Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε  με επιτυχία η Έκτακτη και η Τακτική Γενική Συνέλευση της Χιακής Αδελφότητας Καΐρου «Ο Όμηρος» στο εντευκτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αποφοίτων της Αμπετείου Σχολής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούσαν ο Πρόεδρος κ. Λάμπρος Μπενοβίας ,η Γραμματέας κα. Θεανώ Μπενοβία και τα μέλη κα Ευαγγελία Χαλκιά και ο κ. Θεμιστοκλής Χαλκιάς.

Η Συνέλευση της Χιακής Αδελφότητας ξεκίνησε με μια ευχάριστη και τρυφερή χειρονομία από την κα Θεανώ Μπενοβία που μοίρασε στον καθένα μας από ένα σακουλάκι με μαστίχα από την Χίο, μεταφέροντας μας νοερώς στο όμορφο αυτό Ελληνικό νησί μας.

Ο Πρόεδρος κ. Λάμπρος Μπενοβίας προσκάλεσε στην συνέχεια όλους τους παριστάμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για να μνημονεύσουν όπως είπε τα μέλη του Σωματείου που εγκατέλειψαν τα εγκόσμια κατά τον τελευταίο χρόνο και ξεκίνησε τον λόγο του αναζητώντας το φιλοσοφικό νήμα της έννοιας της Φιλανθρωπίας αλλά και της αναγκαιότητας της στην ανθρώπινη κοινωνία. Έφερε κοντά μας ιδέες του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Γκαίτε τις οποίες πάντρεψε με μαεστρία με τους λόγους και τα έργα του Χριστού εδράζοντας τα στην πορεία αλλά και στο φιλανθρωπικό έργο της Χιακής Αδελφότητας στην υπεραιωνόβια ιστορία της.

Στην συνέχεια η κα Βίλλυ Πολίτη- Ζουέ πήρε τον λόγο και απήγγειλε κατά παράκληση του κ. Μπενοβία το πρόσφατό του ποίημα με τίτλο: «Ύμνος στον Αιγυπτιώτη Έλληνα»

Η γραμματέας κα Θεανώ Μπενοβία στην συνέχεια ενημέρωσε την Γενική Συνέλευση για τις νέες αλλαγές του Καταστατικού αλλά και για τον Ισολογισμό και τον Προϋπολογισμό. Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές που προτάθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο και υπερψηφίστηκαν ομόφωνα από τα μέλη αφορούσαν την τροποποίηση του άρθρου 1 για  την αλλαγή της διευθύνσεως της έδρας της Αδελφότητος σε 17 Σολειμάν Ελ Χάλαμπι, του άρθρου  9 που αναφέρεται στην περίπτωση διάλυσης της Αδελφότητας κατά την οποία η περιουσία του Σωματείου θα μεταφερθεί στην Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, των άρθρων 17 και 21 σχετικά με την τροποποίηση της ειδοποίησης των μελών του Σωματείου η οποία μπορεί να γίνεται πλέον και με ηλεκτρονικά μέσα.

Αλλαγή προτάθηκε επίσης στο άρθρο 25 αναφορικά με την τακτική Γενική Συνέλευση που θα πρέπει να είναι παρόντα το 10% των μελών του Σωματείου.

Πρόταση έγινε επίσης και  για την τροποποίηση του  άρθρου 26 σχετικά με την δυνατότητα πληρεξούσιου εκπροσώπησης ενός μέλους από ένα άλλο μέλος σε περίπτωση κολλήματος. Όπως και την τροποποίηση του άρθρου 28 σχετική με την εγκυρότητα της έκτακτης  Γενικής Συνέλευσης που οφείλουν να είναι πλέον το  50% +1 των παρόντων μελών.  Τέλος προτάθηκε αλλαγή του άρθρου 35 κατά την οποία θα δίνεται πλέον η δυνατότητα και ηλεκτρονικής ειδοποίησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για την πραγματοποίηση συνεδρίασης.

Προτάθηκε η αύξηση της συνδρομής σε 30 Λίρες  από το κ. Δημήτρη Σκουφαρίδη και την κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδη, πρόταση που όμως δεν έγινε δεκτή.

Η κα Μπενοβία αναφέρθηκε στις δράσεις του Σωματείου και την προσπάθεια να ανταποκρίνεται σε όλες τις εκδηλώσεις και απέναντι στου βοηθούμενους που όπως είπε λαμβάνουν και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα ολόκληρο το δώρο όπως επίσης και την τσάντα που παίρνουν με τρόφιμα. Εξέφρασε  την αγάπη αλλά και την εκτίμηση για όλους τους δωρητές , αλλά ιδιαιτέρως για την κα. Σοφιανού η οποία όπως είπε είναι η βασική και αδιάλειπτη χρηματοδότης της Αδελφότητας. Μοιράστηκε όμως και τις ανησυχίες της για την  δυσμενή οικονομική κατάσταση που έχει περιέλθει το Σωματείο λόγω και της γενικότερης μείωσης των εσόδων.

Ανάγνωσε τέλος τον ισολογισμό για το 2019 και του 2020 και τον Προϋπολογισμό του 2021 – 2022.

Τα παρόντα μέλη υπερψήφισαν όλες τις αλλαγές που προτάθηκαν από το Προεδρείο της Συνέλευση, όπως και τον αναγνωσθέντα Ισολογισμό και Προϋπολογισμό

Την Έκτακτη Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος , η εκπρόσωπος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρύσάνθη Σκουφαρίδου, η Γραμματέας του Ε.Ν.Ο.Κ κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ τα μέλη της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κα Άννα Γεωργαλλίδη και Μιχάλης Κουκίδης ,η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της «Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου», η Πρόεδρος της «Μαρίας της Αιγυπτίας» κα. Ευαγγελία Θηραίου και η Ταμίας κα Άννα Αυγερινού, ο Εκπρόσωπος του Σ.Α.Ε κ. Βασίλης Ζουές και ο κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας

Μετά το πέρας των εργασιών τον λόγο πήρε ο Πανοσιολογιότατος π. Στέφανος ο οποίος μετέφερε τις ευχές και την αγάπη  του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β και του Μητροπολήτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ.κ. Νικοδήμου για την Χιακή Αδελφότητα  και απευθυνόμενος στα μέλη της Συνέλευσης ευχήθηκε σε όλους να υπάρχει μια καλή συνεργασία και αγάπη εν όψη και των Χριστουγέννων. Έφερε επίσης στο φως μια λεπτομέρεια από την προσωπική του έρευνα στα αρχεία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας η οποία συνδέεται με την μακραίωνη ιστορία της Χιακής αδελφότητας αναφερόμενος στην ύπαρξη των πιστοποιητικών αγαμίας τα οποία εξέδιδε η Χιακή αδελφότητα για τους Χιώτες που επιθυμούσαν να παντρευτούν.  

Το λόγο στην συνέχεια πήρε η κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, η  οποία μετέφερε προς τα μέλη του Σωματείου τους χαιρετισμούς του Προέδρου της ΕΚΚ κου Χρήστου Καβαλή. Η κα Σκουφαρίδου εξήρε το έργο και την δράση του Σωματείου και υποσχέθηκε ότι δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που διάγει η Αδελφότητα θα εισηγηθεί την αύξηση της οικονομικής αρωγής από την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.

Τελευταία ομιλήτρια ήταν η κα Άννα Γεωργαλλίδου εκπροσωπώντας την Κυπριακή Αδελφότητα του Καΐρου, η οποία μετέφερε τις ευχές και την αγάπη του Προέδρου αλλά και όλου του Συμβουλίου και προσέφερε στον Πρόεδρο κ. Μπενοβία μια τιμητική διάκριση από μέρους της Αδελφότητας

Ακολούθησε πλούσιο κέρασμα  σε όλους του παριστάμενους.

Δείτε εικόνες από την Γενική Συνέλευση

Αρέσει σε %d bloggers: