Ποιο είναι το σημείο της Ελληνικής Παροικίας του Καΐρου που ο χρόνος χάνει την σημασία του και κυλάει σαν το νερό, που όλοι γελάμε και χορεύουμε γιατί έτσι μας αρέσει, που μπορούμε και  γινόμαστε παιδιά… δήθεν για χάρη των παιδιών, που οι παιδικές μας μνήμες ζωντανεύουν και των παιδιών μας αποκτούν χαρούμενα βιώματα.

Όλα αυτά και άλλα πολλά συμπυκνώνονται σε κάθε εκδήλωση των Προσκόπων του Καΐρου που για αυτή την φορά, η τρομερή αυτή ομάδα γέλιου και χαράς της ζωής , διοργάνωσε  ένα καταπληκτικό Τσικνοσάββατο στις 26 Φλεβάρη αλλιώτικο από τα άλλα με πολύ  τσίκνα λόγω της παράδοσης και του εθίμου, αλλά και με όλα όσα μας έχουν συνηθίσει οι Πρόσκοποι.

Η γιορτινή εκδήλωση ξεκίνησε με την απονομή του σήματος και του ειδικού μαντιλιού του «Προσκόπου Έθνους» στον  κ. Σταύρο Μπούτρο και στον κ. Άλι Φαρούκ που κατενθουσιασμένοι είδαν στα μάτια του Αρχηγού του Προσκοπικού Συστήματος κ. Γιάννη Μελαχροινούδη, αλλά και των υπολοίπων Προσκόπων την αναγνώριση μιας μακρόχρονης πορείας προσφοράς στον συνάνθρωπο  και την επιβράβευση με την ύψιστη Προσκοπική διάκριση της αφοσίωσης τους στα ιδεώδη του Συστήματος. Επίσης έγινε και η ονομασία  τεσσάρων νέων Υπαρχηγών στον Ενήλικο δυναμικό του Προσκοπικού Συστήματος και κοπή της «Προσκοπικής τούρτας» ένα έθιμο των Καϊρινών Προσκόπων για να ευχηθούν χρόνια πολλά σε όλα τα μέλη του Συστήματος που γιόρταζαν τον Δεκέμβριο τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Από νωρίς το απόγευμα η τέντα με τα ευφάνταστα παιχνίδια είχε στηθεί και οι Πρόσκοποι περίμεναν μικρούς και μεγάλους να παίξουν και να χαρούν. Τα «ψαράκια», «το μπόουλινγκ», «τα τενεκεδάκια», «το πιάσε την ουρά», «το ταϊσέ το» , «ο τροχός της τύχης» , όλα έτοιμα να προσφέρουν το «κάτι διαφορετικό». Και φυσικά το πωλητήρια με τα απαραίτητα βραχιολάκια για να μην μας γδάρει ο Μάρτης, αλλά και με όλα τα αποκριάτικα αξεσουάρ.

Ρωτήσαμε τον κ. Χρήστο Καγκουράτο, υπαρχηγό ομάδας να μας  μιλήσει λίγο για  τα παιχνίδια και την προέλευσή τους. Είναι όλα φτιαγμένα από τα χέρια των Προσκόπων μας είπε και η ιστορία τους είναι παλιά. Και μας έδειξε το  «Τιν Τιν» το παιχνίδι με το μεταλλικό έλασμα που είχε φτιάξει ο ίδιος όταν ήταν Ανιχνευτής και υπάρχει ακόμα. Ο Προσκοπισμός είναι ένα Σύστημα δημιουργίας μα πάνω από όλα φαντασίας μας είπε, με το πρόσωπό του να λάμπει από αυτό το προσωπικό βίωμα.

Η έκπληξη της γιορτής ήρθε στο όνομα του μεγάλου μάγου « Ιμπραχήμ Αμπρα Κατάμπρα» που μάζεψε όλα τα παιδάκια γύρω του και τα μάγεψε στην κυριολεξία με τα καταπληκτικά του κόλπα σκορπίζοντας τα γέλια και την τρυφερή τους έκπληξη για το πώς ενώ έβλεπαν ένα δοχείο να έχει πάρει φωτιά στο κεφάλι μιας φίλης τους, σε ένα κλείσιμο των ματιών τους να βλέπουν να  ξεπετάγονται πολύχρωμα λουλούδια μέσα από τις φλόγες. Πραγματικά μυστήριο για όλους μας.

Η ανταπόκριση από το μέτωπο της ψησταριάς … πολεμική, με τους  βαθμοφόρους Προσκόπους υπέρ- ψήστες να βγάζουν συνεχώς από τα κάρβουνα τα πεντανόστημα σουβλάκια και τα ψωμάκια με την λαδορίγανη  και τους υπόλοιπους της ομάδας της «κουζίνας» να φτιάχνουν τα πιάτα για τους προσκεκλημένους. Δύο καλαμάκια, ταμέϊα, τζατζίκι, κεφτεδάκια, ψωμάκι και πατατάκια και …. επόμενος παρακαλώ.

Όλα τα τραπέζια που είχαν στηθεί γέμισαν και όλοι έκαναν ένα απαραίτητο διάλειμμα για να απολαύσουν τα Προσκοπικά Τσικνοεδέσματα.

Από μια τέτοια γιορτή δεν θα μπορούσαν να λείψει και η βράβευση των καλύτερων αποκριάτικων στολών, που για αυτή την χρονιά η Κωνσταντίνα Γιόσρη, ο Πέτρος Χαλικιάς και η Ελπίδα Ελ Ντίγκουι κέρδισαν τις εντυπώσεις και τα χειροκροτήματα όλων.

Και φυσικά  η Τόμπολα, η γνωστή λαχειοφόρος αγορά που με τις ευγενικές προσφορές χρηστικών ειδών  από τους φίλους του Προσκοπισμού γέμισε με χαμόγελα όλους τους νικητές που άκουγαν τον Αρχηγό κ. Μελαχροινούδη να φωνάζει το τυχερό τους νούμερο  

Μέσα σε όλα και τα γενέθλια της κας Ευαγγελίας Χαλκιά που μοιράστηκε την χαρά και την γιορτινή μέρα  με όλους μας κόβοντας την τούρτα των γενεθλίων της.

Μια αναπάντεχη γνωριμία στην Προσκοπική γιορτή ήταν αυτή με τον παλαίμαχο Αιγύπτιο ποδοσφαιριστή της δεκαετίας του ’90 κ. Μάγκντι Τολμπά τον επονομαζόμενο «Φαραώ» που για 4 χρόνια στην κυριολεξία μάγεψε με της ικανότητες του τους οπαδούς του ΠΑΟΚ . Φίλος προσωπικός  του κ. Γιάννη Μελαχροινούδη, ο οποίος μας μετέφερε τις χρυσές στιγμές ενός μεγάλου Αιγύπτιου αθλητή.

Με αυτά και με αυτά η χαρούμενη Προσκοπική γιορτή έφτανε στο τέλος της, με γέλια και χαρές, μασκαράδες και βραβεύσεις, τσίκνα πολύ και ταχυδακτυλουργούς μάγους. Και όλοι  έφυγαν με μια γλυκιά ανάμνηση έως την επόμενη Προσκοπική συνάντηση  που ελπίζουμε να μην αργήσει .

Ένα μεγάλο ευχαριστώ είπαν όλοι στον Αρχηγό του Συστήματος που έτρεχε πέρα δώθε πανταχού παρών, στους βαθμοφόρους που συντόνιζαν τις εργασίες στα πόστα, στους Προσκόπους που συμμετείχαν σε όλες τις δραστηριότητες και φυσικά στις γλυκιές κυρίες της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης που χωρίς αυτές γλέντι δεν γίνεται.

Στο Προσκοπικό Τσικνοσάββατο παρέστησαν μεταξύ άλλων η κα. Βίλλυ Πολίτη-Ζουέ Επόπτρια Γραφείων της Ε.Κ. Κ. οι κοινοτικοί επίτροποι κ.κ. Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς, ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος, η Διευθύντρια Οικονομικών του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα Κωνσταντίνα Γεδεών, ο Πρόεδρος του Ε.Ν.Ο.Κ. κ. Γιώργος Ρεκτσίνης,  η κα. Μαριά Κεχρή Επιτετραμένη της Ελληνικής Πρεσβείαςο κ. Γεώργιος Οικονόμου Γραμματέας Πρεσβείας Β, η κα. Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας.

Δείτε εικόνες από την χαρούμερη γιορτή των Προσκόπων του Κα΅ΐρου

Αρέσει σε %d bloggers: