Γράφει ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος

 Η θεατρική Ομάδα 7 και ο σκηνοθέτης Ευδόκιμος Τσολακίδης θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στο 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Καΐρου που θα παρουσιαστεί στις 14-19 Δεκεμβρίου 2021.

Η διοργάνωση ξεκίνησε από τον Αύγουστο με την υποβολή προτάσεων των καλλιτεχνικών ομάδων από την Αίγυπτο και από όλον τον κόσμο. Συνολικά υποβλήθηκαν 285 παραστάσεις, οι 118 από την Αίγυπτο και 167 από διεθνείς θιάσους. Η επιτροπή πρόκρισης με πρόεδρο την Ντίνα Αμίν, σκηνοθέτρια και αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεάτρου του Αμερικάνικου Πανεπιστημίου Καΐρου και μέλη της τους Αιγύπτιους καλλιτέχνες Latifa Fahmy, Ahmed Mokhtar και τον Αμερικανό σκηνογράφο John Howe επέλεξε τις 16 παραστάσεις που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του Φεστιβάλ, εκ των οποίων δύο από την Αίγυπτο και οι υπόλοιπες από διάφορες χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα η οποία θα εκπροσωπηθεί από την Ομάδα 7 που επιλέχθηκε  να παρουσιάσει την παράσταση «Αντιγόνη, μια Ύβρις» για το επίσημο διαγωνιστικό μέρος του, την Παρασκευή 17/12/2021 και το Σαββάτο 18/12/2021, στις 21:00,,  στο El Hanager Arts Center  που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της Όπερας Καϊρου, δίπλα στην εισοδο του παρκιγκ.

Παράλληλα έχει προσκληθεί από το Φεστιβάλ για να διδάξει σε θεατρικό εργαστήρι, ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης Ευδόκιμος Τσολακίδης, ιδρυτής και διευθυντής του Θεάτρου των Αλλαγών, όπου επίσης σκηνοθετεί παραστάσεις και διδάσκει ως σήμερα.

Οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο του θα εξασκηθούν με διαφορετικές τεχνικές που θα τους βοηθήσουν να εστιάσουν και να επικοινωνήσουν με τους άλλους αλλά και να κατανοήσουν βαθύτερα την έννοια της σκηνικής παρουσίας.

Το εργαστήρι αυτό θα διαρκέσει ένα τετράωρο και θα βασιστεί στον αυτοσχεδιασμό. Στο τέλος του σεμιναρίου θα παρουσιαστεί παράσταση με τίτλο “προχωρώντας μπροστά ενάντια στην πτώση”.

Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου Καΐρου

Ιδρύθηκε το 1988 και παρουσιαζόταν στο Κάιρο συνήθως κάθε Σεπτέμβριο. Ωστόσο διακόπηκε μετά την επανάσταση του 2011 λόγω των αλλεπάλληλων αλλαγών στην καλλιτεχνική σκηνή της Αιγύπτου τα επόμενα χρόνια. Μετά από μια πενταετία παύσης το Φεστιβάλ επέστρεψε το 2016  με την 23η έκδοση του χωρίς όμως το διαγωνιστικό χαρακτήρα του και περιορίζοντας τις διεθνείς συνεργασίες του. Αυτή η μεταβατική περίοδος κράτησε ως πέρσι. Στη φετινή του διοργάνωση επιχειρείται μια πλήρης επανεκκίνηση του υπό την προεδρία του Gamal Yakout και καλλιτεχνικούς διευθυντές του Mohamed Abdelrahman El Safei και Saeed Kabeel.

Ομάδα 7

Η παράσταση «Αντιγόνη, μια Ύβρις» είναι μια σύγχρονη multimedia ερευνητική προσέγγιση της Σοφόκλειας τραγωδίας υπό το πρίσμα της προάσπισης της δημοκρατίας. Βασικοί συντελεστές της παράστασης είναι:

Ιδέα- Σκηνοθεσία: Βίκυ Μαστρογιάννη.

Μετάφραση/Διασκευή: Βίκυ Μαστρογιάννη-Ομάδα7.

Δραματουργία/Επιμέλεια κειμένου: Ευδοκία Δεληπέτρου.

Σχεδιασμός φωτισμού/Φωτογραφία/Video: Γιώργος Ζαφειρίου.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Ανδράκης/Μάιρα Ξύδη.

Μετάφραση στ’ αγγλικά: Γιώργος Ανδράκης.

Σκηνικά/Κοστούμια: Δάφνη Αηδόνη.

Πρωτότυπη Μουσική: Μάριος Τσάγκαρης.

Ηθοποιοί: Έλσα Λουμπαρδιά, Ελένη Μπαμπασάκη, Ευαγγελή Φίλη.

Η «ΑΝΤΙΓΟΝΗ, μία Ύβρις» είναι ένα ταξίδι που ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Πώς θα δρούσαν οι ήρωες της «Αντιγόνης» αν έρχονταν στο σήμερα και έβλεπαν ειδήσεις; Τι θα μας έλεγαν και τι θα θέλαμε εμείς να μάθουμε από αυτούς; Εξουσία, αντίσταση, ύβρις. Τότε, Τώρα και Μετά.

Στο  κέντρο μίας σκηνικής εγκατάστασης με έντονη την παρουσία οπτικοακουστικών μέσων, τρεις γυναίκες ερμηνεύτριες μοιράζονται όλους τους ρόλους, παρεμβάλουν τις προσωπικές τους απόψεις και εμπειρίες και επεμβαίνουν στη σκηνική δράση. Σ’ αυτόν τον κλειστό κύκλο ενός σάπιου οικονομικού κέντρου εξουσίας τα δεκαπέντε πρόσωπα του χορού μπορούν να φτάσουν μόνο διαμεσολαβημένα, μέσα από μια οθόνη, για να διαπραγματευτούν, να διεκδικήσουν ή να αρνηθούν τη δική τους ατομική ευθύνη.

Με όχημα τη σοφόκλεια τραγωδία, τις σκέψεις του Κορνήλιου Καστοριάδη και υλικά του θεάτρου της επινόησης, η Ομάδα7, ξαναδιαβάζει ένα κλασσικό έργο.  Συνδιαλέγεται με την διαχρονική τραγικότητα αυτού του «δεινότερου» απ’ όλα τα πλάσματα, του Ανθρώπου και  θέτει ερωτήματα: Είναι ηθικό χρέος του ανθρώπου να αντιστέκεται στην Ύβρη της  εξουσίας; Η αντίσταση μπορεί να γίνει ύβρις; Μπορούμε να αντισταθούμε σ’ αυτό; Είμαστε σε θέση να ακούσουμε πραγματικά την διαφορετική γνώμη, τον διαφορετικό άνθρωπο; Τι υπάρχει πριν τις αμετάκλητες αποφάσεις; Έχουμε δίκιο μόνο εμείς;

Ευδόκιμος Τσολακίδης, ηθοποιός-σκηνοθέτης, καθηγητής

Οι βασικές πληροφορίες ενός πολύ πλούσιου βιογραφικού αναφέρουν πως γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ρώμης. Σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα από τη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος καθώς και υποκριτική και σκηνοθεσία στο HB Studio στη Νέα Υόρκη με υποτροφία του αμερικανικού κράτους (Fulbright Foundation). Στο διάστημα αυτό παρακολούθησε μαθήματα στο Actors Studio. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού της σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του ΕΑΠ και του μεταπτυχιακού προγράμματος των θεατρικών σπουδών (κατεύθυνση Υποκριτική-Σκηνοθεσία) της σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΑΠΚ. Είναι ο πρώτος δάσκαλος υποκριτικής, σκηνοθεσίας και αυτοσχεδιασμού που δίνει μαθήματα μέσω Skype (Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επικοινωνήσει στο [email protected])

Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με κορυφαίους σκηνοθέτες: Ανδρέα Βουτσινά, Ρόμπερτ Στούρουα, Γιάννη Χουβαρδά, Παύλο Παγανόπουλο, Γιώργο Κιμούλη, Σπύρο Ευαγγελάτο, Σταμάτη Φασουλή, Διαγόρα Χρονόπουλο, Θωμά Μοσχόπουλο κ.α. και συμμετείχε σε πολλούς θιάσους, μεταξύ των οποίων το ΚΘΒΕ, το Εθνικό Θέατρο, το Αμφιθέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου, τα ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και Κομοτηνής, τους θιάσους Καρέζης-Καζάκου, Αλίκης Βουγιουκλάκη, Γιώργου Κιμούλη, Ξένιας Καλογεροπούλου κ.α. Πήρε μέρος σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκηνοθέτησε παραστάσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 1998 ίδρυσε το ”Θέατρο των Αλλαγών” (http://www.toc.gr) όπου έχει την διεύθυνση λειτουργίας, σκηνοθετεί παραστάσεις και διδάσκει μέχρι και σήμερα. Έχει διδάξει συστηματικά σε πολλές θεατρικές σχολές και πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο. Ήταν πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου στο Αγαδίρ (Μαρόκο 2007) και του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου στην Αλεξάνδρεια (Αίγυπτος 2019). Από το 2005 διοργανώνει κάθε χρόνο το ”In.F.o.Ma.T.” (International Festival of Making Theater) μια διεθνή συνάντηση δημιουργών του θεάτρου που πραγματοποιούν θεατρικά εργαστήρια με συμμετοχές από διάφορα μέρη του κόσμου.

Έχουν εκδοθεί τέσσερα βιβλία του: «Η Υποκριτική άνευ Διδασκάλου» εκδόσεις ΚΟΑΝ, τα θεατρικά έργα «Αθήνα – Μόσχα»’ και «Τίποτα» εκδόσεις ΔΩΔΩΝΗ, το «Ο Αυτοσχεδιασμός στο Θέατρο» εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ και το «Υποκριτική: Από την θεωρία στην πράξη» εκδόσεις ΙΩΝ. Τα θεατρικά του έργα έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες και παίζονται σε θεατρικά τμήματα πανεπιστημίων. Διετέλεσε μέλος του ΔΣ του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ. από το 2010 μέχρι το 2014 και είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.). Γνωρίζει Αγγλικά, Ιταλικά και Γαλλικά.

Αρέσει σε %d bloggers: