Κάθε γιορτή είναι και μια ευκαιρία για να ξεφύγουμε όλοι μας  από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Να ξεκουραστούμε, να ξεσκάσουμε και  να κάνουμε κάτι το διαφορετικό από τις συνηθισμένες  μας υποχρεώσεις. Μα πάνω από όλα, κάθε γιορτή είναι και μια αφορμή  να ανταμώσουμε και πάλι ως Παροικία, να ανταλλάξουμε ευχές και χαμόγελα σαν μια τυπική Ελληνική οικογένεια που οι κοινές μνήμες όλων συμπλέουν και χάνονται στον ιστορικό χρόνο της δεύτερης μας πατρίδας.

Η Ελληνική και η Χριστιανική μας παράδοση είναι γεμάτη από τέτοιες γιορτές και η «Καθαρά Δευτέρα» είναι σίγουρα μια από τις σημαντικότερες και τις πιο αγαπητές.

 Είναι η γιορτή που ρίχνει την αυλαία στο καρναβάλι και τις ξέφρενες μεταμφιέσεις όλων μας, στα αποκριάτικα πάρτυ που μικροί και μεγάλοι λατρεύουν, είναι όμως και η ημέρα που σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής, της  σημαντικής αυτής  περιόδου νηστείας, η οποία προετοιμάζει την ψυχή και το σώμα μας για το Πάσχα.

Μια τέτοια ηλιόλουστη και ανοιξιάτική μέρα η Ελληνική Παροικία την γιόρτασε στην μαγευτική τοποθεσία του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου δίπλα στον Νείλο.

Γεμάτα τα τραπέζια, κατάμεστοι όλοι οι χώροι με τα παιδιά να παίζουν στον κήπο, να τρέχουν και να χαίρονται την παρέα των φίλων τους. Ο κήπος του Ε.Ν.Ο.Κ. τα είχε όλα. Σκαρφαλώματα με σκοινί, αναρριχήσεις από δύσκολα περάσματα, παιχνίδια ισορροπίας, και παιχνίδια με μπάλες για αγόρια και κορίτσια, πλαστικές τσουλήθρες για τα πολύ μικρά. Πάνω από όλα όμως οι χαρταετοί που λόγω της ημέρας είχαν την τιμητική τους.

Δύσκολο να πετάξεις αετό στον Νείλο και οι μικροί μπόμπιρες ήθελαν τον δικό τους αετό  να φτάσει στον ουρανό σαν τα μεγαλύτερα παιδιά που κρατούσαν τα ινία της πρωτιάς. Οπότε οι μπαμπάδες και οι μαμάδες  άφηναν τους λαχταριστούς μεζέδες και την γλυκιά ραστώνη της ηλιόλουστης ημέρας και επιδίδονταν στο δύσκολο Καθαροδευτεριάτικο πέταγμα του αετού. Και στο τέλος τα κατάφερναν και ο πολύχρωμος αετός πέταγε ψηλά και εκείνοι γεύονταν τις αγκαλιές και τα χαμόγελα της επιβεβαίωση από όλη την παιδική ομήγυρη που αντιστάθμιζε εμφανώς την ταλαιπωρία της προσπάθειας.

Γύρω στις τρείς το μεσημέρι όλα τα τραπέζια ήταν γεμάτα με τους εύγευστούς Σαρακοστιανούς μεζέδες. Χταποδάκι ξυδάτο, ταραμοσαλάτα, πατατοσαλάτες, φάβα, τζατζίκι, καλαμαράκια, αλλά και υπέροχες γαρίδες σε όλες τις γευστικές εκδοχές και πολλά άλλα δελεαστικά πιάτα.

Το προσωπικό του Ομίλου πανέτοιμο για την μεγάλη μέρα, ευγενέστατο και χαμογελαστό όπως μας έχει συνηθίσει, εξυπηρετούσε γρήγορα όλα τα τραπέζια, αφήνοντας σε όλους τις καλύτερες εντυπώσεις.

Και όσο η μέρα προχωρούσε και ο ήλιος έφτανε στην δύση τους όλοι γινόντουσαν μια παρέα αλλάζοντας τραπέζια και συντροφιές με τους τελευταίους να φεύγουν γύρω στις επτά το απόγευμα.

Περιδιαβαίνοντας στον χώρο και συλλέγοντας εικόνες από την χαρούμενη γιορτινή ημέρα στον «Όμιλο» είδαμε μεταξύ πολλών άλλων τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν, την Γενική Γραμματέα κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, του Κοινοτικούς Επιτρόπους κ.κ. Ανδρέα Ρούσσο, Λεωνίδα Φοντριέ και Ανδρέα Γιόσρι την Αντιπρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κα Βάσω Γαζή, και την Γραμματέα της Αδελφότητας  κα  Κάτια Καζακάκου, την  Γραμματέα του Ε.Ν.Ο.Κ. κα Βίλλυ Πολίτη – Ζουέ και τον Ταμία του Ναυτικού Ομίλου κ. Χρήστο Αντωνίου, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Νικόλαο Βαδή , την Διευθύντρια Οικονομικών του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κα  Κωνσταντίνα Γεδεών, την πρώην πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Πόρτ Σαΐντ κα Χρυσούλα Θεοχάρη.

Δείτε εικόνες από την γιορτινή ημέρα

Αρέσει σε %d bloggers: