Το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου σε μια λαμπερή εκδήλωση γεμάτη χαρά και αγάπη η Κυπριακή Αδελφότητα Καΐρου έκοψε την Αγιοβασιλόπιτα της για το καλό της νέας χρονιάς με την ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου, στην οικία  του Κύπριου Πρέσβη κ. Όμηρου Μαυρομάτη, η οποία βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία στο Ζαμάλεκ με θέα τον Νείλο.

«Σας ευχαριστώ που μας τιμήσατε σήμερα στην Πρεσβευτική κατοικία. Είναι τιμή μου πού έχουμε σήμερα μαζί μας, τον Πρέσβη της Ελλάδας, τον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Σεβασμιώτατο, όπως επίσης και την Γενική Πρόξενο της Ελλάδας»

 Με αυτά τα λόγια ο Κύπριος Πρέσβης κ. Μαυρομάτης καλωσόρισε γεμάτος χαρά τους επισήμους προσκεκλημένους που τον πλαισίωναν στην  κοπή της πίτας της Κυπριακής Αδελφότητας, αλλά και όλους τους παριστάμενους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Και συνέχισε τον λόγο του ευχόμενος σε όλους μια καλή χρονιά με υγεία και αγάπη. Νομίζω, τόνισε ο κ. Μαυρομάτης  «η σημερινή ημέρα ακριβώς αυτό αποδεικνύει, ότι ο Ελληνισμός του Καΐρου, ο Ελληνισμός της Αιγύπτου είναι μαζί και γιορτάζουν αυτή την μεγάλη μέρα που είναι η κοπή της Βασιλόπιττας της Κυπριακής Αδελφότητας»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Νικόδημος πήρε τον λόγο στην συνέχεια λέγοντας «ότι είναι μεγάλη χαρά και τιμή που είμαστε όλοι μαζί στην κοπή πίττας της Κυπριακής Αδελφότητας. Εμείς οι λίγοι στον αριθμό αλλά πολλοί σε καρδιά και σε σθένος. Εμμένουμε και επιμένουμε. Και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιδήποτε πρόκληση από όπου και αν προέρχεται . Εύχομαι κάθε καλό στην Αδελφότητά μας και κάθε καλό στην Κύπρο μας».

Τέλος πήρε τον λόγο ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Αλέξανδρος Καζαμίας. Ευχαρίστησε όλους για την τιμή που κάνανε στην Κυπριακή Αδελφότητα να παραστούν στην σημερινή εκδήλωση, ιδιαίτερα δε ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρέσβη κ. Γαριλίδη που ενώ βρισκόταν σε εκδήλωση της 53ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου κατάφερε όπως είπε  να παραστεί και  στην κοπή της πίτας. Ευχαρίστησε επίσης την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, τους εκπροσώπους από όλα τα Ελληνικά σωματεία, και τα μέλη της Κυπριακής Αδελφότητας που μέχρι σήμερα όπως είπε έχουν προσφέρει μεγάλο έργο. Ευχαρίστησε επίσης τον Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Christian Berger, την Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης κα Μπέτα Σωτηρία, και τέλος τον Κύπριο Πρέσβη κ. Όμηρο Μαυρομάτη για την φιλοξενία της εκδήλωσης στην Πρεσβευτική κατοικία, πράγμα που όπως τόνισε μετ’ επιτάσεως συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία.

Δείτε τους λόγους των επισήμων και την κοπή της Αγιοβασιλόπιτας

Τον πρώτο λαχνό για το φλουρί τον τράβηξε ο Έλληνας Πρέσβης και τυχερός ήταν ο κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, υπάλληλος της Ελληνικής Πρεσβείας. Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος κα Μαρία Ζήση τράβηξε τον δεύτερο λαχνό και τυχερή ήταν η κα Μανάλ Γεωργαλλίδου.

Παρατηρήσαμε τους πίνακες, σημαντικών ζωγράφων που κοσμούσαν τους τοίχους  της Πρεσβευτικής κατοικίας, αποκαλύπτοντας την «φιλότεχνη και καλαίσθητη ματιά» του Κύπριου Πρέσβη που όπως μας είπε, οι περισσότεροι είναι από την προσωπική του συλλογή.

 Η βραδιά κύλησε σε χαρούμενη και φιλική διάθεση με τους παριστάμενους να απολαμβάνουν το ποτό τους, τα εδέσματα από το Ελληνικό Κέντρο Καΐρου και φυσικά την υπέροχη θέα του Νείλου.

Μηλώντας με τον Πρέδρο της Αδελφότητας κ. Καζαμία μας εκμυστηρεύτηκε ότι η χαρά που νιώθει για την σημερινή εκδήλωση υπερβαίνει τον αχρικό σκοπό της που είναι η κοπ΄΄η της Πίτας. Είναι μια αφορμή μας είπε για να βρισκόμαστε όλη η Αιγυπτιώτικη Παροικία σε ωραίες εκδηλώσεις.

Στον ίδιο συναισθηματικό τόνο και ο Κύπρίος Πρέσβης κ. Μαυρομάτης, μοιράστηκε μαζί μας την χαρά του για την ωραία αυτή συγκέντρωση.

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ πολλών άλλων ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος κ. Νικόδημος, ο Έλληνας Πρέσβης στο Κάιρο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο κ. Christian Berger, η κα. Μαριά Κεχρή Επιτετραμένη της Ελληνικής Πρεσβείας, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας  κα Μαρία Ζήση, ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Κύπρου κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Ασιώτης, ο κ. Γεώργιος Οικονόμου Γραμματέας Πρεσβείας Β, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κα Σωτηρία Μπέτα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Αλέξανδρος Καζαμίας, ο Αντιπρόεδρος κ. Στέφανος Αργυρίου, η Γενική Γραμματέας κ. Άννα Γεωργαλλίδου, ο Ταμίας κ. Μιχάλης Κουκίδης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ.  Αντρέας Ρούσσος και Λεωνίδας Φοντριέ, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Ρεκτσίνης , ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλαος Βαδής, ο Γραμματέας κ. Αντώνης Διαμαντίδης και ο Ταμίας κ. Άγγελος Αθανασούλης.

Δείτε εικόνες από την εκδήλωση

Αρέσει σε %d bloggers: