα πατρίδα μου η Κρήτη και όπως ξέρετε μεγάλα ξενοδοχεία, υποδέχονται χιλιάδες ανθρώπων για να απολαύσουν τη θάλασσά μας, τον καθαρό αέρα. Ξέρω ότι με την παρουσία σας, θα βοηθήσετε την τόσο φιλική χώρα την Αίγυπτο. Θέλω να σας ευχαριστήσω καθώς μαζί με τον Πρέσβη τον κ. Γαριλίδη, δίδεται μια δυναμική παρουσία στην Αίγυπτο. Όλοι κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να επιστρέψουν οι τουρίστες όπως και τα προηγούμενα χρονια. Και θέλω να τους πω ότι η Αίγυπτος είναι ασφαλής χώρα. Μην φοβούνται να έρχονται να την επισκέπτονται και να απολαύσουν την αγάπη και τη φιλοξενία του Αιγυπτιακού λαού και να θαυμάσουν το μεγάλο Αιγυπτιακό πολιτισμό», είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Θεόδωρος υποδεχόμενος τον υπουργό Τουρισμού.

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης από την πλευρά του είπε ότι ήταν μεγάλη, χαρά και ευτυχία να επισκεφθεί το Πατριάρχη Θεόδωρο για να πάρει την ευλογία του.

«…Αλλά περισσότερο σας ευχαριστώ γιατί ως Πατριάρχης Πάσης Αιγύπτου και Πάσης Αφρικής, φυλάσσετε Θερμοπύλες μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Είστε άγρυπνος φρουρός της Ορθοδοξίας, της ιστορίας αυτού του τόπου αλλά και της σύγχρονης προσπάθειας που καταβάλλεται να φτάσει ο Λόγος του Θεού, στα πέρατα της γης. Έχετε πολύ δύσκολο ρόλο αλλά και αποτελείυε τη γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας με την Αίγυπτο. Είναι και μεγάλη μου χαρά με την πρόσκληση που έλαβα σήμερα από την Αιγυπτιακή κυβέρνηση και δη από τον ομόλογο μου Dr Khaned El Anani. Η  συζήτησή μας, ήταν πολύ ικανοποιητική και μας επιτρέπει να συνεργαστούμε και στο άνοιγμα του τουρισμού».

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος προσέφερε βιβλία και αναμνηστικά της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου και ο υπουργός έδωσε στον Πατριάρχη, ένα δώρο για το γραφείο του.

Video και φωτογραφίες: Γιάννης Φουρτούνας.

Αρέσει σε %d bloggers: