Σημαντική ημέρα η 19η Οκτωβρίου για τις σχέσεις της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου με την υπογραφή στην Αθήνα του μνημονίου συναντίληψης στα θέματα της Διασποράς στο πλαίσιο της 9ης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής από τους: κ. Αντρέα Κατσανιώτη Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Φώτη Φωτίου Κύπριο Επίτροπο για Ανθρωπιστικά θέματα και την κα. Ναμπίλα Μακραμ Υπουργό Διασποράς και Μετανάστευσης της Αιγύπτου, παρουσία του πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κ. Μητσοτάκη, του προέδρου της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου Προέδρου κ. Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι .

Ο κ. Κατσανιώτης μετά την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης δήλωσε ότι αποτελεί το επιστέγασμα των κοινών μας προσπαθειών και δημιουργεί ισχυρές βάσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση των εξαιρετικών σχέσεών μας. Παράλληλα, σηματοδοτεί την επαναβεβαίωση της στρατηγικής σημασίας που αποδίδει η κυβέρνησή μας στο πλέγμα περιφερειακών σχημάτων συνεργασίας, τα οποία βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις για σειρά κρίσιμων ζητημάτων.

Η Διασπορά, όπως τόνισε ο κ. Κατσανιώτης αποτελεί στέρεη γέφυρα και σταθερό κρίκο για την ενδυνάμωση των δεσμών των κρατών μας εστιάζοντας σε τομείς όπως είναι η παιδεία, ο πολιτισμός, η τέχνη και η νεολαία, που αφορούν άμεσα τη Διασπορά, ενώ παράλληλα αποτελούν προνομιακά πεδία για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Η υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης μεταξύ των τριών κρατών αποτυπώνει επίσης την δυναμική συνεργασίας σε σειρά από τομείς με βασικό αυτόν της ενέργειας -όπως κατέδειξε ήδη το διμερές μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών, έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εμβάθυνση των σχέσεων των τριών χωρών τονίζοντας ότι : «Το σχήμα συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου αποτελεί φάρο σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε πολλά και παράλληλα πεδία δράσης, από την ενέργεια και τον τουρισμό μέχρι την προστασία του περιβάλλοντος. Και από την υψηλή τεχνολογία μέχρι το εμπόριο και τη ναυτιλία.

Αρέσει σε %d bloggers: