Χθες , 23  Ιουλίου, ημέρα της εθνικής επετείου της Αιγύπτου προβλήθηκε στα κοινωνικά δίκτυα του Υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, το βίντεο με τη συμμετοχή του Έλληνα πρέσβη στο Κάιρο κ. Νικολάου Γαριλίδη στο πρότζεκτ προβολής της Αιγύπτου μέσα από τα μάτια των Ευρωπαίων πρέσβεων.

Ο Υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων, Khaled al-Anany συζήτησε στις αρχές του μήνα με τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής ένωσης  στο Κάιρο κ. Christian Berger για μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε για την προώθηση τουρισμού και των αρχαιολογικών προορισμών στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με το Αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας αυτής, συμμετείχαν 22 πρέσβεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάφορους τουριστικού ενδιαφέροντος χώρους της Αιγύπτου, ώστε να ενισχυθεί ο τουρισμός της Αιγύπτου από τις Ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά μετά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού διαβατηρίου υγείας, σύμφωνα με το οποίο οι εμβολιασμένοι μπορούν να εισέρχονται ελεύθερα  στην Αίγυπτο επιδεικνύοντας το ανάλογο πιστοποιητικό

Ο Έλληνας Πρέσβης επέλεξε ένα εμβληματικό χώρο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού , τον ιστορικό Ελληνικό  Ναυτικό Όμιλο Καϊρου, στις όχθες του  ποταμού Νείλου. Αιγυπτιώτης ο ίδιος, γεννημένος στο Πορτ Σάιντ και μεγαλωμένος στο Κάιρο όπου αποφοίτησε από την Αμπέτειο, περιέγραψε  μεταξύ άλλων, σε άπταιστα αραβικά προσωπικές του μνήμες, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα. Στο βίντεο όπου προβάλλεται ο ΕΝΟΚ αλλά και η μοναδική του θέα στο  Νείλο, στο κέντρο της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας ο κ. Γαριλίδης λέει:

“Μου αρέσει ο Ε.Ν.Ο.Κ. Όταν ήμουν 16 χρονών συνήθιζα να έρχομαι  εδώ για κωπηλασία. Τώρα επισκέπτομαι δυο τρεις φορές τον μήνα τον Όμιλο για καφέ ή για ένα πιάτο γαρίδες στο εστιατόριο του. Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, τον πατέρα της Ιστορίας, “η Αίγυπτος  είναι δώρο του Νείλου”. Μέχρι τώρα το νερό του Νείλου είναι αρκετό για όλους χωρίς προβλήματα κι ελπίζω να δούμε καλό αποτέλεσμα  σχετικά μ’ αυτό. Θεού θέλοντάς ο Νείλος θα ζήσει με τα πλεούμενα να τον διασχίζουν, ο κόσμος να απολαμβάνει πάντοτε τον ποταμό με ρομαντικές  φελούκες”

Δείτε το σχετικό video

Αρέσει σε %d bloggers: