“Αυτού γαρ και Ρόδος και πήδημα” κυρία Υπουργέ της Παιδείας. Άρθρο του Χρήστου Θ. Καβαλή
16/08/2021
Εις μνήμην του Σωτηρίου Λιάτση, του πρύτανη της Ελληνικής δημοσιογραφίας στην Αίγυπτο.
18/08/2021
Show all

Ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων για την ύποπτη στάση της “Αποφασίζουμε και Διατάσσουμε” αναπληρώτριας συντονίστριας εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κας Σωτηρίας Μπέτα.

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Μήνυμα σε πολλούς αποδέκτες απεύθυνε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Θεοδώρα Τζάκρη με την επίκαιρη ερώτηση της στην Βουλή των Ελλήνων για την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις Ελληνικές κοινότητες του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας με επίκεντρο την δυσλειτουργική και ύποπτη πλέον στάση της αναπληρώτριας συντονίστριας εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Όπως ευθαρσώς και επισήμως έχουν τοποθετηθεί με άρθρα τους και οι δύο πρόεδροι των Ελληνικών κοινοτήτων, οι αποφάσεις και οι δράσεις της αναπληρώτριας συντονίστριας εκπαίδευσης κας Σωτηρίας Μπέτα χαρακτηρίζονται από ευκαιριακό, εγωκεντρικό ερασιτεχνισμό μιας πεπερασμένης θητείας δημοσίου υπαλλήλου και δεν συνάδουν με την υπεραιωνόβια προσπάθεια επιβίωσης, αλλά και ανάπτυξης των Ελληνικών κοινοτήτων σε δύσκολους καιρούς.

Είναι προφανές, και αυτό καταδεικνύεται και από την ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων της κας Τζάκρη ότι το διοικητικό κέντρο των Αθηνών δεν αφουγκράζεται την αγωνία των ανθρώπων που παλεύουν για το αυτονόητο στις Ελληνικές παροικίες της Αιγύπτου. Για αυτούς που ο μεγάλος Αλεξανδρινός ποιητής μας έγραψε: “Τιμή σ’ εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες”.

Έχουμε λοιπόν από την μια μεριά τις άοκνες και ακάματες προσπάθειες των Αιγυπτιωτών Ελλήνων να κρατήσουν ζωντανή την ιστορική συνέχεια των κοινοτήτων προστατεύοντας τα Ελληνικά σχολεία και από την άλλη μεριά έχουμε το απονευρωμένο “κέντρο των Αθηνών” να έχει μέχρι τώρα (ελπίζουμε να αλλάξει στάση) υιοθετήσει τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου … και να νίπτει σε κάθε περίσταση τας χείρας του.

Διαβάστε παρακάτω την επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων της κας Θεοδώρας Τζάκρη.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ: τους Υπουργούς 1. Παιδείας και Θρησκευμάτων 2. Εξωτερικών

ΘΕΜΑ: «Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές κοινότητες του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας»

Ιδιαίτερα τεταμένες και μάλιστα στα όρια της ρήξης δείχνουν να είναι οι σχέσεις των ελληνικών κοινοτήτων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας με την Αθήνα, και ειδικότερα με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αιτία αποτελεί το τρίμηνο λουκέτο (από τις 6/5/2021) που εφαρμόστηκε στα ελληνικά σχολεία του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, λόγω της πανδημίας covid-19, απόφαση η οποία πάρθηκε χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση και ενημέρωση από την πλευρά της αρμόδιας συντονίστριας εκπαίδευσης.

Κατά συνέπεια οι ελληνικές κοινότητες του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας έχουν αντιδράσει έντονα στην Απόφαση της κ. Κεραμέως στη βάση της οποίας τα ιστορικά σχολεία της Αιγύπτου –δημιουργήματα μεγάλων ευεργετών του έθνους- πέρασαν σε καθεστώς παρατεταμένου κλεισίματος εξαιτίας της πανδημίας covid-19 με συνέπεια όπως υποστηρίζουν να μπαίνει «ταφόπλακα» στην ελληνική κληρονομιά της Αλεξάνδρειας και του Καΐρου, χωρίς να γνωρίζουν ούτε πότε αλλά ούτε και υπό ποιες συνθήκες θα ανοίξουν πάλι.

Επιπλέον καταγγέλλεται η αυταρχική συμπεριφορά της αναπληρώτριας συντονίστριας εκπαίδευσης και η αδυναμία της να συντονίσει την αποτελεσματική λειτουργία των σχολείων. Επίσης υποστηρίζεται ότι η Απόφαση αναστολής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων στην Αίγυπτο χαρακτηρίστηκε από παλινωδίες και εφαρμογή κατά το δοκούν προσωπικών αποφάσεων χωρίς διάλογο και ευελιξία.

Επειδή τέτοιες καταστάσεις που λαμβάνονται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους έχουν ως αποτέλεσμα στην ουσία να καταστρέφεται το ελληνικό στοιχείο στο εξωτερικό. Επειδή είναι πολύ έντονη η αίσθηση ότι η Κυβέρνηση (δια του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων) δεν στηρίζειτο ελληνικό στοιχείο που βρίσκεται εκτός Ελλάδας, στην προκειμένη περίπτωση στην Αίγυπτο. Επειδή το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στις ιστορικές ελληνικές κοινότητες της Αιγύπτου με «το επιτελικό κράτος στην Αθήνα» πρέπει να τερματιστεί.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί :

1. Ποιες είναι οι ενέργειες που προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποκατασταθεί η καλή σχέση που επιβάλλεται ανάμεσα στις ελληνικές κοινότητες της Αιγύπτου και τα αρμόδια Υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εξωτερικών με στόχο να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός πληθυσμός της Αιγύπτου;

2. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τα διαλαμβανόμενα στις επιστολές των ελληνικών κοινοτήτων του Καϊρου και Αλεξάνδρειας σχετικά με τις αυθαίρετες και χωρίς την απαραίτητη διαβούλευση αποφάσεις αναφορικά με το παρατεταμένο κλείσιμο των ελληνικών σχολείων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια;

Αρέσει σε %d bloggers: