Παρέλαση Φαραώ: Δείτε το υπερθέαμα που καθήλωσε τον πλανήτη (videos /photos)
04/04/2021
thumbnail of 0405 (1)
Nέο Φως 5.4.21
05/04/2021
Show all

«Αχτίδα φωτός» για την εξάλειψη του κορονοϊού έστειλε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως από τον Αγ. Νικόλαο στο Χαμζάουι (video / photos)

Την Κυριακή της Σταυροπροσκηνύσεως την τρίτη Κυριακή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, κατά την οποία τιμάται ο Σταυρός, το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Άγιο Νικόλαο στο Χαμζάουι. Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου από την έδρα της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου μίλησε για τη σημασίας της σπουδαίας γιορτή του Χριστιανισμού αλλά και για τον σύγχρονο Γολγοθά που ανεβαίνει η ανθρωπότητα που δεν είναι άλλον από την πανδημία του κορονοϊού.

«Φτάσαμε στο μέσο αυτής της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Μέσα στους κόπους στις αγωνίες μας, στις αδυναμίες μας, βλέπουμε ένα φως. Αυτό το φως είναι η ελπίδα της Αναστάσεως. Από την ημέρα που γεννηθήκαμε ανεβαίνουμε έναν Γολγοθά… Γονατισμένοι από την πανδημία όλη η ανθρωπότητα κουράσθηκε να ανεβαίνει αυτόν τον Γολγοθά. Θέλει μια ξεκούραση. Θέλει μια ανάπαυλα. Θέλει κάπου να καθίσει να ξεκουραστεί. Ελπίδα για όλους τους ανθρώπους στο Θεό που πιστεύομε πάντα είναι να υψώνουν τα χέρια τους και να ευγνωμονούν το δημιουργό.

Είναι ευλογία μεγάλη για εμάς που οι εκκλησίες μας είναι ανοιχτές και έτσι μπορούμε να τελούμε τη Θεία Ευχαριστία. Είναι μεγάλη ευλογία να μπορούμε να παίρνουμε το αίμα και το Σώμα του Χριστού. Αυτό το Σώμα και το αίμα του Χριστού, είναι το μεγαλύτερο φάρμακο που παίρνουμε έναντι της πανδημίας», είπε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

Για την εορτή της Σταυροπροσκυνήσεως ο Πατριάρχης Θεόδωρος είπε ότι σύμφωνα με την τάξη του Πατριαρχείου που χάνεται στα βάθη των αιώνων, έρχεται στο Χαμζάουι για να τελέσει την Ακολουθία της Μεγάλης αυτής εορτής.

Επίσης, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου απέτισε φόρο τιμής και επανέλαβε την αμέριστη υποστήριξή του στον γέροντα Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαμιανό, ο οποίος παρακολούθησε την Ακολουθία της Σταυροπροσκήσεως στον Αγ. Νικόλαο, αλλά και σε ολόκληρη την αδελφότητα της Ι.Μ Αγ. Αικατερίνης Σινά.

Τον Πατριάρχη Θεόδωρο πλαισίωσαν ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως κ. Νικόλαος, ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου και Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ του Αγ. Γεωργίου Παλαιού Καΐρου, Αρχιμ. Δαμασκηνός Αλαζράι, ο Μ. Εκκλησιάρχης Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης και κληρικοί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της Εκκλησίας της Ρουμανίας. Τους ύμνους έψαλλε ο Πρωτοψάλτης της Ε.Κ.Κ Ιωάννης Κούντριας.

Την Ελληνική Πολιτεία εκπροσώπησε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Μαρία Ζήση.

Απο την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου παραβρέθηκαν ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ. Επισης παραβρέθηκε η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σαϊντ κ. Σούλα Θεοχάρους, ο Πρόεδρος των Αραβοφώνων κ. Κλοντ Νάκας και εκ μέρους του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων ο κ. Βασίλης Ζουές, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Αναστάσιος Αναστασίου και εκπαιδευτικοί ανάμεσά τους και ο Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ κ. Χρίστος Παπαδόπουλος.

Από τη Χιακή Αδελφότητα παραβρέθηκε ο Πρόεδρος κ. Λάμπρος Μπενοβίας, τη Φιλόπτωχο εκπροσώπησε η Πρόεδρος κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, την “Μαρία Αιγυπτία” η Πρόεδρος κ. Ευαγγελία Θηραίου και το Ορθόδοξο Πνευματικό Πατριαρχικό Κέντρο της Σούμπρας ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης.

Αμέσως μετά ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα του θρόνου. Ο Πατριάρχης Θεόδωρος μαζί με τους ιεράρχες και τους ιερείς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, έψαλλαν τη φήμη του Αρχιεπισκόπου Σινά που είχε τα γεννέθλιά του και του προσέφερε ένα δώρο.

Επίσης, ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου καλωσόρισε και ομάδα πιστών από τη Ρουμανία.

Video και φωτογραφίες: Γιάννης Φουρτούνας

Αρέσει σε %d bloggers: