Οι 15 νέοι συμμετέχοντες του Προγράμματος “Νόστος” έφτασαν την, Δευτέρα 2 Αυγούστου στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με δύο διαδοχικές πτήσεις. Στις 08:55 το πρωί (τοπική ώρα) αφίχθει ή Κυπριακή αντιπροσωπία και στις 13:00 το μεσημέρι αφίχθησαν η Ελληνική και η Αιγυπτιακή.

Αφού ολοκλήρωσαν το απαραίτητο υγειονομικό πρωτόκολλο κατευθύνθηκαν στο ξενοδοχείο “Σεμέλη” στην Λευκωσία όπου και είχαν γεύμα εργασίας και εκτενή ενημέρωση από την κα. Θάλια Αντωνίου για την πορεία του Προγράμματος “Νόστος” στην Κύπρο.

Στην συνέχεια έφτασαν στις 17:30 στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών & Έρευνας (CVAR) του Ιδρύματος Σεβέρη όπου και ξεναγήθηκαν σε περισσότερους από 1000 πίνακες ζωγράφων που ταξίδεψαν στην Κύπρο από τον 18ο μέχρι τον 20ο αιώνα

Η ημέρα έκλεισε με ξενάγηση στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, την πράσινη γραμμή της διχοτόμησης και 15 νέοι με τους συνοδούς τους δείπνησαν στο Ελληνικό εστιατόριο “Καθ΄Οδόν” στην οδό Λήδρας, ένα σημείο της πόλης με έντονη συναισθηματική φόρτιση.

Την Τρίτη 3 Αυγούστου στις 09:30 έχει προγραμματιστεί συνάντηση των νέων συμμετεχόντων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και στις 09:45 θα συναντηθούν με τον κ. Φ.Φωτίου Επίτροπο Προεδρίας, υπεύθυνο για την Κυπριακή διασπορά

Στις 10:30 οι νέοι θα συναντηθού με τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Κύπρο κ. Θεοχάρη Λαλάκο όπως επίσης και με τον Αιγύπτιο Πρέσβη κ. Amr Mohsen Hamza.

Μετά τις αναμνηστικές φωτογραφίες οι νέοι συμμετέχοντες θα μεταβούν στον «Τύμβος Μακεδονίτισσας» που βρίσκονται οι τάφοι και τα κενοτάφια 449 Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων υπερασπιστών της Κύπρου στους αγώνες κατά των Τούρκων το 1964 και 1974.

Επόμενος σταθμός ιστορικής μνήμης για τους νέους είναι τα “Φυλακισμένα Μνήματα”, το κοιμητήριο που βρίσκεται στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας και είναι θαμμένοι οι 13 μαχητές της ΕΟΚΑ που έπεσαν στον αγώνα για την λευτεριά της Κύπρου από τους Άγγλους κατακτητές την περίοδο 1955-1959.

Οι δύο αυτοί ιστορικοί και μαρτυρικοί τόποι αποτελούν τα πιο σημαντικά προσκυνήματα Τιμής για τον Ελληνισμό της Κύπρου.

Επιστροφή στο ξενοδοχείο Σεμέλη και συνάντηση στις 18:00 με τον Δρ. Μιχάλη Βογιατζή, πρόεδρο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Κύπρου, όπως και με άλλα μέλη του Συνδέσμου.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα κλήσει με επίσκεψη στις 19:00 στο γραφικό χωριό της Αγίας Αννας στον παλιό δρόμο Λευκωσίας – Λάρνακας όπου οι αρχαιολογικές ανακαλύψεις μαρτυρούν την ανθρώπινη παρουσία από την Νεολιθική εποχή.

Την Τετάρτη 4 Αυγούστου το πρόγραμμα ξεκινά με επίσκεψη στις 08:45 στην Βουλή των Αντιπροσώπων ξενάγηση στο ιστορικό κτήριο και συνάντηση με την Πρόεδρο κα. Αννίτα Δημητρίου.

Στην 09:30 ξεκινά πολύωρη και ενδιαφέρουσα εκδρομή στο γραφικό ορεινό χωριό της Κακοπετριάς, την επίσκεψη στην πανέμορφη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Νικολάου της Στέγης που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα και είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας της ΟΥΝΕΣΚΟ, το χωριό Πλάτρες που βρίσκεται στην οροσειρά του Τροόδους στην Επαρχία Λεμεσού, σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, και τον καταρράκτη των Καληδονίων. Αφού οι νέοι συμμετέχοντες περάσουν από το “ψηλό δέντρο” που είναι και το τέλος της διαδρομής θα καταλήξουν στο χωρίο Όμοδος φημισμένο κρασοχώρι, όπου και θα γευματίσουν.

Μετά το γεύμα θα περπατήσουν στα σοκάκια του Όμοδου και θα επισκεφτούν την Ιερά Μονή του Τιμίου Σταυρού, όπου και φυλάσσεται τμήμα του Τιμίου Σταυρού και πλήθος παλαιών εικόνων.

Στις 16:30 θα επισκεφτούν το “Κτήμα Βασιλειάδη” και θα ξεναγηθούν στους αμπελώνες και στο οινοποιείο

Στην συνέχεια στις 17:30 θα φτάσουν στην μαρίνα της Λεμεσου ένα πρωτοποριακό και μεγαλεπήβολο έργο που κοσμεί την περιοχή. Αφού περπατήσουν και απολαύσουν την υπέροχη θέα της θάλασσας θα δειπνήσουν στην περιοχή της μαρίνας.

