Από το Ελληνικό Νοσοκομείο του Καΐρου ξεκίνησε το λατρευτικό πρόγραμμα της Μεγάλης Τετάρτης με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου Νικόδημο να τελεί μετά του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Ιωακείμ την ακολουθία του Ιερού Ευχελαίου και τον Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας κ. Αλέξανδρο Ρηγάκη να ψέλνει τους ύμνους με την αρωγή του κ. Λάμπρου Μπενοβία.

Το μικρό αυτό εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα στέκει για πάνω από έναν αιώνα ως ένας φωτεινός οδοδείκτης της Παροικίας μας στην καρδιά του Ελληνικού Νοσοκομείου, προστρέχοντας με την χάρη του όλους τους ασθενείς και τους οδοιπορούντες  μαλακώνοντας το πόνο της ψυχής και του σώματος.

Την χάρη του Αγίου Πνεύματος, την μεγαλόθυμη και υπερβατική αυτή ευλογία βίωσαν και έλαβαν οι πιστοί που προσέτρεξαν με ευλάβεια και κατάνυξη  στον Άγιο Παντελεήμονα τον Ιαματικό.

Η ιερότητα του μυστηρίου αυτού που τελείται την Μεγάλη Τετάρτη έρχεται να ενισχύσει και όχι να υποκαταστήσει το μυστήριο της εξομολογήσεως και της μετανοίας. Με την χρίση του αγίου ελαίου ο πιστός, που αφήνεται με όλο του το θεληματικό στην μεθυστική ευλογία και στην δίνη του Αγίου Πνεύματος, καθιστά τον εαυτό του ως εκούσια γέφυρα ένωσης με την Θεία Χάρη, λαμβάνοντας βαθιά μέσα στην καρδιά του το σημάδι, αλλά και την αδιάψευστη επιβεβαίωση αυτής της ένωσης μέσα από το βίωμα της συγχωρητικής ευχής.

«Δεν νοείται Πάσχα χωρίς να συμμετέχουμε στο μυστήριου του Ιερού Ευχελαίου και χωρίς να συμμετέχουμε στο Δείπνο της Ευχαριστίας που είναι η κοινωνία του σώματος και του αίματος του Χριστού μας. Για αυτό λοιπόν ας προετοιμάσουμε τις ψυχές μας κατάλληλα ώστε τις ημέρες αυτές να προσέλθουμε στον Χριστό μας όσο πιο καθαροί και όσο πιο αγνοί και σωματικώς γίνεται. Γιατί μόνο με την καθαρότητα της ψυχής μας και την αγνότητά μας θα μπορέσουμε να αισθανθούμε αυτήν την μεγάλη εορτή του Πάσχα» Με αυτά τα λόγια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος ευχήθηκε σε όλους μας καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα και ο Θεός, όπως είπε να μας οδηγεί πάντοτε στην σωτηρία και να μας χαρίζει την υγεία του σώματος και του πνεύματος.

Στην Ακολουθία του Ευχελαίου στον Άγιο Παντελεήμονα παρέστησαν μεταξύ άλλων η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ συνοδευόμενη από τον σύζυγό της και Κοινοτικό Επίτροπο της ΕΚΑ  κ. Βασίλη Ζουέ, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου και Άρχοντας του Πατριαρχείου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου «Η Μαρία η Αιγυπτία» κα  Ευαγγελία Θηραίου, ο Πρόεδρος της Χιακής Αδελφότητας κ. Λάμπρος Μπενοβίας, ο Διευθυντής του Νοσοκομείου κ. Σαμουήλ Λουής, η Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου.

Στην συνέχεια η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου και η κυρία Μάχα ελ Ουακιλ υποδέχτηκαν όλους στον φιλόξενο χώρο του Γηροκομείου όπου οι κυρίες Ευαγγελία Θηραίου και Χαριστούλα Συναδινού Χώσαρη της «Μαρίας της Αιγυπτίας» μας προσέφεραν όπως συνηθίζουν κάθε χρόνο τα πρώτα κόκκινα μας αυγά και τα Πασχαλινά τσουρέκια.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας βιώσαμε για ακόμα μια φορά την συγχωρητική δύναμη του Αγίου Ευχελαίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης  το οποίο τέλεσε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ μετά του Πρωτοψάλτη κ. Αλέξανδρου Ρηγάκη.

Στην συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Νιπτήρος, η οποία αποτελεί μια σημαντική οδοιπορία, που μας ενώνει με το Πάθος του Κυρίου, μέσα στα δρώμενα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας.

Μέσα από την Ευαγγελική Περικοπή νιώσαμε την προετοιμασία του Μυστικού Δείπνου με τον Ιησού Χριστό να μας παραδίδει το Μυστήριο των Μυστηρίων μέσα από το σώμα και το αίμα Του. Βιώσαμε την ταπεινότητα του Ιερού Νιπτήρα, του πλυσίματος δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Χριστό, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσίατου Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Οι Πρόσκοποι του Καΐρου βρίσκονταν παρατεταγμένοι στον κεντρικό διάδρομο του περικαλλούς Ιερού Ναού της Ελληνικής Κοινότητας προσφέροντας  μεγαλοπρέπεια αλλά και χάρη στην όλη τελετουργία.

Τους παρακολουθήσαμε μετά τις Ακολουθίες να προσφέρουν τις καλαίσθητες λαμπάδες τους και να πραγματοποιούν στον φυσικό τους τις τελευταίες διαβουλεύσεις και πρόβες για την Μεγάλη Παρασκευή και την περιφορά του Επιταφίου.

Στην Ακολουθία του Νιπτήρος παρέστησαν μεταξύ άλλων η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, ο Αρχηγός των Προσκόπων κ. Χρήστος Αντωνίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Αρέσει σε %d bloggers: