Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 16 Ιανουαρίου η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στον προαύλιο χώρο των Ελληνικών Σχολείων στην Ηλιούπολη η οποία και επικύρωσε την ιστορική συνχώνευση των Ελληνικών Κοινοτήτων του Καΐρου και του Πόρτ Σαΐντ. Προεδρεύων της συνέλευσης ήταν ο Αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ. κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν λόγω κωλύματος για λόγους υγείας του Προέδρου της Κοινότητας κ. Χρήστου Καβαλή. Τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου της συνέλευσης ήταν η Γενική Γραμματέας κα. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Ταμίας κ. Αντώνης Ιορδανίδης, η Επόπτρια γραφείων κα Βίλλυ Πολίτη- Ζουέ και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς.

Στην είσοδο του χώρου της συνέλευσης οι υπάλληλοι της Κοινότητας υπό την επίβλεψη της Διευθύντριας κας Ιωάννας Καρδάση διασφάλιζαν την εύρυθμη λειτουργία της διαδικασίας της συνέλευσης. Αθρόα ήταν η προσέλευση των τακτικών μελών. 

Η συνέλευση ξεκίνησε στις έξι το απόγευμα αποτίοντας αρχικά από όλους τους παριστάμενους φόρο τιμής στους πάροικους που απεβίωσαν κατά το προσεχές διάστημα.

Όλα τα θέματα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης υπερψηφίστηκαν κατά απόλυτη πλειοψηφία από τα τακτικά μέλη. Πρώτο και κύριο θέμα συνέλευσης ήταν η συγχώνευση της Κοινότητας του Πόρτ – Σαΐντ με την Κοινότητα του Καΐρου. Ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας Καΐρου και προεδρέυων της συνέλευσης ενημέρωσε τα μέλη για το ιστορικό της συγχώνευσης επαινώντας την Πρόεδρο της Κοινότητας του Πόρτ – Σαΐντ κα Σούλα Θεοχάρη για αυτή την γενναία απόφαση αλλά και τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστο Καβαλή για την άψογη συνεργασία στο θέμα αυτό και φυσικά και τον  Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαο Γαριλίδη για την ουσιαστική αρωγή και στήριξη του εγχειρήματος.

Στην συνέχεια ο κ. Γκρουνστέιν αναφέρθηκε διεξοδικά  στην δέσμευση της Κοινότητας Καΐρου προς τα μέλη της Κοινότητας του Πόρτ – Σαΐντ ότι: Θα εγγραφούν  μέλη της Ε.Κ.Κ. όλα τα μέλη της ΕΚΠΣ και τα παιδιά τους τακτικά ή αρωγά όσα δεν πληρούν τους όρους μας.

Επίσης ότι θα προσφέρουμε είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκρουνστέιν όλες τις υπηρεσίες που σήμερα παρέχει η ΕΚΠΣ στα μέλη της ανεξαιρέτως αν θα είναι τακτικά ή αρωγά στην ΕΚΚ στον χώρο της κατοικίας τους και θα χαίρουν επίσης όλων των προνομίων των μελών της Ε.Κ.Κ.

Ο κ. Γκρουνστέιν τόνισε ότι θα δημιουργηθεί ειδική εφορεία για τα θέματα της ΕΚΠΣ με συμμετοχή στα μέλη της ατόμων της ΕΚΠΣ και ότι θα δρομολογηθεί η διενέργεια μαθημάτων Ελληνικής γλώσσας στα μέλη της ΕΚΠΣ για όσους ενδιαφέρονται αλλά και για τις επόμενες γενιές.

Στο σημείο αυτό παρενέβη  ο κ. Δημήτρης Σκουφαρίδης και διευκρίνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας εσωτερικός κανονισμός της νέας Εφορείας ο οποίος θα ενταχθεί στον εσωτερικό κανονισμό της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου με τον κ. Γκρουνστέιν να συμφωνεί και να τονίζει ότι αυτή είναι η ορθή διαδικασία.

Επόμενο θέμα της συνέλευσης  ήταν η ανανέωση της εξουσιοδότησης «επ’ αορίστου» που έλαβε η Δ.Ε. στην ΕΓΣ στις 6/4/2008 και 12/12/2010 και 3/5/2015, για την εκποίηση με πλειστηριασμό του οικοπέδου και του διώροφου αγροτόσπιτου στην περιοχή Σούνα στο Ασουάν συνολικής εκτάσεως 521 τ.μ. για τα οποία η Ε.Κ.Κ. κατέχει τίτλους ιδιοκτησίας.

Ο Αντιπρόεδρος κ. Γκρουνστέιν ανέφερε ότι πρόκειται για μια διώροφη αγροτική κατοικία, μέσα σε οικόπεδο που βρίσκεται στην οδό Οσμάν Καλίμπ και πάροδο Μοχάμαντ Γιούσεφ όπισθεν της Μουντιρίας (ασφάλειας Ασσουάν) στην περιοχή Σούνα.

Είναι όπως είπε κατοικία, νοικιασμένη με παλαιά συμβόλαια σε δύο αδέλφια τους Ράμζι Γκαμπριέλ με συμβόλαιο μίσθωσης από 1/10/1959 και μηνιαίο ενοίκιο 9 Λ.Αιγ. και Άζμι Γκαμπριέλ με συμβόλαιο μίσθωσης από 1/1/1965 και μηνιαίο ενοίκιο 7 Λ.Αιγ.  (που απεβίωσαν και έμεναν οι κληρονόμοι τους). Αναφερόμενος στο ιστορικό του ακινήτου τόνισε ότι μετά την απόκτηση του η Ε.Κ.Κ. δεν έλαβε καθόλου ενοίκια. Αναφέρθηκε επίσης στις δικαστικές διαμάχες της Κοινότητας με τους ιδιοκτήτες και ευχαρίστησε την υπεύθυνη του νομικού τμήματος κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ για την πολύτιμη αρωγή της στο θέμα αυτό και τους δικηγόρους της Κοινότητας κ.κ. Μοχάμαντ Χάσαν και Έζατ Σάμυ.

 Επόμενο θέμα ήταν η ανανέωση της εξουσιοδότησης «επ αορίστου» που έλαβε η Δ.Ε. στην ΕΓΣ στις 3/5/2009 και 11/11/2012 και 21/4/2013 και 3/5/2015, για την εκποίηση του ενοικιασμένου ακίνητου αρ. 6-8 Μίνιετ Μάταρ – Ματαρία (οικία 100τμ και 23 καταστήματα, συνολικού εμβαδού 1188τμ περίπου).

Όπως τόνισε ο κ. Γκρουνστέιν πρόκειται για ένα παλαιό ισόγειο κτίσμα εκτάσεως 100 τ.μ. περίπου, το οποίο είναι χτισμένο σε οικόπεδο εκτάσεως 325 τ.μ. και είναι νοικιασμένο στον κ. Μοχάμαντ Αμπού Τάλεμπ με παλαιό συμβόλαιο και ενοίκιο  1,20 Λ. Αιγ. το μήνα. Δίπλα ακριβώς υπάρχουν 23 ισόγεια καταστήματα 963 τμ νοικιασμένα με παλαιά συμβόλαια για το οποία ανέφερε, ότι η Κοινότητα λαμβάνει συνολικά από όλα τα κτίσματα ενοίκιο 2.390 Λ.Αιγ. μηνιαίως. Ο κ. Γκρουνστείν ανέφερε ότι το ακίνητο είναι σε λαϊκή περιοχή και οποιαδήποτε σκέψη για να το εκμεταλλευτούμε είναι πολύ δύσκολη αν και το προσπαθήσαμε αρκετές φορές.

Επόμενο θέμα της Συνέλευσης ήταν η ανανέωση της εξουσιοδότησης «επ αορίστου» που  είχε η ΔΕ από την ΕΓΣ της 1/4/1990 για την παραχώρηση του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Σουέζ σε άλλο Χριστιανικό δόγμα και πώληση του οικοπέδου γύρω από τον Ναό.

Ο κ. Γκρουνστέιν αναφερόμενος σε αυτό το θέμα ενημέρωσε τα μέλη ότι η όποια κίνηση παραχώρησης θα γίνει με την έγκριση και την σύμφωνη γνώμη της ΑΘΜ του Πατριάρχου μας και των ειδικών διατάξεων του καταστατικού.

Αναφέρθηκε επίσης και στις άοκνες προσπάθειας της Γ. Γραμματέως και Προϊσταμένης Ναών κ. Χρυσάνθης Σκουφαρίδου την οποία και ευχαρίστησε δημοσίως  για την δυναμική συμβολή της στην καθαριότητα του χώρου αλλά και στην δημιουργία της απαραίτητης περίφραξης.

Τελευταίο θέμα της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης ήταν πώληση σχολικού λεωφορείου Mercedes 28 θέσεων έτους 2003.

Ο κ. Γκρουνστέιν ανέλυσε τους λόγους της ανάγκης πώλησης του οχήματος και τόνισε ότι η Διαχειριστική Επιτροπή θα προβεί σε πλειστηριασμό με κλειστούς φακέλους με ποσό εκκίνησης τον μέσο όρο  των εκτιμήσεων που θα λάβει και αν κρίνει πως υπάρχει ενδιαφέρον θα προβεί σε πλειοδοσία. Να σημειωθεί ότι αυτή η πρακτική θα εφαρμοστεί και στις υπόλοιπες εκποιήσεις.

Κατά την διάρκεια της Συνέλευση παρενέβησαν επίσης ο κ. Ζουμπουλίδης και η κα Νάκου  

Μετά την υπερψήφιση όλων των θεμάτων τον λόγο πήρε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός ο οποίος ευχήθηκε καλή χρονιά σε όλους με υγεία μεταφέροντας την αγάπη και τις ευλογίες του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β όπως και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου. Συνεχάρη τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου που είναι μια κοινότητα όπως είπε ενωμένη με αγάπη ο ένας για τον άλλον. Αναφέρθηκε επίσης και στην χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Πηλουσίου κ. Νάρκισσου και προέτρεψε όλους να στηρίξουν το έργο του.

Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλίδης ο οποίος αναφερόμενος στην συγχώνευση των δύο κοινοτήτων συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστο Καβαλή την Πρόεδρο της Κοινότητας Πορτ – Σαΐντ κα. Σούλα Θεοχάρη όπως και την Γενική Πρόξενο για την συνεργασία σε αυτό το θέμα. Ευχαρίστησε επίσης για την συμβολή της την  κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ όπως επίσης και τον σύζυγό της κ. Βασίλη Ζουέ και τον δικηγόρο της κοινότητας κ. Έζατ Σάμι. Ευχήθηκε επίσης σε όλους καλή χρονιά και σύντομα να απαλλαγούμε από τον κορονοϊό που έχει εκτροχιάσει το πρόγραμμα όλων μας

Τέλος τον λόγο πήρε η κα Θεοχάρη η οποία τόνισε ότι όλοι στο Πορτ – Σαΐντ χαρήκαμε με την συγχώνευση αυτή και κάλεσε όλους στην τελευταία εκδήλωση της Κοινότητας με την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη. Απευθυνόμενος ο κ. Γκρουνστέιν στην κα Θεοχάρη της τόνισε ότι η ιστορική αυτή απόφαση είναι πολύ τολμηρή  και μεγάλης σημασίας και την διαβεβαίωσε ότι  δεν θα αλλάξει τίποτα στα προνόμια που είχαν τα μέλη της κοινότητας του Πορτ –Σαΐντ.

Και στο σημείο αυτό μετά και τον λόγο της κας Θεοχάρη ο Προεδρεύων της Συνέλευσης κ. Γκρουστέιν έκλεισε τις εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Την Συνέλευση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ πολλών άλλων ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Νικόλαος Γαριλίδης η Γενική Πρόξενος κα Μαρία Ζήση, ο μεγάλος ευεργέτης της Κοινότητας κ. Έρικ Αδάμ, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας του Πορτ- Σαΐντ κα Σούλα Θεοχάρη, ο Ταμίας του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Άγγελος Αθανασούλης, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, η Ταμίας του Φιλανθρωπικού Σωματείου Ελληνίδων Κυριών Ηλιουπόλεως «Μαρία η Αιγυπτία» κα Άννα Αυγερινού, ο Αντιπρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Ραφίκ Ράαφατ, η κα Βάσω Γαζή Αντιπρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου, ο κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, ο κ. Ζαχαρίας Φούμελης Πρόεδρος της Ελληνικής Στέγης Ηλιουπόλεως, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Αρχηγός Συστήματος ΠροσκόπωνΚαΐρου κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, η κα Αγγέλα Χαραλαμποπούλου Διευθύντρια του Ελληνικού Γηροκομείου Καΐρου, ο Δρ. Σαμουήλ Λούις Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου, ο ορκωτός λογιστής της Ε.Κ.Κ. κ. Αμγκάντ Σαμίρ.

Δείτε εικόνες από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση

Δείτε τις εργασίες της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης

Δείτε τους χαιρετισμούς των επισήμων μετά το πέρας των εργασιών της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης Καΐρου

Αρέσει σε %d bloggers: