Ο Αιγύπτιος συγγραφέας και δημοσιογράφος Μουστάφα Εμπέϊντ στο πρόσφατα βιβλίο του “Σάμπαα Χαουαγκάτα» (Επτά ξένοι), παρουσιάζει τον βίο και την πολιτεία επτά ξένων πρωτοπόρων της Αιγυπτιακής βιομηχανίας.Ο ίδιος στο οπισθόφυλλο του βιβλίου του μεταξύ άλλων γράφει :

«….Αυτό το βιβλίο είναι μια απότιση φόρου τιμής σε σπουδαίες ξένες προσωπικότητες που άφησαν θετικό αποτύπωμα στην Αίγυπτο.  Άνδρες από διάφορες χώρες που ήρθαν στην Αίγυπτο και εμφύτευσαν τους πρώτους σπόρους για μεγάλες αθάνατες βιομηχανίες που ωφέλησαν γενιές και γενιές. Μια προσπάθεια να κολυμπήσουμε ενάντια στο ρεύμα και να εμβαθύνουμε στο βάλτο της παραμόρφωσης και της συκοφαντίας και να καταρρίψουμε τη θεωρία συνωμοσίας που κυβερνούσε την εθνική συνείδηση για πολλά χρόνια… Επτά ξένοι ήταν οι πρώτοι που ανέπτυξαν και οργάνωσαν την εθνική βιομηχανία και την έβαλαν σε  πορεία  ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού …. Το βιβλίο  ανακαλύπτει,  εκ νέου, σημαντικούς αστέρες που έχουν ξεχαστεί και αγνοηθεί, και η ιστορία τους χάθηκε…»

Γράφει ο Γιάννης Μελαχροινούδης

Το βιβλίο αυτό εκφράζει μια τάση που παρατηρείται στην Αίγυπτο τα τελευταία 20 χρόνια όπου, με συστηματικό τρόπο παρουσιάζονται και τα θετικά της περιόδου πριν της Επανάστασης του ’52. Η παρουσίαση αυτή γίνεται μέσα από εκδόσεις, άρθρα, ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους καθώς και τηλεοπτικά σίριαλ. 

Στο 19ο έργο του ο συγγραφέας μέσα στις 254 σελίδες του βιβλίου του, παρουσιάζει τις βιογραφίες των: 1) Henry Naus, Βέλγος, από τους πρωτοπόρους της βιομηχανίας Ζάχαρης και ιδρυτή του Ένωσης Αιγυπτίων Βιομηχάνων, 2) Samuel Sornaga, Ιταλός, πρωτοπόρος στην βιομηχανία τούβλων και κεραμικών, 3) Θεοχάρη Κότσικα, Έλληνας, πρωτοπόρος στην βιομηχανία αλκοόλης, 4) Linus Gasche, Ελβετός, πρωτοπόρος στην βιομηχανία της  κλωστοϋφαντουργίας, 5) Joseph Matossian, Αρμένης, πρωτοπόρος στην βιομηχανία καπνού, 6) Ernest Trambli, Ελβετός, πρωτοπόρος στην βιομηχανία τσιμέντου και 7) Count de Zogheib, Λιβανέζος, πρωτοπόρος στην βιομηχανία μαρμελάδας.

Το τρίτο κεφάλαιο του βιβλίου (από σελ. 94 έως σελ. 128), με τίτλο «ο αυτοκράτορας του σπίρτου» (Ιμπρατόρ ελ σεμπέρτο) είναι αφιερωμένο στον Θεοχάρη Κότσικα (1858-1932). Στις 3 τελευταίες σελίδες του κεφαλαίου δημοσιεύονται 3 ασπρόμαυρες  φωτογραφίες (κακή ανάλυση), μια φωτογραφία του Θεοχάρη Κότσικα (σελ. 126), μία διαφήμιση του εργοστασίου του Κότσικα (σελ 127) και στην σελίδα 128 δύο φωτογραφίες, μια του Νέστωρα Τσανακλή με τον Βασιλιά Φουάντ το 1931 και μια από την κηδεία του Θεοχάρη Κότσικα το 1932.

Στις υπόλοιπες 30 σελίδες, παρουσιάζει την βιογραφία του Θεοχάρη Κότσικα, το επιχειρηματικό του έργο καθώς και το κοινωνικό του έργο. Ταυτόχρονα κάνει μια παρουσίαση της Ελληνικής ομογένειας στην Αίγυπτο με ειδικές αναφορές και σε άλλους Έλληνες πρωτοπόρους και μη βιομηχάνους. Την παρουσίαση που κάνει ο συγγραφέας για τον Αιγυπτιώτη βιομήχανο, Θεοχάρη Κότσικα, καθώς και τα όσα αναφέρει για την Ελληνική ομογένεια της Αιγύπτου και την θετική παρουσία της και συμβολή της στην ανάπτυξη της Αιγύπτου, μόνο υπερήφανους μπορεί να μας αφήσεις.  Παρά την μεγάλη δυσκολία εξεύρεσης στοιχείων, που μπορεί να αντιμετωπίζει ο κάθε ερευνητής, στο έργο του αυτό ο Μουστάφα Εμπέϊντ κατάφερε να παρουσιάσει μια τεκμηριωμένη έρευνα, για την παρουσία και δράση αρκετών ξένων παροικιών της Αιγύπτου. 

Το βιβλίο εκδόθηκε από τον οίκο «Ινσάν» σε 245 σελίδες διατάσεων Α5, με μαλακό εξώφυλλο. Υπέρ-τίτλος: «Επτά Ξένοι» (Σάμπαα Χαουαγκάτ) και τίτλος : «Βιογραφίες πρωτοπόρων της βιομηχανίας στην Αίγυπτο». Συγγραφέας: Μουστάφα Εμπέϊντ (Moustafa Ebeid), δημοσιογράφος – ερευνητής

Έκδοση 2020 και πρώτη κυκλοφορία Φεβρουάριος 2021.

*Χαουάγκα (πληθυντικός Χαουαγκάτ)Περσική λέξη που σημαίνει Καθηγητής ή Δάσκαλος, αυτός που έχει την γνώση. Από αυτήν προέρχεται και η τουρκική λέξη «Χόγκα» ή Χότζα που σημαίνει Δάσκαλος, ο μορφωμένος. Στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απέκτησε  και την έννοια του Κύριος για τους μη μουσουλμάνους. Στην Αίγυπτο αρχικά η λέξη καθόριζε τους Ευρωπαίους, που φορούσαν κουστούμι και καπέλο και έχουν την γνώση (μορφωμένοι). Σήμερα στην Αίγυπτο και σε αρκετές Αραβικές χώρες η λέξη «χαουάγκα» καθορίζει  τον ξένο (Ευρωπαίους κ.α.) καθώς και τους χριστιανούς (Κόπτες, Σύριους Λιβανέζους κ.α.) 

Αρέσει σε %d bloggers: