Είναι μία από τις παλαιότερες εορτές της εκκλησίας μας, τα Άγια Θεοφάνεια. Μια εορτή η οποία ξεκίνησε να εορτάζεται το 2ο αιώνα μ.Χ. και φέρει ανά τους αιώνες υποσυνείδητα στην ψυχή  κάθε Χριστιανού μια ενεργή ανάμνηση  από την ημέρα εκείνη. 

Την ημέρα της Βάπτισης  του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή και την φανέρωση της Αγίας Τριάδας

Και δια μέσω του ύδατος καλούμαστε κάθε χρόνο την ημέρα των Αγίων  Θεοφανείων να  αναστοχαστούμε, να βουτήξουμε μέσα στην ψυχή μας και να επιλέξουμε το Φως.

Ο Πατριαρχικός Ιερός Ναός της Παναγίας στην Ηλιούπολη του Καΐρου, διακοσμημένος με καλαίσθητα άνθη απ΄΄ο άκρη σε άκρη, ήταν σήμερα ημέρα των Φώτων κατάμεστος από κόσμο, ο οποίος ήρθε να αγιαστεί και να λυτρωθεί μέσα από το καθηλωτικό τελετουργικό της Εκκλησίας.

Ο Σεβάσμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επίτροπος Καΐρου κ.κ. Νικόδημος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας και του Μεγάλου Αγιασμού των Θεοφανείων πλαισιωμένος από πλήθος ιερωμένων.

Το πλήθος των πιστών περίμενε υπομονετικά την λυτρωτική στιγμή του Μεγάλου Αγιασμού η οποία έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας με τα  κατάλευκα περιστέρια  να ελευθερώνονται ως σύμβολο της Αγίας Τριάδας κατά την βάπτιση του Χριστού.

Κατά το πέρας της εορταστικής τελετής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικόδημος αναφέρθηκε στην ουσία της εορταστικής τελετής λέγοντας ότι : «Με την Βάφτιση του Χριστού φωτίστηκε όλη η οικουμένη»

Και απευθυνόμενος σε όλους μας τόνισε ότι σήμερα ο άνθρωπος απαρνείται το σκοτάδι και εισέρχεται στο Φως απαρνείται την αμαρτία και εισέρχεται στην χάρη και στο έλεος του Θεού. Και όπως το ποτάμι ο Ιορδάνης με την βάπτιση του Χρηστού αγιάστηκε έτσι πρέπει να αγιαστεί και η δική μας ζωή.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο αγαπητός  πάροικος κ. Δημήτρης Γαράουι φανερά καταβεβλημένος από την περιπέτεια της υγείας του και υποβασταζόμενος από την σύζυγό του υπέμεινε τον προσωπικό του Γολγοθά για να πάρει την ευλογία και τον Αγιασμό από τα χέρια του Σεβασμιώτατου.

Στην Θεία λειτουργία έψαλαν μεταξύ άλλων  οι Αραβόφωνοι ψάλτες κ. Τόνι Ατάλα και Ηλίας Σεμάαν.

Μετά το πέρας της τελετής ακολούθησε κέρασμα, το οποίο ήταν υπό την φροντίδα του Επιτρ΄όπου της Εκκλησίας της Παναγίας κ. Ζαχαρία Φούμελη, όπως επίσης και η συνολική άψογη εικόνα του Ιερού Ναού.

Δείτε τον Μεγάλο Αγιασμό προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Νικόδημου

Δείτε τον Λόγο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Νικόδημου

Δείτε εικόνες από την ημέρα των Αγίων Θεοφανείων στην εκκλησία της Παναγίας στην Ηλιούπολη

Στον Κοινοτικό Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης εορτάστηκαν  επίσης με κάθε μεγαλοπρέπεια τα Άγια Θεοφάνεια  

Την Θεία Λειτουργία αλλά και τον Μέγα Αγιασμό ετέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Στέφανος μετά του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ ενώ συμπροσευχούμενος μετείχε και ο Αρχιεπίσκοπος Σιναίου κ. Δαμιανός. Έψαλε ο Κοινοτικός Πρωτοψάλτης κ. Γιάννης Κούντριας.

Την τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων η Γενική Πρόξενος κα. Μαρία Ζήση, ο κ. Γεώργιος Οικονόμου Γραμματέας Πρεσβείας Β, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, και τα μέλη της Αδελφότητας, ο κ Γιώργος Ζουμπουλίδης Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, η Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καίρου κα Βάσω Γαζή, η Οικονομική Διευθύντρια του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα Κωνσταντίνα Γεδεών.

Επόμενος σταθμός συνάντησης της Ελληνικής Παροικίας από όλες τις Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες για την ημέρα των Θεοφανίων ήταν ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Καΐρου όπου έγινε και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού, στον ποταμό Νείλο, αλλά και η κοπή της Βασιλόπιττας του ιστορικού αυτού Ελληνικού Σωματείου. Την άψογη διοργάνωση επέβλεπαν ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Ραφίκ Ραφάτ , όπως και ο Ταμίας του Ομίλου κ. Χρήστος Αντωνίου. Παρών μεταξύ πολλών άλλων και ο πρώην Πρόεδρος του Ομίλου κ. Γιώργος Χαγιάτ με την οικογένειά του.

Η μικρή Κωνσταντίνα Γιόσρι δέχτηκε τις ευχές και την αγάπη όλων καθώς ήταν η τυχερή της φετινής Βασιλόπιτας του Ε.Ν.Ο.Κ . Της ευχόμαστε από καρδιάς υγεία και φώτιση.

Δείτε την τελετή ρίψης του Τιμίου Σταυρού απο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μέμφιδος κ.κ. Νικόδημο.

Δείτε εικόνες από την κοπή της Βασιλόπιτας του Ε.Ν.Ο.Κ. αλλά και από όλη την εορταστική ημέρα στον Ναυτικό Όμιλο Καΐρου

Αρέσει σε %d bloggers: