Oι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ στα εγκαίνια ναυτικής βάσης στην Αίγυπτο (photos)
06/07/2021
Πέτρος Ιωαννίδης: Ο Συνθέτης των Αλεξανδρινών επιτυχιών
07/07/2021
Show all

To Ίδρυμα Ωνάση παρέδωσε στην Ελληνική Πολιτεία το Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων – Ένα όραμα ετών γίνεται πράξη

Το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ παρέδωσε στην Πολιτεία το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων, μια μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητική ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων των London School of Economics και Imperial College του Λονδίνου, με επικεφαλής τους διακεκριμένους καθηγητές Ηλία Μόσιαλο και Βασίλη Παπαλόη. Η διαχρονική ανάγκη του Εθνικού Συστήματος Υγείας καλύπτεται, για μια νέα αρχή στη Δωρεά Οργάνων και τις Μεταμοσχεύσεις στη χώρα.

Μια προσπάθεια δύο ετών φτάνει στην ολοκλήρωσή της. Το 2019, το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ ανέθεσε την εκπόνηση μελέτης για ένα Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων στην Ελλάδα. Δύο χρόνια μετά, στις 6 Ιουλίου 2021, η μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο είναι έτοιμη και παραδίδεται στην Πολιτεία. Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο επιστημονικό πόνημα παγκοσμίως, μια εξαιρετική και άρτια μελέτη, που μπορεί να αποτελέσει τον οδικό χάρτη των μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια. Για μια νέα αρχή στις μεταμοσχεύσεις, για να σωθούν ακόμη περισσότερες ζωές.

H παράδοση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Καθηγητής χειρουργικής μεταμοσχεύσεων στο Imperial College London και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Βασίλειος Παπαλόης, ο Καθηγητής της πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του LSE Health Ηλίας Μόσιαλος, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων και Πρόεδρος του ΔΣ του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ιωάννης Μπολέτης, η Εκτελεστική Διευθύντρια Ιδρύματος Ωνάση Έφη Τσιότσιου και ο Υπεύθυνος Τομέα Υγείας του Ιδρύματος Ωνάση Αλέξανδρος Μωρέλλας.

Η Μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων στην Ελλάδα περιλαμβάνει ένα πλαίσιο κανόνων και βέλτιστων πρακτικών με διεθνείς προδιαγραφές, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εθνικό σχέδιο υγείας. Σε αυτό προσδιορίζονται η αναγκαία στρατηγική του κράτους, ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και άλλων Μεταμοσχευτικών Κέντρων, καθώς επίσης οι υποδομές και οι ανάγκες τους, και οι μέθοδοι εκπαίδευσης του εξειδικευμένου προσωπικού.

Αρέσει σε %d bloggers: