Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή βραδιά ήταν η χθεσινή για την Ελλάδα κάτω από το ολόγιομο φεγγάρι του Ιουλίου. Συμπληρώθηκαν 47 χρόνια από την ημέρα που η Δημοκρατία αποκαταστάθηκε στην μητέρα πατρίδα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε από τον κήπο του κ Μεγάρου μήνυμα ενότητας και ελπίδας για το μέλλον της χώρας.

Προσκεκλημένοι στην ετήσια γιορτή της Δημοκρατίας στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου ήταν όπως κάθε χρόνο οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, και εκπρόσωποι των Γραμμάτων και του Πολιτισμού, μέλη αντιστασιακών οργανώσεων, όπως επίσης και επιστήμονες που αναπτύσσουν πρωτοπόρες τεχνολογίες στους τομείς του Περιβάλλοντος, της Υγείας και της Γενετικής

Αυτή την χρονιά προσκλήθηκαν και μέλη της κοινωνίας με ιδιαίτερο συμβολικό χαρακτήρα όπως η Μάγδα Φύσσα μητέρα του δολοφονημένου από την Χρυσή Αυγή Παύλου Φύσσα, οι συγγενείς θυμάτων της 17Ν: Σταυρούλα Αξαρλιάν και Γιώργος Μομφεράτος, όπως επίσης και η ηθοποιός Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και η αθλήτρια Σοφία Μπεκατώρου, τα ονόματα των οποίων συνδέθηκαν με το κίνημα metoo στην Ελλάδα.

Αλγεινή εντύπωση και σκιά στην χθεσινή εκδήλωση ήταν η ακύρωση της προγραμματισμένης βράβευσης από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Ιάσονα Αποστολόπουλου ενός διασώστη προσφύγων με διεθνώς αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο.

Προσκεκλημένοι επίσης ήταν Διευθυντές των μονάδων εντατικής θεραπείας, λοιμωξιολόγοι από την Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, γιατροί από τα ακριτικά νησιά, αλλά και νοσηλευτές.     

Η κα Σακελλαροπούλου θέλοντας να τιμήσει την συμβολή των νοσοκομειακών ιατρών εξήρε το τιτάνιο έργο τους για την αντιμετώπιση της φονικής πανδημίας και έκανε έκκληση από του βήματος της εκδήλωσης απευθυνόμενη στους πολίτες να εμβολιαστούν, λέγοντας ότι το τέλος της πανδημίας δεν είναι ζήτημα καλής τύχης ή μεταφυσικής αλλά δική μας επιλογή και ευθύνη.

Τόνισε επίσης αναφερόμενη στην ουσία της χθεσινής εκδήλωσης ότι «η γιορτή αυτή είναι αφιερωμένη σε εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν με τη δικτατορία και διακινδύνευσαν ακόμη και τη ζωή τους για την ελευθερία όλων μας. Η μνήμη και το παράδειγμά τους μαρτυρούν ότι η δημοκρατία δεν είναι ποτέ δεδομένη. Η αποκατάστασή της, τον Ιούλιο του 1974, στάθηκε το εφαλτήριο για την επούλωση των πληγών του παρελθόντος, την ομαλότητα και την ευημερία μας».

Η κα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε επίσης με ιδιαίτερη έμφαση  έναντι της τουρκικής παραβατικότητας και επιθετικότητας λέγοντας ότι:« Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τετελεσμένα και επεκτατικές ενέργειες. Καμία υποχώρηση δεν χωρεί στις απαράδεκτες εξαγγελίες της Τουρκίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Η συμπαράστασή μας στην Κύπρο είναι απόλυτη» τονίζοντας επίσης ότι η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν αποτελεί για τους Έλληνες απλά μια πολιτειακή σύμβαση, αλλά βίωμα καθημερινό, πολιτικό και προσωπικό».

Αρέσει σε %d bloggers: