Τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιος Μπλιούμη και τον Αιγύπτιο ομόλογό του διοικητή των Αεροπορικών Δυνάμεων Αντιπτέραρχο Mohammed Abbas Helmy Hashem, υποδέχθηκε στο παλαίφατο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο παλαιό Κάιρο ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β’.


Για πρώτη φορά οι αρχηγοί της Πολεμικής Αεροπορίας των δύο χωρών συνδευόμενοι από τον Έλληνα Ακόλουθο Άμυνας, Πλοίαρχο (ΠΝ) Γεώργιο Χατζή, έκαναν επίσκεψη στο μοναστήρι τόπο μαρτυρίου του Αγίου Γεωργίου, το οποίο αποτελεί προσκύνημα για Χριστιανούς και Μουσουλμάνους.


Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου τους ξενάγησε στη μοναδική ροτόντα της Ανατολής, στους τάφους των πατριαρχών, στις κατακόμβες και τους έδειξε το Νειλόμετρο που δείχνει τη στάθμη του νερού του ποταμού που διέρχεται την Αίγυπτο.


Ο Πατριάρχης απευθυνόμενος στον αντιπτέραρχο Mohammed Abbas Helmy Hashem, του ζήτησε να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φαταχ Αλ Σίσι. «Είναι ο φίλος και ο αδελφός μου με βλέπει όποτε το ζητήσω και κουβεντιάζουμε για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών . Πάντα διακηρύσσω ότι η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα ειρήνης. Με την παρουσία σας σήμερα εδώ, θα αρχίσω να διαλαλώ, ότι οι ουρανοί θα είναι με τα φτερά των αρχαγγέλων ειρηνικοί. Πρέπει να σας πω για τη μεγάλη στρατιωτική συνεργασία που έχει η Ελλάδα με την Αίγυπτο. Γιατί εάν θέλεις να έχεις ειρήνη πρέπει να έχεις ένα καλό στρατό. Θα ήθελα να υψώσω τα χέρια μου στο Θεό για να σας ευλογεί. Τα παιδιά μας πετάνε στους αιθέρες για να δείξουμε ότι θέλουμε ειρήνη αλλά και ότι υπερασπιζόμαστε τα δίκαιά μας» είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.


Απευθυνόμενος στον Έλληνα Aρχηγό του ΓΕΑ, ο Πατριάρχης είπε ότι επί σειρά ετών έχει υπηρετήσει το φτωχό άνθρωπο στην Αφρική. «…Και ο Θεός με έφερε εδώ στην πόρτα της Αφρικής για να κηρύσσω ότι η ζωή είναι πιο όμορφη όταν είναι ειρηνική».


Ο Πατριάρχης Θεόδωρος προσέφερε στους Αρχηγούς ΓΕΑ Ελλάδας και Αιγύπτου ως δώρο, το Σύμβολο του Πατριαρχείου, το Λέοντα του Αποστόλου Μάρκου πάνω σε Αιγυπτιακό ξύλο αλλά και από ένα αναμνηστικό στις συζύγους τους.


«Σας ευχαριστούμε Μακαριώτατε, είναι μεγάλη τιμή για εμάς που σας συναντούμε εδώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, του οποίου φέρω το όνομα και με προστατεύει. Είπε ότι είναι μεγάλη τιμή που σας συναντώ στην Αίγυπτο, χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει άριστη συνεργασία και θα γίνει ακόμη καλύτερη», είπε ο κ. Μπλιούμης και αναφέρθηκε στα κοινά σημεία που έχει με τον Αιγύπτιο ομόλόγό του. Συγκεκριμένα, είπε ότι έχουν την ίδια ημέρα γενέθλια αλλά και ότι και οι δύο ξεκίνησαν την καριέρα τους από τα phantom . Ιδiαίτερα συγκινημένος έδωσε στον Πατριάρχη Θεόδωρο το έμβλημα της Ελληνικής Αεροπορίας.


Τον Πατριάρχη Θεόδωρο πλαισίωσε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ. Νικόδημος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχιμ. Δαμασκηνός Αλαζράι και οι πατέρες αυτής καθώς και ο Μ. Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης.

Φωτογραφίες και video: Γιάννης Φουρτούνας

Αρέσει σε %d bloggers: