Το  σχολικό έτος 2020-21, η Αχιλλοπούλειος Σχολή πραγματοποίησε εναλλακτικά τόσο τη διά ζώσης όσο και την εξ αποστάσεως διδασκαλία προσαρμοζόμενη πάντα στις τοπικές συνθήκες εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19 στη χώρα της Αιγύπτου.

Γράφει ο Αν. Αναστασίου, Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου

Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκπαιδευτικές επισκέψεις και παιδαγωγικές πολιτιστικές δράσεις, όπως: α) Επίσκεψη των Ε΄ και Στ΄ τάξεων στο Μέγαρο Baron της Ηλιούπολης στις 21/10/2020, με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν ένα ιστορικό κτίριο της περιοχής τους. Εκεί οι μαθητές περιηγήθηκαν στον εξωτερικό και τους εσωτερικούς του χώρους και θαύμασαν την αρχιτεκτονική του.

β) Επίσκεψη των Α΄ και Β΄ τάξεων στο ζωολογικό πάρκο MonZoo στις 18/11/2020, όπου οι μικροί μας μαθητές είχαν την ευκαιρία  να γνωρίσουν από κοντά τον θαυμαστό κόσμο των οικόσιτων ζώων

γ) Επίσκεψη των Γ΄ και Δ΄ τάξεων στο Πολεμικό Μουσείο στην Ηλιούπολη  του Καΐρου στις 19/11/2020, με σκοπό οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά τη σύγχρονη ιστορία της Αιγύπτου, να περιηγηθούν στα πολεμικά εκθέματα και να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό της Αιγύπτου.

Ακόμα πραγματοποιήθηκαν οι εξής  δράσεις  εντός  του σχολικού περιβάλλοντος:

α) Επιμορφωτικό σεμινάριο στις 17/10/2020 με την κ. Σιδέρη Αθηνά, εκπρόσωπο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας, με σκοπό την  ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των μαθητών σχετικά με τα μέτρα προστασίας και πρόληψης για τον COVID-19.

β) Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3/12/2020, το οποίο διαμορφώθηκε σε τρεις σταθμούς δραστηριοτήτων, που περιελάμβαναν τραπέζια  δραστηριοτήτων, προβολή ταινιών μικρού μήκους και την επίσκεψη της Άντυ Ελαράμπι, μιας κοπέλας με οπτική αναπηρία, η οποία έχει καταφέρει να μάθει άπταιστα την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό κώδικα Braille.

γ) Διαδικτυακή συνάντηση με  τον βραβευμένο  συγγραφέα παιδικών λογοτεχνικών βιβλίων Μάνο Κοντολέων στις 10/2/2021, κατά την οποία οι μαθητές είχαν την ευκαιρία  να συζητήσουν μαζί του επίκαιρα θέματα που σχετίζονται με τα βιβλία του.

δ) Αφιέρωμα στην Πανελλήνια Ημέρα κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού στις 6/3/2021, όπου  το σχολείο μας εκπόνησε μια σειρά δραστηριοτήτων αναφορικά με τις αιτίες και τις συνέπειες της σχολικής βίας και του εκφοβισμού στην ψυχολογική αλλά και την μαθησιακή πορεία των μαθητών.

ε)Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, για το οποίο διοργανώθηκαν στο σχολείο μας διάφορα δρώμενα, που είχαν ως στόχο να ενθαρρύνουν τους μαθητές μας να ταξιδέψουν στον υπέροχο κόσμο  της λογοτεχνίας και να τονίσουν την αξία των βιβλίων.

στ) Διαδικτυακή συνάντηση των Ε΄ και Στ΄ τάξεων με την συγγραφέα Αναστασία Ευσταθίου στις 7/4/2021, κατά την οποία  παρουσιάστηκαν  δύο από τα βιβλία της,  «Μια κάλτσα που τη λέγαν Ευρυδίκη» και «Σαλάμ».

ζ) Διαδικτυακή επίσκεψη των Ε΄ και Στ΄ τάξεων στο ΟΑΚΑ στις 8/6/2021, όπου η μαθητές ξεναγήθηκαν στο χώρου του ΟΑΚΑ και γνώρισαν την ιστορική, κοινωνική και πολιτιστική του πλευρά, με την συνοδεία των παρουσιαστών κ.Μιχαλόπουλου Νίκου και της κ.Χατζημανώλη Αδαμαντίας.

Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, οι ενθικο-θρησκευτικές εορτές του σχολείου μας πραγματοποιήθηκαν ανά τμήμα και  χωρίς την παρουσία κοινού. Πιο συγκεκριμένα, για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου του 1940, την Επέτειο του Πολυτεχνείου και την γιορτή των Χριστουγέννων, οι μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής συμμετείχαν σε ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες, τιμώντας τες με την προσοχή και τον σεβασμό που τους αναλογεί.

Όσον αφορά το αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας έκθεσης φωτογραφίας σε μορφή posters με θέμα τον Εορτασμό της Ελληνικής Επανάστασης 1821 στην Αχιλλοπούλειο Σχολή από το 1965 μέχρι τις μέρες μας.

Τέλος, σε συνεργασία με την Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου και τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, πραγματοποιήθηκε  φέτος  κάθε μήνα στο παρεκκλήσι του σχολείου η καθιερωμένη Θεία Λειτουργία.

Αρέσει σε %d bloggers: