Απόσπασμα από το άρθρο “Οι Ελληνικές γιορτές και τα έθιμα τους” με την υπογραφή του Έλληνα λογοτέχνη και ζωγράφου Φώτη Κόντογλου, στην Αιγυπτιώτικη εφημερίδα ΦΩΣ , στο φύλλο της Πρωτοχρονιάς του 1961.
Γράφει ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος Διευθυντής Ε.Π.Κ.Κ
Ο Φώτης Κόντογλου γεννήθηκε 8 Νοεμβρίου 1895 στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας και πέθανε 13 Ιουλίου 1965 στην Αθήνα.Επισκέφτηκε την Αίγυπτο το 1933, καλεσμένος της Αιγυπτιακής κυβέρνησης για να εργαστεί στο Κόπτικο Μουσείο του Καϊρου. Το πρώτο τέμπλο που αγιογράφησε εκτός Ελλάδος ήταν στην Ηλιούπολη του Καΐρου, στο παρεκκλήσιο των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον πρωτο οροφο του Σπετσεροπούλειου Ορφανοτροφείου (ετος δημιουργιας 1928) όπου στεγάζεται και λειτουργεί πια το Αχιλλοπούλειο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Καϊρου. Από το 1948 άρχισε να αρθρογραφεί στην εφημερίδα “Ελευθερία” μέχρι τον θάνατό του.
Ο Φώτης Κόντογλου αναζήτησε την «ελληνικότητα», δηλαδή μία αυθεντική έκφραση, επιστρέφοντας στην ελληνική παράδοση, τόσο στο λογοτεχνικό όσο και στο ζωγραφικό του έργο. Είχε ακόμη σημαντικότατη συμβολή στον χώρο της βυζαντινής εικονογραφίας. Σήμερα θεωρείται ως ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της «Γενιάς του ’30». Μαθητές του ήταν ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, κ.ά.
Ήταν μέλος του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνων. Επιστέγασμα του πλούσιου λογοτεχνικου και καλλιτεχνικού του έργου, ήταν η απονομὴ του παρασήμου, του Ταξιάρχη του Βασιλικού Τάγματος του Φοίνικος (1960). Η Ακαδημία Αθηνών στις 24 Μαρτίου 1965, του απένειμε την ανώτατη διάκρισή της, τὸ « Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών» για το σύνολο του συγγραφικού του έργου. Στιγμιότυπο της βράβευσης βρήκαμε στη φωτογραφία της είδησης από την εφημερίδα Ελευθερία όπου αρθρογραφούσε, στις 25.3.1965. Στην ίδια εφημερίδα στις 14 Ιουλίου του ίδιου χρόνου ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου του συγγραφέα και ζωγράφου, ως “μια μεγάλη απώλεια για τα ελληνικά γράμματα”.