Tην Πέμπτη 5 Αυγούστου στις 09:00 οι απόδημοι νέοι θα συναντηθούν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου τον κ. Νίκο Χριστοδουλίδη

Στις 9:30 θα αναχωρήσουν για το χωριό Οδού, με την παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική του που βρίσκεται στην περιοχή της Λάρνακας και θεωρείται ένα από τα πιο γραφικά, παραδοσιακά χωριά του νησιού. Εκεί θα επισκεφτούν και το σημείο που έχασαν την ζωή τους στην φονική πυρκαγιά λίγες εβδομάδες πρίν οι τέσσερεις Αιγύπτιοι που εργάζονταν στην Κύπρο.

Στις 11:00 θα κάνουν συμβολική δεντροφύτευση στα κτήματα της οργάνωσης παραγωγών “Βασιλική Γή” παρουσία του κ. Φώτη Φωτίου και του προέδρου της κοινότητα Οδού κ. Χρύσανθου Ευαγγέλου

Στις 12:00 θα μεταβούν στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και θα έχουν ενημέρωση από τον αρχηχό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο κ. Δημόκριτο Ζερβάκη. Η αποστολή του ΚΣΕΔ είναι να συντονίζει, ελέγχει και κατευθύνει τις επιχειρήσεις, με σκοπό τον εντοπισμό και την διάσωση στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, ατόμων των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο συνεπεία αεροπορικών η ναυτικών ατυχημάτων μέσα στην περιοχή ευθύνης του, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Μετά το πέρας της ενημέρωσης ο κ. Ζερβάκης θα παραθέσει γεύμα στους νέους

Στις 15:45 θα φτάσουν και θα ξεναγηθούν στο φημισμένο μουσουλμανικό τέμενος “Χαλά Σουλτάν Τεκκέ” που βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από τη Λάρνακα και το οποιο θεωρείτε 4ος θρησκευτικός προορισμός για τους Μουσουλμάνους μετά την Μέκα την Μεδίνα και το Αλ Ακσιά στα Ιεροσόλυμα.

Στις 16:30 θα επισκεφτούν τον πανέμορφο πετρόκτιστο Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου μοναδικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής στην Κύπρο

Στις 17:25 θα φτάσουν στην φημισμένη “παραλία Φοινικούδες” στην Λάρνακα που έχει πάρει την ονομασία της από του υπέροχους φοίνικες της περιοχής και στην συνέχεια οι νέοι συμμετέχοντες θα επισκεφτούν την Αγία Νάππα τον πασίγνωστο αυτό τουριστικό προορισμό.

Στην Αγία Νάπα θα επισκεφτούν στις 19:15 το ” Πάρκο Γλυπτικής” που αποτελεί σημείο καλλιτεχνικής αναφοράς με έργα 50 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο

Μετά από αυτή την κουραστική αλλά γεμάτη εικόνες και πλούσιες εμπειρίες μέρα οι συμμετέχοντες νέοι θα δειπνήσουν στην περιοχή και θα επιστρέψουν στον ξεχοδοχείο τους.

Την Παρασκευή 6 Αυγούστου η μέρα ξεκινά με την άφιξη των νέων στις 09:15 στο Κούριον. Το Κούριον είναι ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και βρίσκεται σε ένα λόφο με μια απίστευτη τρυγύρω του τοποθεσία.

Επόμενος σταθμός στις 09:45 το λιμάνι και το κάστρο της Πάφου όπου οι νέοι θα ξεναγηθούν στα αξιοθέατα της περιοχής

Στις 12:00 οι νέοι θα επισκεφτούν το μικρό χωριουδάκι της επαρχίας της Πάφου που ονομάζεται Λετύμπου και είναι χτισμένο στα 380μ.

Στις 13:00 θα φτάσουν στο Λατσί το γραφικό λιμανάκι που ανήκει στον Δήμο ” Πόλεως Χρυσοχούς” και στις 14:00 θα απολαύσουν μια υπέροχη μικρή κρουαζιέρα στην περιοχή του Ακάμα που αποτελεί σκηνικό μοναδικής ομορφιάς με κολπίσκους και πεντακάθαρα νερά.

Τελευταίος προορισμός της ημέρας στις 19:00 θα είναι η “Πέτρα του Ρωμιού” γνωστή και ως “Βράχος της Αφροδίτης”. Σύμφωνα με την μυθολογία, στο σημείο αυτό αναδύθηκε μέσα από τους αφρούς της θάλασσας η Θεά της ομορφιάς, η Θεά Αφροδίτη. Ο θρύλος λέει ότι η Αφροδίτη αναδύθηκε από τα κύματα κι ένα όστρακο την συνόδευσε στη συγκεκριμένη παραλία.

Με αυτή την υπέροχη επίσκεψη στον βράχο της θεάς της ομορφιάς θα κλείσει ακόμα μια συναρπαστική μέρα στην Μεγαλόνησο.

Το Σάββατο 7 Αυγούστου είναι η μέρα της αναχώρησης και λήξης του ελπιδοφόρου Προγράμματος “Νόστος”.



Αρέσει σε %d bloggers: