Συμφωνία μεγάλης γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας υπέγραψαν πριν από λίγο στην Αθήνα  ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας  με τον Αιγύπτιο ομόλογό του κ. Mohamed Shaker, υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η συμφωνία αυτή εγκαινιάζει την πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθιστώντας  την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο πράσινης ενέργειας με ανυπολόγιστα επιπλέον οφέλη για την χώρα, της οποίας ο ρόλος ενισχύεται και αναβαθμίζεται ενεργά.

Επίσης σε  ένα ευρύτερο στρατηγικό και γεωπολιτικό  επίπεδο, η Αίγυπτος μετατρέπεται σε χώρα που διαθέτει πλεονάζουσα ενέργεια, την οποία της δίνεται η δυνατότητα με την επικείμενη ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα να εξαγάγει προς τις ευρωπαϊκές αγορές. Η γεωγραφική θέση της, μάλιστα, την καθιστά και κόμβο προώθησης των πλεονασμάτων άλλων χωρών, όπως το Ισραήλ, αλλά και κάποιες από τις χώρες του Κόλπου.

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, «διασφαλίζεται σημαντικά η ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής, αλλά και ευρύτερα η συμφωνία συμβάλει αποφασιστικά  στην υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδιασμού για την πράσινη μετάβαση της χώρας».

Οι βάσεις για τις σημερινές υπογραφές του κ. Κώστα Σκρέκα με τον κ. Mohamed Shaker,  μπήκαν κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον περασμένο Ιούνιο , με το θέμα να είχε αρχικά συζητηθεί μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι. 

Αποτέλεσε την φυσική συνέχεια των άριστων σχέσεων μεταξύ Αθήνας-Καϊρου, και καθίστανται «εγγυητής» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας επί των οριοθετημένων ΑΟΖ και επί των θαλάσσιων ζωνών, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αρέσει σε %d bloggers: