Ένδοξος μεγαλομάρτυρας, μυροβλήτης, ελευθερωτής και πολιούχος της Θεσσαλονίκης. Ο Άγιος Δημήτριος είναι ένας Αστέρας της χριστιανοσύνης που λάμπει στις ψυχές των πιστών στο διηνεκές και στέκει ως ακοίμητος φρουρός της Εκκλησίας απομακρύνοντας  κάθε επίβουλο.

Πλήθος παροίκων αλλά και εκπαιδευτικών της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής Καΐρου κατέκλισαν σήμερα Δευτέρα 25 Οκτωβρίου τον Ιερό Ναό Του στο Ζεϊτούν για να τιμήσουν την μνήμη του Αγίου. Μεταξύ άλλων ο διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλης Λάγιος και η Υποδιευθύντρια της Αμπετείου κ. Μαρία Λιάκου. Επίσης παραβρέθηκε  ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καίρου κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος και ο Πρόεδρος του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Ζουμπουλίδης Γεώργιος. Για την διευκόλυνση των πιστών η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου διέθεσε λεωφορείο.

Τον Πανηγυρικό Εσπερινό και την Αρτοκλασία ετέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Παύλος συμπροσευχόμενος μετά των Αρχιμανδριτών: Στεφάνου, Παϊσίου, Ιωακείμ, Μιχαήλ και Θεοδώρου, των πατέρων: Γεωργίου και Παύλου και του Διάκονου Παρθενίου. Έψαλε ο Γιάννης Κούντριας όπως επίσης και ομάδα αραβόφωνων ψαλτών.

Μετά το πέρας της Ακολουθίας του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος απευθύνθηκε στο ποίμνιο και φώτισε με τον λόγο του την προσωπικότητα και το έργο του Αγίου Δημητρίου, της λαμπρής αυτής μορφής της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Ο Ένδοξος μεγαλομάρτυρας αγάπησε με όλη του την ύπαρξη τον Χριστό. Αλλά όπως είπε ο Πανοσιολογιώτατος δεν κράτησε αυτή την μεγάλη αγάπη μόνο για τον εαυτό του αλλά προσπάθησε να την μεταλαμπαδεύσει και στους νέους ανθρώπους της Θεσσαλονίκης καλώντας τους κοντά του σε ένα πνευματικό καταφύγιο, που το ονόμασε «καταφυγή» διότι σε εκείνον τον χώρο έβρισκαν καταφυγή και θαλπωρή οι νέοι της Θεσσαλονίκης και ο Άγιος τους δίδασκε με υπομονή και αγάπη πως θα γίνουν καλοί και σωστοί Χριστιανοί και πως θα αφιερώσουν όλη την ύπαρξή τους στον Θεό. Και όταν έφτασε στο μαρτύριο δεν δείλιασε και ομολόγησε την πίστη του προς τον Θεό έστω και αν ήξερε ότι τον περίμεναν ανυπέρβλητα βάσανα.

Δείτε το video με τον λόγο του Αρχιμανδρίτη Στέφανου.

Ο Πανοσιολογιώτατος μετέφερε επίσης την πατρική αγάπη και τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχη μας κ. Θεοδώρου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολήτου Μέμφιδος κ. Νικοδήμου. Εξήρε επίσης και έδωσε τα θερμά συγχαρητήρια εκ μέρους όλων στον πατέρα Θεόδωρο, ο οποίος όπως είπε καταβάλει κάθε χρόνο ιδιαίτερες προσπάθειες και ο Ιερός Ναός λαμπρύνεται και καλλωπίζετε συνεχώς.

Στην συνέχεια στον προαύλιο χώρο του ναού ακολούθησε πλούσιο κέρασμα που ολοκλήρωσε με χαρά την πανηγυρική ατμόσφαιρα της ημέρας.  

Δείτε παρακάτω εικόνες από τον Πανηγυρικό Εσπερινό

Αρέσει σε %d bloggers: