Ο “Αιγυπτιώτης Άγιος”, ο Προστάτης των Φτωχών, ο Άν-θρωπος του Θεού, Ο Άγιος Νεκτάριος
07/11/2021
Ο δια Χριστόν σαλός π. Ιωάννης Αλειφέρης
10/11/2021
Show all

Πανηγυρικός Eσπερινός και Θεία Λειτουργία επί τη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στον τόπο που έζησε και χειροτονήθηκε Eπίσκοπος Πενταπόλεως στο Κάιρο.

Με ιδιαίτερη θρησκευτική κατάνυξη τελέστηκε την Δευτέρα 8 Νοεμβρίου παραμονή της εορτής του Αγίου Νεκταρίου Πανηγυρικός εσπερινός και αρτοκλασία στην μνήμη του Αγίου στον προαύλιο χώρο της Πατριαρχικής Επιτροπείας Καΐρου στην πολύβουη γειτονιά του Χαμζάουι.

 Ο ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένος αυτός χώρος με το κελί που έζησε ο Άγιος αλλά και τον Ιερό Ναό που χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως έφεραν  ενεργά στην συνείδηση και στην καρδιά όλων των πιστών που αθρόα προσήλθαν για να μετάσχουν στην μυσταγωγική ακολουθία, την παρουσία και την δράση του Αγίου Νεκταρίου στο Κάιρο. Ανάμικτα τα συναισθήματα για το κομμάτι της ζωής του που πέρασε σε αυτόν τον Ιερό χώρο στο Χαμζάουι, που αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε από όλη την Ελληνική παροικία για την χάρη και την καλοσύνη του και που έμελλε να γίνει ή άλλη όψη του δικού του Γολγοθά.

Και αυτόν τον ανηφορικό δρόμο της καρτερίας, της πίστης αλλά πάνω από όλα της εμπιστοσύνης στην Θεία Πρόνοια ο Άγιος Νεκτάριος, ο κατά κόσμον Αναστάσιος Κεφαλάς τον ακολούθησε  με συνέπεια μέχρι το τέλος της ζωής του δίχως να λιγοψυχήσει και να παραπονεθεί για τις όποιες αντιξοότητες  και κατέστη στις ψυχές όλων μας με το φωτεινό παράδειγμα της βιονομίας του, λαοφιλέστατος ιεράρχης, μέγας παιδαγωγός και Άγιος θαυματουργός.

Αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, λόγω της χθεσινής του πτήσης από την πατρίδα και της καθυστερημένης απογευματινής άφιξης του  στο Κάιρο, τον Εσπερινό ξεκίνησε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός.

Στην συνέχεια όμως και προς μεγάλη και χαρμόσυνη έκπληξη όλων των παριστάμενων, κληρικών και λαΐκών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αφιχθεί και έλαβε την θέση του στον Δεσποτικό θρόνο συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντάς με την ιερατική του βαρύτητα τον Πανηγυρικό Εσπερινό, την Αρτοκλασία και την λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου πλαισιωμένος μετά των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών κ.κ. Δαμασκηνού, Παύλου, Παϊσίου, Θεοδώρου, των πατέρων Γιούσεφ, Παύλου και Γεωργίου και του διακόνου Παρθενίου. Το ρόλο του Τελετάρχη κατείχε ο Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  Αρχιμανδρίτης Στέφανος.  Έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.Γιάννης Κούντριας, με ομάδα αραβόφωνων ψαλτών.

Δείτε εικόνες από τον Πανηγυρικό Εσπερινό

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο κ. Λεωνίδας Φοντριέ ενώ ο κ. Μιχάλης Κουκίδης εκπροσώπησε την Κυπριακή Αδελφότητα. Παρέστησαν επίσης μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Λάμπρος Μπενοβίας και η  Γραμματέας της Αδελφότητας κα Θεανώ Μπενοβία , η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καίρου κα Βάσω Γαζή, ο Διευθυντής της Αχιλοπουλείου Σχολής κ. Βασίλης Λάγιος όπως επίσης και εκπαιδευτικοί της σχολής και ο Διευθυντής του Ε.Π.Κ.Κ. κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος.

Ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης  Στέφανος απευθυνόμενος στους πιστούς  φώτισε με τον μελίρρυτο λόγο του, τον βίο του Αγίου Νεκτραρίου αναδεικνύοντας το φιλομόναχο πνεύμα του που ποθούσε όπως είπε να ζει καλογερικά, πνευματικά και απλά. Μας μετέφερε επίσης την ιδιαιτέρως διδακτική ρήση του ηγούμενου που έκανε τον Άγιο Νεκτάριο μοναχό, ο οποίος του είπε χαρακτηριστικά ότι διάλεξε καλό δρόμο, αλλά θα πρέπει να τον τελειώσει για να είναι μακάριος. Και με αυτό το μήνυμα ο π. Στέφανος ξεδίπλωσε το ανυπέρβλητο άγος του βίου του Αγίου Νεκταρίου δίνοντας όμως έμφαση στην καρτερικότητα την υπομονή και την πίστη του, στοιχεία που στο τέλος τον κατέστησαν μακάριο και Άγιο θαυματουργό.

Δείτε παρακάτω την λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νεκταρίου.

 Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος κλείνοντας της τελετή μοιράστηκε με τους παριστάμενους την  ζωηρή επιθυμία του να παραβρίσκεται σήμερα, παρά τις δυσκολίες, στον εσπερινό της χάρης του και να του ανάψει όπως είπε ένα κεράκι ευγνωμοσύνης στο πρόσωπό του.  Και προέτρεψε όλους μας να πάρουμε νοερώς την βοήθεια του Αγίου Νεκταρίου φεύγοντας από αυτό τον χώρο και να είμαστε περήφανοι όπως είπε που έχουμε έναν δικό μας Άγιο να μεσιτεύει στον Θεό για εμάς. 

Την πανηγυρική εορτή ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού με τους παριστάμενους να ανταλλάσουν ευχές, να καλωσορίζουν και να  εύχονται ταχεία ανάρρωση στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νικόδημο.

Δείτε τον λόγο του Σεβασιώτου Μητροπολήτου Μέμφιδος Νικοδήμου

Δεύτερος  εορταστικός σταθμός της μνήμης του θαυματουργού Αγίου η σημερινή ημέρα που ξεκίνησε με τον Όρθρο και την  Θεία Λειτουργία την οποία ετέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης  Μιχαήλ μετά του Αρχιμανδρίτου Παϊσίου και του Διακόνου Παρθενίου. Ο Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ.κ. Νικόδημος μετείχε συμπροσευχούμενος στην μυσταγωγική τελετή.

Μεταξύ των πιστών που προσήλθαν να τιμήσουν ευλαβικά  την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου ήταν και ομάδα προσκυνητών από την Ρουμανία.

Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε στην σημερινή Θεία Λειτουργία η  Γενική Γραμματέας της ΕΚΚ και Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καίρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.  Την Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Αλέξανδρος Καζαμίας. Παρέστη επίσης και η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών κα Βάσω Γαζή.

Αρέσει σε %d bloggers: