Ημέρα μνήμης και βαθιάς περισυλλογής  για το Ορθόδοξο Χριστιανικό πλήρωμα η 9η Μαρτίου, με την Εκκλησία μας να γιορτάζει την Ιερά μνήμη των Αγίων Ενδόξων τεσσαράκοντα Μαρτύρων.

Στο ομώνυμο Παρεκκλήσιο, της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου Παλαιού Καΐρου τελέστηκε την Τετάρτη 9 Μαρτίου η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων ιερουργούντος του Μεγάλου Εκκλησιάρχου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Στεφάνου, παρουσία του Καθηγουμένου της Ιεράς Πατριαρχικής Μονής του Αγίου Γεωργίου Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού, των Πατέρων της Ιεράς Μονής και πλήθος πιστών.

Κατανυκτική η ατμόσφαιρα της Θείας Λειτουργίας στο Παρεκκλήσι των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων που  στέκει ασάλευτο στον ιστορικό χρόνο από τον 10ο αιώνα μετά Χριστών χτισμένο ανάμεσα σε αρχαίες αψίδες, στις κατακόμβες του Πύργου της Βαβυλώνας.

Το Ιερό Βήμα  λιτό και απέριττο υποχρέωνε τους ιερείς, λόγω της στενότητάς του σε οικονομία κινήσεων, συγκεντρώνοντας την απόλυτη προσοχή των πιστών, αντανακλώντας την μέθεξη της  Θεία Μυσταγωγίας.

Ο πατέρας Στέφανος στον λόγο του μας προέτρεψε να παραδειγματιστούμε από το μαρτύριο των «Τεσσαράκοντα» να οπλιστούμε με δύναμη για τον προκείμενο όπως είπε αγώνα της Αγίας και Μεγάλης Σαρακοστής για να καταλήξουμε στο αποκορύφωμα αυτής της περιόδου που είναι η Μεγάλη Εβδομάδα και η Ανάσταση του Κυρίου μας.  

Ευχήθηκε σε όλους χρόνια πολλά και χρόνια ευλογημένα και οι Τεσσαράκοντα Μάρτυρες να μας στεφανώνουν όλους όπως είπε στον δικό μας πνευματικό μας αγώνα όπως ο δωροδότης Χριστός ευλόγησε εκείνους και μας θύμισε την φράση που έλεγαν εν μέσω του μαρτυρίου τους στην παγωμένη λίμνη της Σεβαστείας «Δριμύς ο χειμών, αλλά γλυκύς ο παράδεισος. Λίγο ας υπομείνουμε και σε μια νύχτα θα κερδίσουμε ολόκληρη την αιωνιότητα».

Μετέφερε επίσης τις ευχές και την αγάπη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β, όπως και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου

Στην συνέχεια ακολούθησε πλούσιο κέρασμα στην Αίθουσα του Θρόνου για όλους του Παριστάμενους.

Δείτε εικόνες από την Θεία Λειτουργία

Δείτε την ομιλία του πατέρα Στέφανου επι την μνήμη των Τεσαράκοντα Μαρτύρων

Αρέσει σε %d bloggers: